Hlavní obsah

Přehled přestupů v rámci fotbalové Gambrinus ligy

PRAHA

Bezprostředně po skončení domácího fotbalového ročníku 2006/07, který po dramatickém finiši proměnila pražská Sparta ve svůj 34. titul, začalo obvyklé období trenérských i hráčských změn na soupiskách prvoligových týmů. Jako obvykle dochází především k odchodům největších osobností do kvalitnějších evropských lig a k migraci hráčů mezi českými kluby. Ze zahraničí k nám míří povětšinou hráči ze Slovenska, balkánských zemí a z nižších soutěží Jižní Ameriky.

Článek

Sport.cz vám nabízí přestupový přehled, rozdělený podle jednotlivých týmů pro novou sezónu Gambrinus ligy, který je průběžně aktualizován o nové informace z českého hráčského trhu:

<tbody><tr class="invert"><td><a href="http://fotbal.sport.cz/clanek/115555-nejvetsi-zajem-je-v-evrope-o-reprezentacni-obrance.html" target="_blank">Přehled přestupů českých hráčů v zahraničí najdete ZDE:</a> </td></tr></tbody>

Sparta Praha

Mistrovská Sparta je jako obvykle nejaktivnějším hybatelem na českém fotbalovém trhu. Nejtvrdším oříškem bude pro trenéra Michala Bílka najít náhradu za brankářskou jedničku Jaromíra Blažka, který se upsal na dva roky Norimberku. V německém družstvu se čtyřiatřicetiletý reprezentant může setkat s krajany Galáskem, Niklem a Polákem. Ani jedna ze stran neprozradila přestupovou částku, podle německé agentury SID by mělo jít zhruba o 750 000 eur (přes 20 miliónů korun). Blažek působil v pražském týmu s krátkou přestávkou sedm let a dopomohl mu ke čtyřem domácím titulům.

Oporu mezi tyčemi se pokusí Bílek nahradit zřejmě buďto zkušeným Poštulkou, který přišel v zimní přestávce z Teplic, nadějnou jedničkou reprezentační jednadvacítky Zlámalem, nebo Slovákem Matúšem Kozáčikem, který na Letnou přestoupil ze Slavie a uzavřel tříletou smlouvu. Sparta o brankáře nouzi nemá, v záloze má ještě Grigara, Bičíka, či Maďara Miskiho v Kladně. Další brankář Lukáš Zich nejspíš zamíří na hostování. Další brankář Michal Janocsko z klubu odešel.

Tým opustil i stoper Štěpán Kučera, který po úspěšném jarním působení na Letné zamířil do belgického klubu FC Bruggy. Dvaadvacetiletý hráč v novém působišti podepsal čtyřletou smlouvu. Jeho místo v obraně vedle kapitána Tomáše Řepky by mohl zaujmout talentovaný Šimůnek, vracející se z hostování v Kladně, popřípadě Jiří Kladrubský, jenž přišel z Českých Budějovic. Jednadvacetiletý hráč podepsal na začátku července v Praze čtyřletý kontrakt poté, co Sparta uplatnila opci, kterou získala před rokem, kdy poslala na jih Čech několik hráčů na hostování i na přestup. Kladrubský se na Letné setká s řadou svých spoluhráčů z národního týmu do 21 let, v jehož dresu jako jeden z mála nadchl na červnovém mistrovství Evropy.

V obraně nastupoval v minulé sezóně i další nováček v rudém dresu David Limberský. Třiadvacetiletý hráč se ale daleko lépe cítí ve středové řadě. Sparta získala kapitána Viktorie Plzeň na tři roky také díky uplatněné opci, jíž získala dříve. Mladý fotbalista ve své kariéře prošel kádry italské Modeny a anglického Tottenhamu Hotspur.

Obranné řady letenského celku jsou užší i o mistra Evropy do 21 let z roku 2002 Václava Drobného. Ten byl během jarní části spolu se záložníkem Janem Šimákem přeřazen do sparťanské rezervy, a tak jeho přestup do druholigového německého Augsburgu nebyl velkým překvapením. Kam odejde Šimák je stále v jednání, sám hráč by nejraději do Německa, kde již dříve působil v dresech Hannoveru a Leverkusenu.

Středovou řadu naopak vyztuží juniorský reprezentant Ondřej Kúdela ze Slovácka, jenž na Letné podepsal čtyřletou smlouvu. Ten je momentálně na MS dvacetiletých hráčů v Kanadě. Na stejně dlouhou dobu se nejúspěšnějšímu klubu české a československé historie upsal i třiadvacetiletý útočník Avdija Vršajevič z Bosny. Novými tvářemi v mistrovské kabině jsou i další hráči, kteří dříve působili na hostování: útočník Jan Holenda, který naposledy nastupoval pod trenérem Ciprem v Českých Budějovicích a na jaře jablonecký záložník Milan Petržela.

Na Letnou putuje také defenzivní záložník Martina Abraham z Mladé Boleslavi. Jeho příchodu předcházela náročná jednání, stejně jako v případě zimního přestupu Marka Kuliče, Abrahamova spoluhráče z loňského podzimu. Osmadvacetiletý fotbalista podepsal ve Spartě tříletou smlouvu. Opačným směrem zamířil na půlroční hostování Petr Voříšek, který se vrátil do Sparty z hostování v Rapidu Vídeň.

Šestou letní posilu získali fotbalisté úřadujícího mistra v záložníkovi slovenské fotbalové reprezentace Igoru Žofčákovi. Pravonohý fotbalista oblékal v uplynulé sezóně dres Ružomberku, s nímž získal slovenský titul i pohár. S letenským klubem podepsal devítinásobný reprezentant své země tříletý kontrakt. Do týmu se také připojil nadějný záložník Kamil Vacek, který do Sparty přestoupil z Olomouce, ale poslední půlrok byl na hostování v Arminii Bielefeld.

Na půl roku tým opustili útočník Jiří Jeslínek, který bude hostovat v Kladně a záložník Marek Jungr v Českých Budějovicích. Klub opouští také Milan Pacanda. Jeho staronovým působištěm se stalo Brno, odkud do Sparty před třemi lety přišel, a kde již minulou sezónu hostoval. Z týmu odešel i záložník Jan Šimák, jemuž byla předpovídaná velká budoucnost, ale předpoklady nenaplnil. Již v loňské sezóně byl přeložen do sparťanské rezervy, odkud byl vytáhnut až na konci jarní části, kdy Spartě chyběli hráči. Odchází do druholigového německého Carl Zeiss Jena. Sparta za něj podle médií inkasovala 400 000 eur. Svému novému klubu se Šimák upsal na dva roky.

Slavia Praha

Věčný rival týmu v rudých dresech, pražská Slavia, přišel o svého kapitána Lukáše Jarolíma, syna trenéra Karla. Třicetiletý záložník přestoupil do italského prvoligového týmu AC Siena. S patnáctým klubem uplynulé sezóny Serie A uzavřel dvouletou smlouvu. Jeho dirigentské místo by měl v záložní řadě zaujmout třiadvacetiletý Ladislav Volešák, který v minulé sezóně zářil po boku Karla Poborského v Českých Budějovicích. Tam byl na hostování ze Sparty, která jej nakonec Slavii pustila a tvořivý záložník podepsal v novém působišti čtyřletý kontrakt.

Slávisté avizovali, že jejich prioritou přestupového období je návrat velké fotbalové osobnosti, v podobě Vladimíra Šmicera, do červeno-bílých barev. To, co se dlouho zdálo být na spadnutí, se definitivně potvrdilo ve čtvrtek 12. července. V tento den bývalý hráč francouzských celků Lens a Bordeaux, anglického Liverpoolu, s nímž dokázal vybojovat prvenství v Lize mistrů či vicemistr Evropy 1996 a bronzový medailista z Euro 2004, podepsal ve Slavii roční kontrakt s následnou opcí. Čtyřiatřicetiletý Šmicer nastoupil v dresu Slavie poprvé během ročníku 1992/93, jeho poslední ligový start má datum 19. května 1996, kdy Slavia završila úspěšnou sezónu zatím posledním ligovým titulem.

´Sešívaní´ se intenzivně připravují na druhé předkolo milionářské Ligy mistrů, ve kterém se utkají se slovenskou Žilinou. Nejistá je budoucnost okolo slávistického klenotu, krajního slovenského záložníka Dušana Šventa. O něj byl zájem v zahraničí, ale při testech v anglickém Derby County si poranil koleno a čeká jej delší zápasová pauza. Tým opustil i další středopolař Tomáš Hrdlička, který neprodloužil smlouvu a zadarmo zamířil do Mladé Boleslavi. Do Českých Budějovic také odešel útočník Karel Zelinka.

Do Artmedie Bratislava odešel čtyřiadvacetiletý stoper Radek Dosoudil, který do Slavie zamířil v lednu 2006 z Jablonce, předtím se vrátil z nevydařeného angažmá v tureckém Denizlisporu. V červenobílých barvách odehrál 25 zápasů, ale po vyloučení v letošním 26. kole v Jablonci ho vedení mužstva přeřadilo do rezervního celku. Předtím byl Dosoudil vyloučen i v utkání 22. kola proti Slovácku a trenér Jarolím ztratil o psychicky labilního hráče zájem.Vicemistr naopak získal čtyřiadvacetiletého obránce Vysočiny Jihlava Ondřeje Šourka. Hráč přichází do Prahy už nyní, i když měl původně přestoupit až v lednu příštího roku. Kluby se dohodly na odstupném, které činí dva milióny korun. Třetí letní posilou Slavie se stal sokolovský obránce František Dřížďal, který ve Slavii podepsal dvouletou smlouvu s následnou opcí.

Další obránce Erich Brabec a francouzský záložník Mickael Tavares uzavřeli s ligovým vicemistrem také dvouleté kontrakty. Se Slavií se nadále připravuje i francouzský záložník Tijani Belaid, který se již dohodl v klubu na podmínkách svého angažmá a vedení má blízko k tomu, aby jej získalo z Interu Milán na hostování.Velkou posilou do útoku je pro trenéra Jarolíma Zdeňek Šenkeřík, který se do Prahy stěhuje na dva roky až z dalekého Turecka, kde hájil barvy Malatyasporu. Vedení Slavie usilovalo o příchod šestadvacetiletého hráče již dříve - loni v říjnu jej chtělo získat na hostování s opcí, ale s tureckou stranou se nakonec nedohodlo na podmínkách transferu.

Do červeno-bílých barev se také převlékne šestatřicetiletý brankář Martin Vaniak. Gólman se zkušenostmi z reprezentace působil v uplynulé sezóně v celku Mostu. Slavia má problémy s brankáři. Michal Vorel je po operaci menisku a Matúš Kozáčik přestoupil do týmu tradičního rivala Sparty.

´Sešívaným´ se podařilo úspěšně uzavřít jednání o příchodu devatenáctiletého francouzského záložníka Tijaniho Belaida. Rodák z Paříže bude v kádru domácího fotbalového vicemistra rok hostovat z Interu Milán. Belaid se narodil v Paříži tuniským rodičům a v mládežnických kategoriích reprezentoval obě země. Svou kariéru zahájil v týmu FC Paříž. V roce 2004 přestoupil do Interu Milán, za který odehrál jeden ligový zápas. Od ledna letošního roku byl na hostování v PSV Eindhoven, ale do nejvyšší soutěže nezasáhl. Z týmu naopak odchází po dvanácti letech Tomáš Hrdlička, který se s klubem nedohodl na prodloužení nové smlouvy. Jeho novým působištěm se stala Mladá Boleslav.

Stříbrný medailista s mistrovství světa do dvaceti let Marcel Gecov stráví ještě půlrok na hostování v Kladně, kam ho slávistický kouč poslal, aby nasbíral prvoligové zkušenosti.

Mladá Boleslav

Třetí celek skončeného ročníku Gambrinus ligy opustily dvě klíčové osobnosti mužstva - trenér Dušan Uhrin ml. a nejlepší kanonýr posledního ligového ročníku Luboš Pecka. Uhrin odešel trénovat rumunský tým Politehnica Temešvár, na jeho místo dosadilo vedení dosavadního hlavního skauta klubu Luďka Zajíce. Šestačtyřicetiletý kouč podepsal s klubem smlouvu na dobu neurčitou, jeho asistentem bude Petr Čuhel.

Reprezentační útočník Luboš Pecka, se šestnácti brankami král ligových střelců uplynulé sezóny, odešel na roční hostování do druholigových německých Cách. Boleslav by za svého devětadvacetiletého kanonýra prý měla nyní inkasovat 500 tisíc eur (asi 14 miliónů korun), stejná suma do pokladny středočeského klubu přiteče ve chvíli, až Cáchy na Pecku za rok uplatní opci.

Peckovu roli by mohl převzít Ivo Táborský, který nakonec nepřestoupil ze Slavie Praha do Jablonce, ale právě do Boleslavi. Severočeský klub se sice se slávisty na přestupu již dříve domluvil, ale práva na dvaadvacetiletého hráče nakonec postoupil Středočechům. Ti s Táborským uzavřeli čtyřletý kontrakt.

Další výraznou posilu ze Slavie získal trenér Zajíc v záložníkovi Hrdličkovi. Hráč, který dosud oblékal dres pražské Slavie, uzavřel s třetím týmem uplynulého ročníku první ligy také čtyřletý kontrakt. Před ním získala Mladá Boleslav do kádru brankáře Petra Pižanowského. Do Českých Budějovic naopak zamířil třicetiletý gólman Pavel Kučera, který během sezóny přišel o post mladoboleslavské jedničky na úkor Miroslava Millera.

Post defenzivního záložníka by měl na podzim zastávat Petr Voříšek, který přišel na půlroční hostování z pražské Sparty, kam naopak na přestup zamířil typologicky stejný hráč Martin Abraham. Další defenzivní univerzál Petr Krátký odešel po vypršení smlouvy do Liberce. Mladá Boleslav naproti tomu ulovila posilu do ofenzivy, talentovaného útočníka Jakuba Řezníčka. Člen reprezentačního výběru do 19 let, který naposledy působil v Příbrami, s klubem uzavřel pětiletý kontrakt.

Dalšího hotového hráče získala Boleslav v osmadvacetiletém Václavu Kalinovi z Kladna. Středopolař působil v kladenském celku od roku 1990 a výrazně pomohl mužstvu před rokem k postupu mezi domácí elitu. V uplynulé sezóně nastoupil v lize v 28 zápasech, v kterých vstřelil tři branky. V novém působišti podepsal tříletou smlouvu. Tým naopak opouští obránce Marián Palát, jehož novým působiště se stal ruský Vladivostok. Třicetiletý hráč v Rusku podepsal také tříletý kontrakt. Stejnou dobu strávil i v Mladé Boleslavi. Ve Vladivostoku se stane spoluhráčem českého brankáře Marka Čecha.

Liberec

V libereckém fotbalovém klubu zavládlo po neúspěšném honu za evropskými poháry velké zklamání, které vyústilo ve změnu na trenérském postu i zvýšenou aktivitu na hráčském trhu. Trenéra Vítězslava Lavičku, jejž vedení ČMFS pověřilo koučováním reprezentační jedenadvacítky, nahradil jeho dosavadní asistent Michal Zach.

Vedení Slovanu získalo další dva brazilské fotbalisty - roční smlouvy s následnou opcí podepsali záložníci Hudson a útočník Jales. Ti se v týmu setkali se svými krajany útočníkem Joaem Salesem a středopolařem Rickem, kteří do Slovanu přišli už během skončené sezóny. Zřejmě nejvýraznější posilou pro novou sezónu by měl být zkušený bek Adam Petrouš. Bývalý hráč Slavie, Sparty a naposledy tureckého Ankarasporu podepsal s klubem dvouletou smlouvu.Po třech letech se pod Ještěd vrací i další ostřílený zadák, někdejší reprezentační obránce Miroslav Holeňák. Jednatřicetiletý fotbalista po minulé sezóně skončil v rakouském Mattersburgu a do Liberce tak přišel zadarmo. Univerzální defenzivní hráč může nastupovat na pravém kraji obrany, či jako štítový středopolař.

Na více postech v sestavě bude moci nový kouč Zach využívat i Petra Krátkého, který přichází z Mladé Boleslavi. Pětadvacetiletý univerzál podepsal pod Ještědem dvouletou smlouvu s roční opcí. Krátkému na konci června v Boleslavi skončila smlouva a do jeho přestupu se musela vložit smírčí komise. Podle zákulisních informací nakonec Slovan za hráče musel zaplatit jeden milión korun.Liberec do svých řad přilákal i čtyři talentované hráče. Z třetiligového Chebu přichází devatenáctiletý útočník Jan Pyšek, z divizního Převýšova o tři roky starší, 203 cm vysoký, stoper Jakub Jarkovský a z pražské Slavie útočník Robin Dejmek, který si za Liberec zahrál v nepovedené odvetě Poháru Intertoto proti kazašskému Tobolu Kostanaj. Robin se na severu Čech upsal spolu se svým bratrem Radkem na tři léta.

V Liberci už je i další bývalý slávista a vicemistr Evropy z roku 1996 Radek Bejbl. Čtyřiatřicetiletý defenzivní univerzál s klubem uzavřel jednoletý kontrakt a může se těšit na již třetí návrat do české ligy. Po předchozích dvou érách v sešívaném dresu pražské Slavie se tentokrát představí na severu Čech. V lize dosud odehrál 240 zápasů a dal 31 branek.Jistotou je naopak odchod Juraje Ančice, který po pěti letech v Liberci končí a vrací se zpět na rodné Slovensko, kde se dohodl na tříleté smlouvě s mistrovskou Žilinou. Technický záložník na jaře hostoval v mistrovské Spartě, ta na jeho služby neuplatnila opci. Ančic si jako střídající hráč již dokonce zahrál proti jinému českému týmu Slavii druhé předkolo milionářské Ligy mistrů.

Do Českých Budějovic odešla na roční hostování dvojice hráčů Daniel Rehák a Tomas Radzinevičius.

Brno

Fotbalový klub z Brna chce v nové sezóně ostře útočit na příčky, zajišťující start v některém z evropských poháru. Tento cíl leží i před staronovým koučem Petrem Uličným, který se do moravské metropole vrací po jedenácti letech. Ve funkci hlavního trenéra vystřídal Josefa Mazuru, jemuž k prodloužení kontraktu nepomohlo ani to, že pátou příčkou v konečné tabulce ročníku 2006/07 dosáhl nejlepšího umístění klubu za posledních sedm let.

Klub ve spolupráci s městem řeší rekonstrukci stadiónu za Lužánkami, kam by se chtěl v budoucnu vrátit. Finanční situace účastníka je stabilizovaná především díky výhodnému prodeji osmnáctiletého Ondřeje Mazucha do italské Fiorentiny. Talentovaný obránce přestupuje na jih Evropy spolu s vrstevníkem a další velkou nadějí českého fotbalu Janem Hablem z Hradce Králové. Ve Fiorentině se oba fotbalisté potkají s krajanem Tomášem Ujfalušim.

Za Hableho by mělo doputovat do hradecké pokladny 50 miliónů korun, Brno má údajně obdržet ještě o třicet miliónů více. Oba podepsali pětileté kontrakty. U Mazucha byl přestup komplikovanější v tom, že už v zimě získal jeho práva Leverkusen, který měl zaplatit čtyřicet miliónů korun. Jenže Němci neuplatnili svou opci a o mladého obránce se okamžitě začaly zajímat italské kluby včetně Juventusu Turín.Kádr trenéra Uličného opustil i vyhlášený kanonýr Luděk Zelenka. Třiatřicetiletý forvard odmítl v Brně prodloužit o rok smlouvu a upsal se Jablonci. O půldruhého roku naopak prodloužil svůj pobyt na Moravě brankář Martin Lejsal. Čtyřiadvacetiletý fotbalista se klubu upsal až do 30. června 2010.

A po Zelenkovi se pomalu zaceluje díra. Jako první do Brna dorazil bývalý slávistický útočník Tomáš Došek, který v loňské sezóně za polský Plock příliš zápasů neodehrál. V Brně podepsal tříletou smlouvu. Ostatní informace klub i fotbalista tají. Druhý z ofenzivních hráčů přišel Milan Pacanda, který před třemi lety odcházel do pražské Sparty právě z Brna. Devětadvacetiletý útočník má za sebou hostování v Tirolu Innsbruck a od loňského září i v Brně, kam nyní přestupuje natrvalo. Podle vlastníka klubu Romana Prose by měla být smlouva tříletá, ale ostatní podrobnosti týmy nezveřejnily.

Plzeň

Zřejmě nejpříjemnějším překvapením posledního ročníku fotbalové ligy byla plzeňská Viktoria. Ta pod vedením trenéra Stanislava Levého dokázala hodit za hlavu nepovedený předchozí ročník, v němž uhájila prvoligovou příslušnost až v posledním kole na Spartě. Kromě šestého místa v konečném pořadí Gambrinus ligy dokráčeli Západočeši i do čtvrtfinále Poháru ČMFS, ve kterém vypadli s pozdějšími finalisty z Jablonce.

Dobrou zprávou pro trenéra Levého je, že může i do budoucna počítat s Vítězslavem Brožíkem, který sice s týmem už trénoval, ale jeho přestup z Teplic vázl na mrtvém bodě. Nakonec se oba kluby dohodly a vyhnuly se v útočníkově kauze hrozící arbitráži.

Ostrava

O velké comebacky se postaralo vedení ostravského Baníku, když po třech letech přivedlo zpátky do mužstva obránce Reného Bolfa a po čtyřech sezónách v Německu útočníka Václav Svěrkoš. Třiatřicetiletý stoper Bolf, který naposledy působil ve francouzském Auxerre a poslední půlrok nehrál kvůli vážnému zranění kolena, podepsal v Ostravě tříletou smlouvu.

Další novou tváří defenzivy je Daniel Tchuř z Artmedie Bratislava. Třicetiletý levonohý fotbalista, který si už českou ligu zahrál ve Slavii, se ostravskému klubu smluvně zavázal na dva roky s následnou opcí. Na levou stranu obrany zkoušel nejprve Baník přivést z Íránu Roberta Cahu, ale ten dal po měsíci vyjednávání přednost dalšímu působení v Teheránu. Obranné řady naopak opustil Slovák Maroš Klimpl, který odešel do dánského Midtjyllandu. Druhý tým uplynulého sezóny dánské ligy sáhl během posledních šesti měsíců už po druhém hráči Baníku. V zimě si Midtjylland pořídil brankáře Martina Rašku.

Na odchodu je také druhý nejlepší střelec posledního ročníku David Střihavka, který má namířeno do druholigového anglického Norwiche. Čtyřiadvacetiletý ostravský útočník se přímo v Londýně s vedením týmu domluvil na podmínkách čtyřleté smlouvy. Baník ale jeho odchod zatím neschválil, neboť se kluby ještě na transakci nedohodly.

Střihavku by měl v dalším ročníku české ligy zastoupit Václav Svěrkoš, který se do Ostravy vrátil po čtyřech letech v německé Borussii Mönchengladbach. Vedení klubu vyvázalo třiadvacetiletého útočníka ze smlouvy a uzavřelo s ním kontrakt na dva roky s opcí. Ještě než se kluby domluvily, dal Mönchengladbach Svěrkošovi souhlas, aby se zapojil do přípravy Baníku. V ní se hráč radoval ze vstřeleného gólu ve staronovém dresu již po půlminutě přípravného duelu proti Zlínu.

Ostrava vykoupila svého bývalého kanonýra z německého utrpení. Ačkoliv po příchodu do Mönchengladbachu dokázal střílet góly, nikdy nezískal trvalou důvěru trenéra a místo v základní sestavě. V posledních dvou letech už putoval po hostováních, Borussia ho na půl roku zapůjčila do Herthy Berlín a Austrie Vídeň, ale ani tam vyhaslý střelec vinou zdravotních problémů neprocitl.

Kouč Večeřa může také minimálně pro podzim počítat se službami levého záložníka Dušana Tesaříka. Jednatřicetiletý hráč přichází do Baníku na hostování z Teplic do konce podzimní části, ale slezský klub pak může podle připravené smlouvy uplatnit roční opci.

Teplice

Prezident teplického klubu František Hrdlička bude zřejmě ještě dlouho vzpomínat na letošní letní přestupové období. Podařilo se mu totiž za prodej Džeka a Jirsáka utržit více než sto třicet miliónů korun, přitom jejich pořizovací cena byla naprosto zanedbatelná. Angažoval také z Jablonce reprezentačního asistenta Petra Radu na místo hlavního kouče po Jiřím Bartlovi, se kterým Teplice neprodloužily smlouvu.

Bosenský reprezentační útočník Edin Džeko odešel na čtyři roky do německého Wolfsburgu.  Severočeský klub by za bosenského reprezentanta, který v minulém ročníku Gambrinus ligy nastřílel třináct branek, měl inkasovat odstupné ve výši zhruba čtyř miliónů eur (asi 112 miliónů korun). Bývalý reprezentant do 21 let Tomáš Jirsák se z Teplic stěhuje do polské Wisly Krakov. Třiadvacetiletý fotbalista podepsal v novém působišti pětiletý kontrakt a na sever Čech za něj údajně poputuje dalších 23 miliónů korun. V nejvyšší soutěži odehrál Jirsák celkem 52 utkání, v nichž vstřelil 5 branek.

Jako náhradu za Džeka si přivedl trenér Rada svého bývalého svěřence z Jablonce Petra Smíška. Devětadvacetiletý útočník, autor dvaceti prvoligových branek, se severočeskému celku upsal na dva roky. Stejně dlouho by měl v žluto-modrých barvách nastupovat i záložník Pavel Hašek, který přišel z kádru nového účastníka nejvyšší soutěže, týmu Bohemians 1905. Syn trenéra a bývalého reprezentanta Ivana Haška se v Teplicích potká s další novou tváří středové řady, Michalem Gašparíkem, který poslední rok a půl strávil v Mostu. Hrdlička za něj podle zákulisních informací má Mostu zaplatit částku v rozmezí mezi pěti a deseti milióny korun.

Severočeši navíc od července získali definitivně práva na svého klíčového obránce Petra Lukáše, který v  Teplicích strávil celou minulou sezónu na hostování z pražské Sparty. Vedení klubu se s českými šampióny dohodlo na tom, že Lukáš na sever Čech přestoupí a stráví zde další dvě sezóny. Do Teplic se také vrátil po půlročním hostování v tureckém Denizlisporu útočník Karel Kroupa.Z týmu na půlroční hostování odchází Ondřej Szabó a Lukáš Zoubele. Oba záložníci se na podzim představí v kladenském dresu. Na další hostování a na stejnou dobu jako Zoubele i Szabó odešel i útočník Emil Rilke, který byl i v jarní části minulé sezóny na hostování v Příbrami. Tentokrát se představí v drezu Jablonce.

Jablonec

Severočeský klub opustila nejjasnější trenérská stálice na prvoligových lavičkách Petr Rada. Asistent reprezentačního lodivoda Brücknera zamířil do Teplic a na jeho místo nastoupil nováček Luboš Kozel. Tomu bude s vedením mužstva pomáhat klubová ikona Jozef Weber, který ukončil aktivní hráčskou kariéru.Tým ve stopách Rady opustil útočník Petr Smíšek. Na jeho místo vedení přivedlo ostříleného kanonýra Luďka Zelenku. Třiatřicetiletý fotbalista se podepsal pod dvouletý kontrakt, který mu zajišťuje budoucnost více, než nabízené jednoroční prodloužení smlouvy v Brně. V minulé sezóně v barvách moravského celku prostovlasý útočník jedenáctkrát skóroval. Zelenka se vrací na místo, kde již působil v roce 1995.

Druhou letní posilou fotbalistů Jablonce se stal záložník Vlastimil Stožický. Třiadvacetiletý hráč přišel z Teplic, kde však v posledním půlroce pouze trénoval. V Jablonci podepsal smlouvu do 31. prosince 2010. Ve čtrnácti podzimních utkáních nastřílel Stožický tři branky. Hráč ale v zimní přestávce odmítl s Teplicemi prodloužit smlouvu a vedení týmu jej vyřadilo z prvoligového kádru. Do týmu se připojil na hostování z Teplic i mladý útočník Emil Rilke. Zpět na Slovensko se naopak vrátil Vladimír Pončák, jenž přestoupil do Trnavy.

Jablonec získal za blíže nespecifikovanou částku z Kladna sedmadvacetiletého defenzivního univerzála Josefa Hamouze, který v novém působišti podepsal dvouletý kontrakt. Na půlroční hostování ze Slavie přichází na Střelnici talentovaný záložník Lukáš Vácha a na roční hostování dvaadvacetiltý Vojtěch Štěpán z Olomouce.

České Budějovice

Jihočeské vedení má plné ruce práce, aby sehnalo adekvátní hráčskou náhradu po mnoha odchodech z klubu. Nejvýraznějším oslabením určitě bude ukončení aktivní kariéry Karla Poborského, který definitivně přesedlal na manažerskou židli. Tým dále opustila dvojice Holenda, Kladrubský do Sparty, Volešák bude nastupovat v červeno-bílém dresu Slavie, Jan Gruber se stal svěřencem českého kouče Pavla Hapala ve slovenské Nitře a Ivo Táborský se pokusí zacelit mezeru po nejlepším střelci posledního ligového ročníku v Mladé Boleslavi.

Z Boleslavi se naopak na jih Čech přesunul třicetiletý brankář Pavel Kučera,  který se svým novým zaměstnavatelem podepsal blíže nespecifikovaný dlouhodobý kontrakt. O překvapivý návrat se postaral záložník Martin Vozábal. Odchovanec jihočeského fotbalu, který strávil poslední rok ve Slovácku a v Mostu, se domluvil v Dynamu na dvouleté smlouvě.

Do Českých Budějovic zamířil také obránce Michal Šmíd ze Slavie Praha.Kouč Dynama František Cipro měl na jihu Čech mnoho hráčů na testech, ale zaujala jej zatím pouze dvojice slovenských hráčů. Cipro prý počítá s tím, že v kádru zůstanou útočník Marek Plichta a záložník Jaroslav Hílek, kteří přišli na testy z Interu Bratislava respektive Rimavské Soboty. Trenéra Dynama naopak nepřesvědčili Cacique s Thiagem, kteří se vracejí zpět do Brazílie.

Posilování Českých Budějovic pokračuje. Záložní řadu vyztuží dvacetiletý Marek Jungr, který na jih míří na hostování z pražské Sparty. V Dynamu zůstane minimálně půlku sezóny.

Dalšími hráči, kteří dorazili do týmu Českých Budějovic jsou liberečtí Daniel Rehák a Tomas Radzinevičius, kteří budou v novém působišti hostova. S týmem už odcestovali na soustředení do Rakouska.

Kladno

Středočeský klub si během letní přestávky prošel vnitřní krizí, která vyústila v odchod prezidenta klubu Michala Krause. Kladno nicméně zažehnalo stahující se mraky nad prvoligovou příslušností pro příští sezónu a potvrdilo, že s nabytou licencí bude pokračovat v Gambrinus lize. O klidný střed tabulky budou hráči bojovat pod vedením nového trenéra Jaroslava Šilhavého. Pro rekordmana v počtu prvoligových startů to bude premiéra na lavičce v nejvyšší soutěži. Miroslav Koubek se z postu hlavního kouče přesunul na pozici sportovního manažera klubu.

Na podzim si v kladenském dresu určitě nezahraje šestice hráčů. Jedná se o obránce Drozda a Hajníka, záložníky Kreuze a Michala a také o útočníka Galbavého. Jasno má zatím jen Lukáš Hajník, který bude hostovat ve střížkovské Bohemce. Ostatní si mohou hledat nová angažmá.

Nejcitelnější hráčskou ztrátou je zatím pro klub odchod pravého záložníka Václava Kaliny do Mladé Boleslavi. Osmadvacetiletý středopolař působil v kladenském celku od roku 1990 a výrazně pomohl mužstvu před rokem k postupu mezi domácí elitu. V uplynulé sezóně nastoupil v lize v 28 zápasech, v kterých vstřelil tři branky.Kladno dále opustil po půlročním působení sedmadvacetiletý defenzivní univerzál Josef Hamouz, který zamířil do Jablonce. Hostování navíc skončila brankáři Bičíkovi, stoperovi Šimůnkovi a útočníkovi Simpsonovi ze Sparty, do Liberce se vrátil Radzinevičius, do Slavie Kratochvíl s Gecovem, který se však opět vrátil na minimálně půlroční hostování, a tým opustili i Strnad s Pončákem.

Do klubu naopak přišel na půlroční hostování ze Slavie záložník Bořek Dočkal. Osmnáctiletý talent patří do kádru reprezentační devatenáctky.Kladno získalo další posily. Na půlroční hostování z pražské Sparty přichází útočník Jiří Jeslínek a brankář Zoltán Miski. Ze stejného klubu přestoupil další gólman, Michal Janocsko. Oba brankáři přišli do Kladna hlavně proto, že se nedávno zranila jarní jednička Pavlík a není jisté, zda ho nečeká operace kolena.Dalším týmem, odkud kladenský klub načerpal nové posily na hostování, se staly Teplice. Na rok přichází záložník Ondřej Szabó a jedenadvacetiletý Lukáš Zoubele.

Most

V klubu, který ještě před začátkem jarní části posledního ročníku Gambrinus ligy vyhlašoval útok na evropské poháry v horizontu několika málo let, dochází k hromadnému výprodeji. Most nejprve opustil po dohodě s vedením trenér Ščasný, jeho místo zaujal Robert Žák. Na odchodu z Mostu je i mnoho hráčů. Jejich místa zřejmě zaujmou mladíci a v případě severočeského mužstva již tradičně cizinci.Velkým překvapením je zejména odchod záložník Martina Vozábal do Českých Budějovic. Jeho přestup zaráží především proto, že o Vozábala v zimě Most dlouho bojoval a nebyl ani na seznamu hráčů, kteří mají odejít. Odchodem Vozábala pokračuje mostecký výprodej.

Z klubu už odešel brankář Vaniak, který zřejmě zakotví v pražské Slavii, do skotského Livingstonu útočník Pešír, irskou ligu v dresu St. Patrick Athletics okusí na půlročním hostování Michal Macek a do Teplic zamířil Gašparík. Univerzál Aleš Pikl má namířeno do slovenské Artmedie Petržalka, Petra Jendruščáka zkouší trenér Cipro v  Budějovicích. Nová angažmá si hledají také Brzezina a Krejčí. Nejistá je budoucnost kolem Hainaulta a Alexe Mendyho.

Martin Zbončák odchází do řeckého klubu Iraklis Soluň. Dvaatřicetiletý fotbalista doplatil na snižování mosteckého rozpočtu, patřil mezi nejdražší akvizice.

Most naopak získal dvě zahraniční posily: tříletou smlouvu s dvanáctým mužstvem uplynulé ligové sezóny podepsal třicetiletý australský brankář Lupce Acevski a dvouletý kontrakt s roční opcí uzavřelo vedením s Američanem Peterem Philipakosem. Čtyřiadvacetiletý ofenzivní fotbalista může hrát v útoku či záloze.

Zlín

Do zlínského fotbalového klubu se po třech letech vrátil vyhozený trenér Teplic Jiří Bartl. Ten byl jmenován sportovním manažerem, na lavičce prvoligového týmu zůstává jako hlavní kouč Pavel Hoftych.

Z mužstva odešel na půlroční hostování do slovenské Nitry Tomáš Janíček. Čtyřiadvacetiletý defenzivní hráč se tak připojil k brankáři Zlámalovi, Lukaštíkovi, Dianovi a Činčalovi, kteří odešli hned po skončení sezóny. V týmu skončili i zkušení borci Bronislav Červenka a Jaroslav Švach. Ti odmítli zlínskou nabídku na roční prodloužení kontraktů.

Z půlročního hostování ve druholigové Opavě se naopak do Zlína vrátil záložník Václav Zapletal a po ročním hostování v německém třetiligovém Siegenu se s týmem opět připravuje obránce Zdeněk Kroča.Celek na podzimní část opouští Tomáš Dujka, který míří do druholigové Opavy. Naopak staronovou posilou se stal Jaroslav Švach, kterému na konci sezóny vypršela smlouva a Švach si přál zahraniční angažmá. Jednání s kluby se však protáhlo natolik, že Švach ztratril trpělivost. Ztratil však i kapitánskou pásku, kterou v klubu získal gólman Baránek.

Olomouc

Olomouckou Sigmu, která prožila nebývale hubený ročník, během něhož musela řešit i netradiční záchranářské starosti, ve zlém opustil uznávaný trenér Petržela. Na jeho místo byl dosazen Martin Pulpit. Hanácký klub definitivně postoupil práva na obránce Romana Hubníka moskevskému FK.

Ruský klub na dvaadvacetiletého stopera uplatnil opci, čímž vešla v platnost smlouva na čtyři a půl roku, kterou Hubník v únoru podepsal. Sigma na přestupu vydělá 3,5 miliónu eur (přes 98 miliónů korun). Navíc dostane dvacet procent z rozdílové částky mezi 3,5 milióny eur a cenou, za niž Hubníka případně koupí další klub.

Hanácký celek nedokázal na Hubníkův post sehnat pro jaro adekvátní náhradu, tou by měl být třiatřicetiletý černohorský stoper Darko Šuškavčevič, který po skončení ročníku přišel ze Slovácka. Z nyní již druholigového klubu přesídlil i brankář Petr Drobisz. Třicetiletý gólman podepsal v Olomouci smlouvu na dva následující roky. V Sigmě se během pětidenních testů osvědčil devětadvacetiletý levý obránce Martin Čupr a vedení klubu mu nabídlo kontrakt. Čupr naposledy působil v kyperském Pafosu. Ze zahraničí a na stejný post přichází i slovinský fotbalista Dejan Jurkič, který zpečetil svůj příchod ze švédského Örgryte na tři a půl roku.

Tým opouští na hostování další tři hráči. Zatímco Štěpán odchází do Jablonce, Šedivý a Vepřek zamíří do druholigové Jihlavy.

Žižkov

Pražská Viktoria se vrací do nejvyšší soutěže po třech letech bojů v druhé lize. Stejně tak se do české ligy vrací slovenský trenér Stanislav Griga, který naposled trénoval jiný celek z hlavního města, Spartu. Na žižkovské lavičce vystřídal v roli lídra Vladimíra Skalbu, který se poté, co Pražany dovedl k postupu, přesunul na post asistenta.

Do týmu ligového nováčka zamířil z Plzně šestadvacetiletý středopolař Radek Pilař, který se s klubem dohodl na tříletém kontraktu. Pilař se připojil k  pětadvacetiletému obránci Pavlu Bestovi a brankáři Oldřichu Pařízkovi, kteří také Žižkov posílili. V Plzni patřil ke klíčovým hráčům, ale většinu jarních zápasů kvůli zranění vynechal. V nejvyšší soutěži nastoupil Pilař k 50 utkáním, v nichž vstřelil dva góly, oba v uplynulém ročníku.

Viktorka také testuje dva zahraniční hráče. Prvním z nich je Brazilec Tinga vybraný z kempu zahraničních hráčů a druhým je Francouz Youssef Moughfire, který přišel ze slovenského Sence. Předtím hrál v německém Ulmu, v Řecku a v několika klubech ve Francii včetně ligového Sedanu. Mužstvo naopak opustila dvojice slovenských záložníků Adrian Guľa, Radoslav Kráľ a Jakub Hottek, jenž odešel do druholigového skotského Livingstonu.

Bohemians 1905

Fotbalisté a fanoušci pražských Bohemians společně přežili klinickou smrt tradičního klubu a po čtyřech letech se mohou těšit z návratu mezi českou elitu. Tým povede i v nejvyšší soutěži trenér Zbyněk Busta, ovšem z pozice asistenta Václava Hradeckého. I tak ale jeho působení na lavičce umožnila až výjimka Výkonného výboru ČMFS. Hlavní trenéři a jejich asistenti v první lize totiž musí mít příslušnou profi-licenci, jíž Busta zatím nedisponuje.

Zbyněk Busta zůstal nadále také ve funkci sportovního manažera. Má tak na starosti přestupy hráčů, zatím se mu na novou sezónu podařilo sehnat tři posily. Sedmadvacetiletý obránce Vít Turtenwalda přišel do Dolíčku na roční hostování ze slovenské Trnavy, o rok starší záložník Petr Kunášek z Čáslavi bude v Bohemians taktéž jednu sezónu hostovat. O rok déle bude v zeleno-bílých barvách zkušený šestatřicetiletý záložník Michal Šmarda, kterého zapůjčil Hradec Králové. Dále se podařilo vršovickému klubu změnit v přestupy hostování hráčů Rychlíka, Bálka a Adama.

Reklama