Hlavní obsah

Brno nebude stadión za Lužánkami bourat, ale opraví ho

BRNO

Brněnští zastupitelé dali v úterý zelenou opravě zchátralého fotbalového stadionu za Lužánkami. Schválili studii, podle níž město stadión do roku 2011 opraví, aby vyhovoval současným standardům UEFA a FIFA. Původně chtělo město stadión zdemolovat a na jeho místě postavit nový.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Lužánecký stadión je v havarijním stavu a fotbalisté ho léta nevyužívají. Podle podkladů, které v úterý schválili zastupitelé, jsou v havarijním stavu například některé konstrukce tribun, nevyhovuje zázemí pro hráče, rozhodčí a delegáty, travnatá plocha nestačí ani na současné požadavky druhé ligy a zázemí pro diváky nevyhovuje hygienickým požadavkům.

Výsledkem modernizace bude podle studie fotbalový stadión, který splňuje předpisy UEFA a FIFA a je v souladu s Projektem ligových stadiónů 2010. Modernizovanou arénu bude prý moci město využívat dalších 30 až 50 let.

Stadión má nyní kapacitu 40 000 diváků, ta se sníží na 30 000. Zmizí atletický ovál, který nyní trávník obklopuje. Součástí budoucího areálu bude tréninkové hřiště a mimo jiné také antidopingová vyšetřovna. Část stávajících tribun, které jsou na stání, nahradí tribuny s místy k sezení.

Stavba má přijít na téměř dvě miliardy korun. Z rozpočtu Brna na ni má jít zhruba 740 miliónů korun, více než miliardu by měl platit stát a asi 200 miliónů by mělo pocházet z dalších zdrojů. Z letošního rozpočtu uvolnili zastupitelé na přípravu projektu milión korun.

Reklama

Související témata: