Hlavní obsah

Nejlepší střelec ligy Pecka odchází z Boleslavi do německých Cách

PRAHA/CÁCHY

První fotbalovou ligu opouští nejlepší střelec minulé sezóny. Reprezentační útočník Luboš Pecka míří z Mladé Boleslavi do druholigových německých Cách, které budou v příští sezóně usilovat o návrat mezi elitu. Devětadvacetiletý Pecka do Cách, kde v pondělí úspěšně prošel zdravotní prohlídkou, odchází na roční hostování, součástí transferu je i následná dlouholetá opce. ČTK to řekl hráčův manažer Ondřej Chovanec.

Článek

Peckův přestup do německého druholigového klubu byl bleskovou záležitostí. Ještě v sobotu odchovanec prachatického fotbalu, který v minulém ročníku první ligy nastřílel 16 branek, odehrál za Boleslav přípravný zápas proti Příbrami, už v pondělí se pak dohodl na přestupu v Cáchách.

K uzavření přestupu ze strany Mladé Boleslavi prý chybějí už jenom formality. "Jsem Mladé Boleslavi vděčný za to, že mi umožnili do Německa odejít. Přece jenom je mi devětadvacet let, pro mě to byla možná poslední šance na zahraniční angažmá," uvedl Pecka pro ČTK.

Mladoboleslavský klub se smiřuje s tím, že přijde o svoji hlavní ofenzivní zbraň. Generální manažer Jaromír Šeterle ale v rozhovoru s ČTK uvedl, že celý transfer ještě uzavřen nebyl. Stane se tak prý zřejmě během úterý, až se Pecka vrátí z Německa. "Je to všechno předjednané, měli bychom to doladit," řekl Šeterle.

Boleslav by za svého elitního kanonýra prý měla nyní inkasovat 500 tisíc eur (asi 14 miliónů korun), stejná suma do pokladny středočeského klubu přiteče ve chvíli, až Cáchy na Pecku za rok uplatní opci. "Vůbec mě neodradilo, že jdu do druhé ligy. Moc si té nabídky vážím, hrát v Německu jsem si moc přál. Navíc Cáchy jsou hodně ambiciózní, chtějí hrát příští rok o postup," dodal Pecka, který v české lize celkem nasbíral 86 zápasů a nastřílel 27 branek.

Pecka v Mladé Boleslavi strávil poslední tři sezóny a z náhradníka se postupně vypracoval až do pozice jednoho z klíčových hráčů. Minulý rok klubu pomohl k druhému místu v lize a účasti v předkole Ligy mistrů, v uplynulé sezóně Pecka Středočechům vystřílel třetí pozici. V Poháru UEFA si ale už důrazný forvard nezahraje.

Dobré rozhodnutí pro rodinu 

"Je fakt, že Boleslav se mi bude opouštět hodně těžko. Strávil jsem tady krásné roky, jsem klubu vděčný za to, kam jsem se až dostal," podotkl Pecka, o kterého po sezóně měly zájem kluby z Anglie, Skotska, Ruska či Turecka. "Ale nic nebylo příliš konkrétní, až teď s výjimkou Cách. A určitě to je dobré rozhodnutí i pro rodinu," líčil Pecka, kterému v červnu manželka Alena porodila syna Luboše.

Hráč by ještě v pondělí měl stihnout krátké setkání s novým koučem Cách Guidem Buchwaldem, mistrem světa z roku 1990, který po letošní "sestupové" sezóně ve funkci nahradil Michaela Frontzecka. Pecka se v Cáchách nepotká s žádným z krajanů, ale třeba se slovenským kanonýrem Szilárdem Némethem.

"Aspoň si budu mít s kým trochu pokecat," usmíval se Pecka, který zná prý pouze základy němčiny. "Měl jsem ji chvíli na škole, docela rozumím, ale žádná sláva to není. Věřím, že se do toho brzy dostanu," doufal Pecka, který by v Cáchách mohl nahradit talentovaného střelce Jana Schlaudraffa. Ten odešel do Bayernu Mnichov.

V lize zůstávají pouze tři členové reprezentace

Pecka se ještě z Německa vrátí do Mladé Boleslavi, kde musí formálně dokončit svůj přestup. Česká liga tak s jeho odchodem ztrácí dalšího reprezentanta a výraznou osobnost.

Pražskou Spartu po sezóně opustil brankář a další člen národního týmu Jaromír Blažek, který přestoupil do Norimberku. Nyní tak v české lize zůstávají jen tři členové širšího reprezentačního kádru: mladoboleslavský kapitán a špílmachr Marek Matějovský, liberecký středopolař Daniel Pudil a sparťanský útočník Marek Kulič, loni na podzim ještě Peckův spoluhráč v Mladé Boleslavi.

Pecka se v národním týmu objevil poprvé před červnovým kvalifikačním duelem ve Walesu, v němž však do hry nezasáhl. Pokud se v českém mužstvu udrží, bude jediným reprezentačním "druholigistou".

Reklama

Související témata: