Hlavní obsah

Posílený Baník se chce vrátit do ligové špičky

OSTRAVA

Fotbalisté Baníku Ostrava touží vzít v nové sezóně útokem nejvyšší místa prvoligové tabulky. S posilami typu Václava Svěrkoše a Reného Bolfa zahodil sedmý tým loňského ročníku alibismus. "Chceme hrát celý rok v absolutní špičce," prohlásil na středeční tiskové konferenci generální manažer Werner Lička.

Článek

Klub z Bazalů se letos neskrývá za průměrné cíle, i když smělými úkoly může sám sebe dostat pod nežádoucí tlak. "Nechceme se schovávat, sílu máme. Mužstvo ji dokazuje od začátku letošního kalendářního roku a věřím, že ten spirit z šatny během pauzy nevyprchal. Nepůjde to bez sebevědomí, ambicí, přesvědčení, mentální síly, ale ani pokory, protože před zápasem ještě nikdo žádný zápas nevyhrál," řekl Lička.

Svěrkoš v roli spasitele, Bolf stále rehabilituje

Kdo má Baník vrátit zpátky na vrchol? Zejména vyhaslý střelec Svěrkoš, kterého Ostrava vykoupila z nevydařeného angažmá v Mönchengladbachu. Možnosti naznačil v přípravě: pět zápasů, čtyři góly. Obranu má stmelit bývalý reprezentant Bolf, jenomže tomu se ozvaly bolesti v operovaném koleně a úvodní ligová kola zřejmě nestihne.

"Nemůže stále naplno trénovat, zatím rehabilituje a je v rukou lékařů. Nedokážu odhadnout, kdy bude fit," řekl trenér Karel Večeřa, který Bolfa nevyzkoušel v jediném přípravném utkání.

Kádr byl doplněn i na dalších postech. Na levou stranu přišel z Artmedie Petržalka zkušený obránce Daniel Tchuř a z Teplic na hostování záložník Dušan Tesařík. V útoku se o místo po návratu z Jablonce znovu rve Róbert Zeher.

"Měli bychom být zkušenější než vloni, ale to jsou jen teorie. Uvidí se až v lize. Musíme se bát sami sebe, abychom neopakovali chyby jako na podzim. Ale chceme dokázat, že kvalitní, líbivý a útočný fotbal má Baník v krvi," řekl Večeřa.

Strach mu nahání jen faktor, který nelze ovlivnit. "Když nebudeme mít nějaké větší zdravotní problémy, myslím, že budeme výše než v minulém ročníku. Mužstvo na to sílu má. Důležité bude chytit začátek ligy, od toho se odvíjí sebevědomí," poznamenal Večeřa.

Angažován kondiční trenér Ital Terziotti

Pod Ličkou se v Ostravě nemění jen hráčský kádr. Uznávaný odborník buduje i modernější servis pro fotbalisty. Do zaměstnání dnes na Bazalech nastoupil italský kondiční trenér Paolo Terziotti, s kterým Lička spolupracoval v době svého působení v polském Grodzisku.

"Vzniká skupina specialistů na fyzickou přípravu. Kromě Paola Terziottiho v ní zůstává dosavadní kondiční trenér Lukáš Vydra a třetí členkou bude bývalá atletka Jana Mrovcová, která se vrací ze Spojených států," uvedl Lička.

Na mladé brankáře by měl dohlédnout Srníček

Baník vytvořil i speciální úsek pro výchovu gólmanů. "Ve čtvrtek do toho chci zasvětit ještě Pavla Srníčka. Byli bychom rádi, kdyby občas přijel a byl v kontaktu s mládeží," podotkl Lička.

Hruď nových dresů zatím zeje prázdnotou, smlouva s novým generálním partnerem je však údajně před podpisem. "Do čtrnácti dnů by to mělo být uzavřené," konstatoval předseda představenstva Jakub Kahoun.

Klubový rozpočet navíc také obohatí sázková společnost Fortuna, jež bude hlavním partnerem ostravského fotbalu v příštích třech sezónách. "Baník je silný a stabilní klub. Druhým důvodem jsou fanoušci, kteří za ním dlouhodobě stojí," řekl generální ředitel Fortuny Martin Todt.

Reklama

Související témata: