Hlavní obsah

Sudí v první lize budou nastupovat s vysílačkami

PRAHA

Osm souprav dorozumívacích zařízení budou mít od podzimu rozhodčí ve fotbalové Gambrinus lize. Vysílačky, umožňující komunikaci mezi hlavním a asistenty, už sudí běžně používají nejen při mezinárodních zápasech, ale i v ligových soutěžích vyspělých zemí. Výkonný výbor Českomoravského fotbalového svazu vzal ve středu na vědomí novou listinu rozhodčích pro 1. a 2. ligu.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbalový rozhodčí

Článek

Nováčky mezi čtyřiadvaceti hlavními arbitry jsou Bílek s Drábkem, sestupují Bouše a Pinkas působící v rolích asistentů, z věkových důvodů skončil i Tulinger. Na listině hlavních je zpátky i Damková a mezi 38 asistenty se objeví druhá žena v mužských profesionálních soutěžích Adámková.

Počet delegátů byl snížen na 29 a přišli také o dva tisíce korun na odměnách, takže budou brát 3000 Kč. Naopak si polepšili hlavní v nejvyšší soutěži z patnácti na sedmnáct tisíc, asistenti mají 10 000 korun,  ve druhé lize zůstává 7500 korun pro hlavního a 5000 Kč pro asistenta.

„Jména čtyřiadvaceti hlavních rozhodčích, stejně tak asistentů a delegátů zveřejním ve čtvrtek. Čekal jsem na reakci výkonného výboru, byť to podle směrnic FIFA a UEFA není povinné. Nechci však, aby se o zařazení na listinu dozvídali ze sdělovacích prostředků,“ řekl deníku Právo šéf rozhodčích Luděk Macela.

Reklama