Hlavní obsah

Griga: Hráči na Žižkově nejsou zkažení penězi

Slovenský fotbalový trenér Stanislav Griga se v nové sezóně postaví na střídačku již třetího českého prvoligového klubu. Po úspěšném působení v Liberci se mu již tolik nedařilo ve Spartě. Nyní koučuje v jiném pražském klubu, Viktorii Žižkov, která se vrací do nejvyšší soutěže po třech letech.

Článek

Svou obnovenou premiéru v nejvyšší soutěži si Viktoria odbude proti silné Mladé Boleslavi...

My jsme si soupeře pro první utkání po návratu do první ligy nevybrali. Na druhou stranu je kvalitní soupeř na úvod dobrý, jet v prvním kole například do Budějovic by nebylo o nic lehčí. Všichni jsme plní očekávání a věříme, že start úspěšně zvládneme.

Kapitán týmu Luděk Stracený se nepříjemně zranil v obličeji v generálce na ligu s Jabloncem, je reálný jeho start v úvodním utkání sezóny?

Stracený byl v úterý propuštěný z jablonecké nemocnice, o jeho startu proti Mladé Boleslavi se rozhodne po sobotním tréninku.

Nebojíte se, že pokud Stracený nebude moc nastoupit, ztratí mužstvo tahouna?

Naše pojetí na hřiště i v kabině není o jednom hráči. Zkušenějších borců, kteří mohou převzít roli lídra mužstva je několik. Vedle Straceného třeba brankář Pařízek nebo útočník Švancara.

Kádr je v současném složení již pro podzim definitivní?

Máme schválně na soupisce pouze 21 hráčů, abychom měli prostor pro dopsání dalších v případě, že by se vyskytl nějaký problém.

Jste s kvalitou mužstva spokojený, nebo byste si přál ještě nějakou posilu?

Nejmenší konkurenci máme v obranné linii. Uvažovali jsme tedy ještě o získání obránce, ale nakonec jsme od toho upustili.

Máte již jasno o složení základní jedenáctky, která vyběhne na trávník proti Mladé Boleslavi?

Sestava se nebude příliš lišit oproti té z generálky proti Jablonci. Otazník visí pouze nad již zmiňovaným Straceným.

V kádru se nově objevili i dva hráči s exoticky znějícími jmény...

Brazilec Tinga je jediným hráčem, který se do týmu dostal skrz náš předsezónní přípravný kemp. Má již mezinárodní zkušenosti, působil v polské lize a je tedy adaptovaný na evropský styl. Francouz Moughfire je na tom velmi podobně, byl nejlépe hodnoceným hráčem na své pozici ve slovenské lize. Oba mají předpoklady se v české lize prosadit.

Jaké jsou vaše cíle pro nadcházející sezónu?

Mužstvo je srozuměné se stabilizační etapou, kterou teď projde. Já souhlasím s cíli vedení klubu, tedy umístěním do desátého místa.

Je těžší trénovat ligového nováčka, nebo nejúspěšnější český klub Spartu?

Neřekl bych, že je jedno těžší než druhé, je to jiné. Tady musím klást důraz na technické a taktické zvládnutí hry. Ve velkém klubu, jako je Sparta, je individuální kvalita hráčů vyšší, ale člověk si zase musí hlídat mezilidské vztahy a zvládat tlak na svou osobu.

Můžete srovnat pracovní prostředí ve Spartě a ve Viktorce?

Na Letné je v českých podmínkách největší tlak a napětí. Na Žižkově jsou vztahy daleko čistější. Hráči nejsou zkažení penězi, někteří ještě ani první ligu nehráli a moc se na to těší. To by mohla být naše devíza.

Reklama

Související témata: