Hlavní obsah

Šmicer: Na 95 procent půjdu do Slavie

ČELÁKOVICE

Fotbalová liga se zřejmě může těšit na návrat velké osobnosti. Úspěšný reprezentant a uznávaný internacionál Vladimír Šmicer je prý už téměř napevno rozhodnutý, že po štacích v Lensu, Liverpoolu a Bordeaux od nové sezóny znovu zakotví v pražské Slavii, odkud před jedenácti lety do zahraničí odešel.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Vladimír Šmicer

Článek

Šmicer navíc věří, že by se ze Slavie mohl vrátit i do reprezentace, kde se naposledy vinou řady zranění objevil v listopadu 2005 v úspěšné baráži o MS proti Norsku.

"Momentálně si myslím, že zůstanu ve Slavii. Vidím to na takových 95 procent," řekl ve čtvrtek v Čelákovicích novinářům Šmicer. Třiatřicetiletý záložník se sice už dnes měl v sešívaném dresu představit ve středočeském městě na přípravném turnaji, kde na něj byla zvědavá tisícovka fanoušků, ale nakonec dal přednost odpočinku.

"Prostě jsem se cítil nějaký unavený, ještě v úterý jsme měli dva dost těžké tréninky. Přece jenom jsem rok a půl pořádně nehrál a takovou přípravu jsem neměl, ani nepamatuju. Musím se do toho dostávat pozvolněji," vysvětloval Šmicer, který se v Čelákovicích těšil velkému zájmu.

Hrát by chtěl v neděli proti Ameri 

Podle svých slov by měl poprvé v přípravě nastoupit v neděli proti tbiliskému Ameri. "To už bych si chtěl zahrát," potvrdil Šmicer, který naposledy slávistický dres oblékl v květnu roku 1996 proti Liberci.

Během dnešního finálového zápasu i v poločase rozdal nespočet autogramů, často slyšel z tribun prosby, ať se vrátí zpět do Slavie. A Šmicer podle všeho přání fanoušků zřejmě splní; jeho působení ve Slavii je velmi pravděpodobné. "V podstatě jsme ve fázi, kdy dolaďujeme smlouvu. Poprvé jsme se o tom bavili už před nějakými 14 dny, teď ty představy dáváme na papír," uvedl Šmicer.

"Na podmínkách jsme se dohodli v pohodě. Slavia mi řekla, co je schopna nabídnout, a já to akceptoval, i když samozřejmě musím být skromnější. Ale já sem přece jenom kvůli penězům nejdu, to bych mohl jít jinam," líčil Šmicer, který ale připouští, že si ještě nechává malou rezervu na získání zahraničního angažmá.

Možné je, že se na společnou štaci třeba vydá s trenérem a kamarádem Ivanem Haškem. "To je možná těch pět procent, že by třeba (Hašek) něco měl a šli bychom spolu," vysvětloval Šmicer. "Nebo kdyby třeba byla opravdu zajímavá nabídka od dobrého klubu z Francie, tak bych třeba tu šanci vzal. Ve hře ještě něco je, kdyby ne, tak si můžu sednout a podepsat to hned ve Slavii. Ale nechci, aby to vypadalo tak, že spekuluju. Opravdu to spíš vidím na ten návrat do Slavie," řekl Šmicer, který nedávno už odmítl nabídky z Izraele, Řecka a Turecka.

Rozhodnutí do půlky července 

Do Slavie jej to prý prostě táhne; konečné rozhodnutí hodlá oznámit do 15. července, kdy slávisté odjedou na herní soustředění do Německa. Šmicrovi se ale v týmu zalíbilo. "Rozumím si s trenérem i klukama. A hlavně, Slavie je pořád můj klub," podotkl technický fotbalista, který by v nejbližších dnech měl s klubem podepsat roční smlouvu s roční opcí. Šmicer by navíc po skončení hráčské kariéry mohl ve Slavii dál působit v zatím nespecifikované roli.

O tom, že to s comebackem myslí vážně, svědčí i to, že s pražským týmem už dva týdny podstupuje letní dřinu. Šmicer má prý do fotbalu velkou chuť, hlavně kvůli tomu, že poslední rok a půl mu zničila série zranění. "Nechci končit tak, že jsem byl rok a půl zraněnej. Chtěl bych zažít dobrou a úspěšnou sezónu, abych měl prostě radost ze hry," nastínil Šmicer.

Návratu do české ligy se nebojí, i když by jej mohly odstrašovat nepovedené příběhy Pavla Hapala, Radoslava Látala či Martina Frýdka. Ti vesměs přicházeli ze zahraničí s velkou pompou, ale pak v Česku tvrdě narazili.

"S tím tlakem počítám, i když mě od toho lidi spíš zrazujou. Ale když budu fyzicky dobře připravený, na čemž pracuju, tak se o sebe fotbalově nebojím. Rád bych Slavii pomohl, třeba v tom, aby se ode mě mladí kluci mohli něco naučit, tak jako jsem to měl před lety já," uvažoval Šmicer.

Stresovat se ale prý ničím nehodlá. "Nemám co ztratit. Když uvidím, že na to nemám, tak řeknu Karlovi (trenéru Jarolímovi) díky, sbalím si tašku a půjdu. Kredit třeba ztratit můžu, ale to, čeho jsem dosáhl, a trofeje, které jsem získal, už ne," zdůraznil držitel stříbrné a bronzové medaile z evropských šampionátů, vítěz Ligy mistrů, Poháru UEFA, Anglického poháru či francouzské ligy. "Ale udělám všechno pro to, aby mi to vyšlo," prohlásil Šmicer.

Šmicer věří, že se v české lize a ve Slavii prosadí. A stále se nevzdal naděje, že se znovu podívá i do národního týmu. Angažmá ve Slavii by mu k tomu prý mohlo pomoci. "Do nároďáku bych se vrátil moc rád, hodně bych si to přál. A když budu hrát dobře ve Slavii, tak by ta šance mohla být určitě větší," dodal Šmicer.

Reklama

Související témata: