Hlavní obsah

Stavba v Edenu je za polovinou, stadión může otevřít derby

PRAHA

Budování nového domovského stadiónu fotbalové Slavie Praha dospělo v Edenu už do své druhé poloviny a pokud se podaří výstavbu multifunkčního areálu dokončit podle plánu 20. března příštího roku, není vyloučeno, že by jej mohl otevřít prestižní duel Slavia - Sparta. Ten je totiž na programu 23. kola první ligy, jehož úředním termínem je sobota 29. března.

Článek

"Bylo by pěkné zahájit provoz stadiónu právě tímto zápasem. Děláme vše pro to, aby se to stihlo, ale garantovat to nemůžeme," řekl Alexandr Kliment ze společnosti E Side Property, jež má stavbu na starosti.

Hrubá stavba je již ve finální fázi

Hrubá stavba podle stavbyvedoucího Michala Přibila směřuje do finální fáze a v průběhu prázdnin se již začne montovat střešní konstrukce. Unikátní a zároveň praktická střecha, šikmý ocelový prstenec s vazníky o délce až 36 metrů, bude nainstalována v září. Na ploše budoucího trávníku je v současné době asi třiceticentimetrová vrstva navážky, která se v závěru roku odstraní a začne se budovat trávník.

V Edenu již stojí všechny čtyři tribuny. Jako poslední začala růst ta západní, jež je nejsložitější částí areálu. Budou v ní totiž kanceláře, zázemí fotbalového klubu, obchody, rychlé občerstvení či sázková kancelář i restaurace.

O VIP boxy je zájem

Překvapivě velký zájem je už nyní o VIP boxy. Na stadiónu jich bude čtyřicet, z nich každý pro deset návštěvníků. V současné době je jich podle Klimenta již 70 procent prodáno. Ke komfortu ostatních návštěvníků přispěje stovka televizních panelů a ve dvou rozích hlediště velkoplošné obrazovky o rozměrech 5x7 metrů.

V současné době pracuje na stavbě přibližně 70 lidí patnácti profesí, ale poté, co se začne budovat monolitická část stadiónu, jejich počet podstatně vzroste. Stavba byla ve své polovině 15. června a proinvestováno již bylo přibližně 70 procent rozpočtu. Projekt je financován z dluhopisů, které se podle představitelů investora prodávají průběžně, a vzhledem k rychlé návratnosti je prý o ně velký zájem.

Stavba zatím bez problémů

Výstavbu zatím podle Klimenta nepotkal žádný vážnější problém. Teplá zima stavbařům přála, a tak je naopak nyní zřejmě nejvíce trápí velká vedra. "Budují se betonové podlahy a beton ve vedrech tuhne rychleji. Proto je potřeba jej často a důkladně skrápět," pokračoval Kliment.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice zítra 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice