Hlavní obsah

Pátek třináctého přinesl pověrčivému Kalinovi štěstí

BAD AUSSEE

Dva dny jako na drátkách prožil v závěru minulého týdne fotbalový záložník Václav Kalina. Po šestnácti letech služeb pro Kladno dostal nabídku z Mladé Boleslavi. Rozhodnutí však mělo padnout v pátek třináctého. To nevěstilo nic dobrého. Navíc je osmadvacetiletý borec pověrčivý. Nakonec mu ale zlé datum přineslo štěstí – přestoupil do města automobilů.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Už od konce minulého ligového ročníku se spekulovalo o jeho odchodu ze středočeského týmu. V úspěšné honbě za záchranou byl nejlepším mužem. „Ale nikdo žádnou konkrétní nabídku nepředložil,“ vysvětluje krajní záložník. „Už jsem počítal, že se nic neobjeví a zůstanu v Kladně,“ vypráví Kalina.

Minulou středu nastal zlom. „Po obědě mi zavolal pan Kudela, jestli bych nechtěl jít do Mladé Boleslavi,“ líčí první kontakt se sportovním ředitelem třetího týmu loňské tabulky. Ten den proběhlo první rokování mezi kluby. „Ve čtvrtek večer jsem absolvoval lékařskou prohlídku. A v pátek jsem měl být na telefonu. Věděl jsem, že finální jednání začalo ve dvě. Bylo půl čtvrté a nikdo nevolal. Jsem trošku pověrčivý, a tak jsem si říkal, že je pátek třináctého, a tak to asi nedopadne,“ vypráví Kalina. Ale brzy telefon zadrnčel a Kalina vyslechl dobrou zprávu.

S Millerem se neradil

Na dvouleté smlouvě už byl domluvený. „V Kladně jsem začínal od žáků, hrál jsem tam šestnáct let. Čekal jsem na lepší nabídku. Chtěl jsem zkusit něco jiného,“ vysvětluje Kalina. Ani neměl čas poradit se s kamarádem Millerem, brankářem Mladé Boleslavi. „Nestihli jsme si ani zavolat. Radil jsem se jen sám se sebou. Promítl jsem si všechno a řekl jsem okamžitě: Do toho jdu! Byla to dobrá nabídka. Podmínky jsou o dost lepší než v Kladně,“ říká.

Hlavou se mu však nehonily jen částky ve smlouvě. Přestupem do Mladé Boleslavi si splnil i sportovní sen. Ještě před pěti lety hrál divizi. Každé ráno vstal v šest a šel do práce. Živil se jako izolatér. Když měl po osmi hodinách padla, zamířil na trénink. Pak se Kladno posunulo fúzí s Neratovicemi do druhé ligy a Kalina dostal první profesionální smlouvu.

„Bylo to před třemi lety,“ vzpomíná si přesně. „A po dvou letech jsme postoupili do ligy,“ sype vzestup kariéry z rukávu. Však mu také bylo hodně úzko, když v pátek opouštěl kladenský stadión. „Věřil jsem, že to dopadne. Proto jsem se rozloučil s klukama a všechna léta mi proběhla hlavou. Měl jsem stadión u nosu, chodil jsem na tréninky pěšky,“ vypráví.

Splněný pohárový sen 

Teď před ním stojí nová výzva. „Kladno hrálo o záchranu, v Mladé Boleslavi se hrají evropské poháry, o titul. Před pár lety jsem ještě chodil do práce, teď se mi rýsuje šance zahrát si Pohár UEFA. To je jako sen. Tohle mě prostě nenapadlo nikdy. V koutku duše jsem si přál zahrát první ligu. Ale evropské poháry? To ani náhodou. Možná tak ještě český,“ směje se Kalina.

Hektický závěr týdne završil v sobotu. „Ráno jsem byl ještě v Kladně. V devět už jsem z Prahy vyrážel do Rakouska za novým týmem na soustředění. Po sedmi hodinách jsem se hlásil trenéru Zajícovi před utkáním se Stuttgartem. Byli jsme předem domluvení, že hrát nebudu. Po té cestě by to nebylo dobré,“ vysvětluje.

Pozdravil se s novými spoluhráči, z nichž kromě Millera zná ještě Holuba, a usedl na tribunu. V neděli ráno nafasoval věci. „V tašce jsem měl jen kopačky a osobní věci,“ usmál se. Pak se v Köflachu zapojil do prvního tréninku Mladé Boleslavi. „Je to velký skok. Je pochopitelné, že na mě bude vyvíjen tlak. Já se ale nerozklepu, boj o udržení nebyl o nic lehčí,“ říká Kalina, s nímž trenér počítá na pravou stranu zálohy.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články