Hlavní obsah

Fotbalovou ligu oživí příchod nové trenérské vlny

Neuspokojivé výsledky, zastaralé metody, ale mnohdy i vysoké finanční nároky a nepřizpůsobivost v jednání s nadřízenými. To všechno jsou důvody, které vedly šéfy mnoha českých prvoligových klubů, aby pro novou sezónu angažovali neokoukané trenérské tváře. Českou nejvyšší fotbalovou soutěž zasáhne během letošního podzimu nová trenérská vlna, od níž si mnohde hodně slibují.

Článek

Neokoukanou cestou se vydaly například Kladno s Jaroslavem Šilhavým, Jablonec s Lubošem Kozlem, Liberec s Michalem Zachem či Olomouc s bouřlivákem Martinem Pulpitem. Obnovenou šanci dávají dříve vyzkoušeným trenérům také v Mostu (Robert Žák) či v Mladé Boleslavi (Luděk Zajíc), svým způsobem do skupiny 'nováčků' patří stále také zlínský kouč Pavel Hoftych.

Nejzkušenějším trenérem v nejvyšší soutěži podle startů je tradičně Petr Uličný a ani roční absence v české lize mu nevzala primát muže s největším počtem odkoučovaných zápasů v nejvyšší soutěži. Na lavičce seděl v pozici hlavního trenéra v 365 zápasech, což je více než dvanáct kompletních sezón.

Ke stáří pokora, mládí zárukou elánu

Na opačném pólu jsou trenérští 'učni', jak se říkává neodzkoušeným koučům. S nulou na svém kontě vstoupí do soutěže právě kvarteto Šilhavý, Kozel, Pulpit, Zach. Stejně na tom je i Zbyněk Busta v Bohemians 1905, přestože ten oficiálně hlavním koučem není, protože nemá dostatečnou kvalifikaci, a tak je uváděn jako jeho šéf Václav Hradecký. Ani pohled do jeho fotbalového 'životopisu' ale o velkých zkušenostech nesvědčí, protože v první lize byl v této roli jen sedmkrát, o pět utkání více nasbíral mostecký Žák.

Názory na to, zda je mnohaletá zkušenost předností, či spíše nevýhodou, se liší. Svazový šéf přes mládežnické reprezentace Jiří Nevrlý si prošel jak ligové štace, tak zahraniční exotiku, působil jako sportovní funkcionář v klubu a nějaký čas i jako sportovní novinář. I proto má na celou záležitost poměrně umírněný názor a vítá na lavičkách kouče vícero generací. "Každá generace má své výhody a má také trenéry lepší či horší," míní Nevrlý.

Podle něj není na čase odepisovat kouče jen kvůli věku nebo protože prošel polovinou klubů. I v zahraničí totiž trénují kouči dokonce vysoko přes šedesátý rok věku a hodně pozornosti vyvolal nedávný případ francouzského veterána Guye Rouxe, který dostal povolení trénovat v 68 letech, přestože to původně soutěžní řády zakazovaly.

"Zkušenost někdy může být zvlášť pro psychologii uvnitř kabiny hodně důležitá, navíc v případě starších trenérů už většinou nechybí potřebná pokora," tvrdí Nevrlý.

Vítá ovšem i příchod nové vlny. "Jejich výhodou je elán, rvavost, někdy i potřebné moderní trendy. Ne vždy ale otevřený počítač znamená úspěch, je třeba dokázat vědomosti převést do praxe. A v ní kolikrát rozhoduje i štěstí nebo náhoda," řekl zkušený kouč, podle kterého stejně po letech praxe každý sebekritický trenér přijde na to, že úspěch je z 80 procent záležitostí hráčů.

Nejzkušenější trenéři v 1. lize
Petr Uličný (Brno)/361 zápasů
Karel Večeřa (Ostrava)/265 zápasů
Trenérští nováčci v 1. lize
Luboš Kozel (Jablonec)
Zbyněk Busta (oficiálně asistent, Bohemians 1905)
Martin Pulpit (Olomouc)
Jaroslav Šilhavý (Kladno)
Michal Zach (Liberec)

Reklama