Hlavní obsah

Brankáře Zlámala láká jít ve stopách Petra Čecha

Návrat z hostování ve Zlíně do kádru pražské Sparty pocítil brankář Zdeněk Zlámal doslova na vlastní kůži: po příjezdu na soustředění do rakouských Korutan rituálně přišel o vlasy. „Radost z toho ale nemám. Jsem totiž bez přítelkyně a s momentálním sestřihem rozhodně dlouho žádnou nenajdu...,“ říká Zlámal v rozhovoru pro Právo.

Článek

Vrátil jste se do Sparty po hostování ve Zlíně. Jak se v kabině mistra cítíte?

Skvěle. Jen co jsme dorazili do Rakouska na soustředění, tak jsem přišel o vlasy. Bránil jsem se, měl jsem je dlouhé. Argumentoval jsem, že dokud má vlasy další navrátilec Honza Holenda, tak není důvod, abych já šel pod strojek. Jenže ve čtvrtek, když už jsem skoro usínal, dorazil na pokoj s holou hlavou. Tak jsem šel taky.

Dalo se tomu uniknout?

Nedalo. Pavel Horváth, který těmhle akcím šéfuje, jasně řekl, že když se budu bránit, tak mě chytí a ostříhá bez nástavce úplně do hola. Proto jsem šel dobrovolně. Radost z toho ale nemám. Jsem totiž bez přítelkyně a s momentálním sestřihem rozhodně dlouho žádnou nenajdu...

Jak tvrdý byl vstup do přípravy, jejíž úvodní část jste po absolvování mistrovství Evropy do jedenadvaceti let vynechal?

Měl jsem práci na fyzické kondici nacpanou do tří dnů. Bylo to náročnější, ale už jsem vše dohnal. Šlo o zaměření hlavně na rychlé pády a následné vstávání a další dynamická cvičení, prospěšná brankáři, proložená běháním.

Usnadnila vám polykání letního drilu vaše záliba v boxu?

Trošku ano. Ono se to nezdá, ale je to fyzicky hodně náročné. Když mám volno, tak se tímhle způsobem udržuji. Baví mě to více než jízda na kole nebo běhání. S trenérem Hoftychem jsme měli ve Zlíně fit box, boxovali jsme do pytlů v rámci fyzické přípravy. Je to pěkná makačka.

Jak se změnila vaše pozice ve Spartě proti minulému létu?

Jsem zkušenější o hostování ve Zlíně. Hráli jsme o záchranu. Šlo na mě v každém utkání hodně střel, dost záleželo na mých výkonech. Myslím, že jsem svoji úlohu zvládnul. Teď musím jít o další etapu dál.

Nyní v kádru chybí Blažek, dlouholetá jednička. Je boj o místo v brance snadnější?

Ne. Grigar i Poštulka jsou velice kvalitní brankáři. Rozhodnou přípravná utkání. Každý bude chytat tady v Rakousku jeden celý zápas. Je na nás, jak se ukážeme. Myslím, že je zbytečné, abych říkal, jak mě šance chytat za Spartu motivuje.

Jste připravený na tlak, jemuž musí gólman ve Spartě čelit? Vašimi předchůdci byli Čech a Blažek, dva reprezentační brankáři. Dokážete unést tohle břemeno?

Jarda Blažek měl neotřesitelnou pozici, byl nejlepší v lize. Kdo bude chytat, bude se s tím muset poprat. Je jasné, že nás budou s ním srovnávat. Tlak bude veliký. Pro mě je hodně lákavé jít ve stopách Petra Čecha. I on začínal v menším klubu, prošel jedenadvacítkou, byl ve Spartě, prosadil se v zahraničí i v národním týmu. To je velká výzva.

Reklama

Související témata: