Hlavní obsah

Sparta zlomila Gruzínce za čtvrt hodiny, gól dal i Holenda

PRAHA

Sparťanští fotbalisté ve středu v druhém přípravném utkání porazili bez větších potíží gruzínský klub FC Ameri 3:0. O své výhře rozhodli v úvodu utkání, všechny tři branky padly v rozmezí třinácti minut. Čtvrtý tým loňského ročníku gruzínské ligy působil vystrašeně, několik slibných akcí ukázal až po přestávce, kdy Sparta hrála v prostřídané sestavě. Prvním gólem ve staronovém působišti se předvedl útočník Jan Holenda.

Článek

Sparťané od pondělí trénují už s míčem a na jejich výkonu to bylo znát. Od první minuty bavili diváky a svou jednoznačnou převahu nad loňským vítězem Gruzínského poháru vyjádřili brzy i střelecky.

Poprvé se trefil Horváth, který sice původně nebyl v základní jedenáctce, ale na poslední chvíli ho kouč Michal Bílek zařadil a záložník se mu už ve čtvrté minutě odměnil přesnou střelou z 20 metrů. Jenže tím sparťanská kanonáda neskončila: další branku přidal po nádherné individuální akci navrátilce Slepičky ranou z voleje Kisel a už v 17. minutě letenský odchovanec Holenda vstřelil hlavou první gól ve sparťanském áčku.

Sparťané nenadělovali jen krásné góly, ale i pohledné akce a kuriózní okamžiky. Nejprve nasadil další novic Kladrubský soupeři 'jesličky' tam a zpět, poté se mohl zapsat mezi střelce nechtěně i kapitán Řepka, jehož hlavičku směrem dozadu špatně odhadl brankář Grigar a míč chytil po sprintu zpět až nedaleko brankové čáry.

To byla také největší šance Gruzínců z prvního poločasu, ale v tom druhém si vedli už lépe. Trenér Bílek udělal v sestavě osm změn a na hře to bylo znát; obrana si dovolila několik okének a jen včasné zásahy brankáře Zlámala uchránily Spartě čisté konto.

Sparta Praha - FC Ameri 3:0 (3:0)
Branky: 4. Horváth, 14. Kisel, 17. Holenda. Rozhodčí: K. Hrubeš. Diváci: 1040.
Sestava Sparty: Grigar (46. Zlámal) - Pospěch (46. Bíro), Řepka (46. Mareš), Kadlec (46. Zabavník), Kladrubský - Kisel (46. Vršajevič), Hušek, Horváth (46. Sylvestre), Matušovič (46. Petržela) - Holenda (46. Rezek), Slepička (68. Holenda).

Ostrava remizovala se Slováckem

Fotbalisté Baníku Ostrava uhráli v první přípravě na novou sezónu se Slováckem remízu 2:2. Domácí dali prostor vesměs hráčům béčka a širšího kádru, ale i bez řady opor měli proti druholigovému soupeři blízko k vítězství, o které je deset minut před koncem připravil technickou střelou z velkého vápna Šillinger.

Trenér Karel Večeřa nechal odpočívat všechny prověřené muže kádru a nedoléčeného Rajtorala, který má ještě z mistrovství Evropy jednadvacítek nakopnutý lýtkový sval. "Chtěl jsem vidět v akci kluky, kteří se vrátili z hostování a posunuli z juniorky. Naznačili, že jsou tady oprávněně, bude jen na nich, jak se dokáží prosadit," řekl novinářům Večeřa.

Na levé straně obrany zkoušel jednadvacetiletého Jiřího Razíma z Viktorie Plzeň, který na jaře hostoval v Čáslavi. "Bude s námi ještě dále trénovat a odehraje i další zápas, pak to vyhodnotíme," uvedl Večeřa.

Ostravští mladíci dnes po parádní trefě slovenské posily celku z Uherského Hradiště Gottwalda prohrávali, ale pak dokázali skóre otočit. Hosté, kteří představili několik nových tváří včetně Václava Činčaly, Pavla Eismana, Aleše Chmelíčka či Pavla Šultese, srovnali až deset minut před koncem.

Další zápas před odjezdem na herní soustředění do Německa odehrají Ostravští příští úterý na Bazalech proti Zlínu.

Baník Ostrava - 1. FC Slovácko 2:2 (1:1)
Branky: 25. Böhm z pen., 69. Metelka - 11. Gottwald, 80. Šillinger. Rozhodčí: Matějek. Diváci: 200.
Sestava Ostravy: Buček (46. Prepsl) - Lisický (46. Řezník), Pavlík, Ricka, Razím - Mucha, Marek (46. Mišinský), Ficek (46. Metelka), Zapalač (46. Koubek) - Böhm, Galajda.

Zlín prohrál s Opavou

Fotbalisté Tescomy Zlín prohráli v rámci svého soustředění v Karlovicích v přípravném utkání s druholigovou Opavou 1:2, jedinou jejich branku vstřelil v 65. minutě Vyskočil z pokutového kopu. Ve vyrovnaném utkání se Opava dokázala lépe prosadit v koncovce a po přesných střelách Bartesky získala dvoubrankový náskok.

Zlínu dnes chyběli zranění Vidlička a Šmahaj. "Zápas byl oboustranně kvalitní, nastoupili jsme k němu z plné kondiční přípravy. O lepší výsledek jsme se připravili špatnou koncovkou a také neúčelným řešením finálních situací," řekl ČTK po utkání trenér Zlína Pavel Hoftych. Fotbalisté Zlína nastřelili dvakrát břevno, dvě vyložené šance zahodil Žůrek.

Tescoma Zlín - Opava 1:2 (0:1)
Branky: 65. Vyskočil z pen. - 32. a 54. Barteska.
Sestava Zlína: Baránek (46. Kořínek) - Janíček (46. Pazdera), Kroča (46. Řihák), Zbožínek, Penner - Kraus (70. Zapletal), Zúbek (46. Elšík), Opiela, Zapletal (46. Konečník) - Bača (46. Vyskočil), Žůrek (60. Janča).

Kladno podruhé vyhráli

Druhé vítězství 4:0 si v rámci letní přípravy připsali fotbalisté Kladna. Středočeský celek dnes v Sedlci rozdrtil České Budějovice a stejně jako v sobotu proti Plzni své branky rovnoměrně rozdělil do obou poločasů. Jihočeši nastoupili bez několika opor, které dostaly od trenéra Františka Cipra volno po úterním duelu s Austrií Vídeň.

Kladenským zatím přípravné duely na nadcházející sezonu vycházející. Ze čtyř duelů svěřenci Jaroslava Šilhavého třikrát zvítězili, z toho pokaždé udrželi čisté konto. Na jihu Čech se tentokrát dvakrát v prvním poločase trefil Hamouz, po přestávce zvýšili skóre Killar a Galbavý.

Kladenský kouč zůstal i po dalším jasném triumfu nohama na zemi. "Nemá cenu výsledky přeceňovat. Vítězství jsou příjemná, v přípravě nám dodají chuť a zajistí dobrou náladu. Jsme také rádi, že dáváme góly. A musím hráče určitě pochválit za přístup nejen v zápasech, ale i v náročných trénincích," řekl Šilhavý, jemuž se v tomto týdnu zranili Kousal, Šilhan a Kaciáň. Na marodce je také Beneš, zpátky do Liberce se vrátil Sales.

Jihočeši nastoupili bez opory Černého a obranné dvojice Homoláč - Horejš a na jejich výkonu to bylo znát. "Trenér Cipro nechal odpočinout hráče, kteří proti Austrii nastoupili od začátku. Kladno bylo v nejsilnějším složení, naopak my jsme zkoušeli některé kluky z juniorky a testovali nové hráče," uvedl pro ČTK sekretář Dynama Milan Čadek.

Jihočechy, kteří jsou od pondělí na soustředění v Hluboké nad Vltavou, čeká v sobotu turnaj v Nové Včelnici, Kladno sehraje tentýž den další přípravu od 10:15 s Mladou Boleslaví.

SK Kladno - Dynamo České Budějovice 4:0 (2:0)
Branky: 12. a 18. Hamouz, 55. Killar, 65. Galbavý.
Kladno: Pavlík - Williams, Farbák, Killar, Hamouz - Cigánek (68. Čáp), Gross (87. Hlava), Szabo (60. Zachariáš), Kalina (68. Jeslínek) - Kabele (60. Galbavý), Kaciáň (46. Pokorný).
Č. Budějovice: Kučera - Peroutka, Mráz, Mácha, Žižka - Jendruščák (46. Hrbáč), Kovalík (46. Vozábal), Cacique (46. Tischler), Adamec - Thiago (46. Mrkvička), Svatonský (46. Stráský).

Reklama