Hlavní obsah

Trenér Mostu: Angličan Webster může být objevem podzimu

Trenér fotbalistů Mostu Robert Žák zahájil přípravu na nový ročník ligy s pětačtyřiceti fotbalisty. Po zemětřesení v kádru musí nyní sestavit nové mužstvo, ve kterém nechybí ani zahraniční hráči. V rozhovoru pro deník Právo Žák vykládal o přípravě i hráčských změnách v týmu.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Na počátku léta nastalo doslova zemětřesení v kádru mosteckých fotbalistů. Spousta zkušených hráčů odešla a vaším úkolem je sestavit úplně nové mužstvo. Jak se to daří?

Věděl jsem, do čeho jdu, a zatím si nemám na co stěžovat. Přípravu jsme začali s pětačtyřiceti fotbalisty a po zápasech se Slavií, Sokolovem a Zlínem se výběr zredukoval jen na šestadvacet hráčů. Na soustředění v Blšanech, kde se střetneme i s druholigovou Duklou Praha, se už zaměřujeme na dopilování herní stránky.

Jak spolu vycházejí tuzemští hráči a cizinci?

Kluci si k sobě našli cestu na hřišti i v kabině. Panuje mezi nimi zdravá sportovní konkurence, ale jinak tvoří jednolitý kolektiv. Všichni cítí, že mají šanci zahrát si první ligu. Pro mladíky i zahraniční hráče, kteří sbírají úvodní zkušenosti, je to velká motivace. Například Angličan Webster se zabydlel ve středu obrany tak rychle, že v případě udržení nynější formy by se mohl stát objevem podzimu. V zápasech střídáme většinou dvě jedenáctky, mezi nimiž nevidím zásadní rozdíly. Tahle vyrovnanost mi přidělává příjemné starosti.

S kým počítáte na post tvůrce hry po Vozábalovi, který přestoupil do Českých Budějovic?

O Martinově snaze vrátit se na jih Čech jsme věděli už od konce jara a snažili jsme se na to připravit. Jsem rád, že z Blšan je zpátky Tomáš Pilař. Poslední půlrok sice působil jen ve druhé lize, ale pořád má své kvality. Jeho přítomnost bude mít na mužstvo určitě pozitivní vliv.

Jak to vypadá s Alexem Mendym a Hainaultem?

Mendy zůstává i přes zájem z ciziny stále hráčem Mostu a v přípravě pracuje naplno. Kanaďan Hainault se zotavuje po zranění a brzy by měl začít trénovat. Předpokládám, že nám v ligovém podzimu ještě hodně pomůže.

A co Petr Johana?

Momentálně je na rehabilitačním pobytu v německém Regensburgu, kde doléčuje zraněný sval. Jeho budoucnost v Mostě ale zatím nechci odhadovat, protože není vyloučeno, že po uzdravení odejde do německého Aachenu.

Reklama

Související témata: