Hlavní obsah

Startuje liga, čeká se znovu hon na Spartu

PRAHA

Po dvouměsíční přestávce se znovu roztáčejí kola nejvyšší české fotbalové soutěže. Čeká se znovu hon na pražskou Spartu, která přes léto nejvíce posílila a je jako tradičně největším favoritem. Osobností ligy bude vicemistr Evropy 1996 Vladimír Šmicer v dresu Slavie, zpestřením soutěže návrat Bohemians a Žižkova do nejvyšší soutěže. Svoji šanci chtějí po úspěšném mistrovství světa využít členové úspěšné reprezentační dvacítky.

Článek

Největším favoritem je obhájce titulu Sparta, která přes léto ještě zvýšila kvalitu svého kádru. Z Mladé Boleslavi přišel záložník se zkušenostmi z národního celku Martin Abraham, letenští získali i slovenské reprezentanty Žofčáka a Kozáčika. Pro další sezóny jsou příslibem mladíci Kúdela a Kladrubský.

Nejvíce by Spartě měl šlapat na paty tradiční rival - Slavia. Sešívaní ulovili největší posilu v podobě vicemistra Evropy z roku 1996 Vladimíra Šmicra a návrat populárního ‚štístka‘ po jedenácti letech je událostí léta číslo jedna. Šmicer bude po skončení kariéry Karla Poborského největším prvoligovým lákadlem. Otázkou je, zda 34letému fotbalistovi vydrží zdraví. Slavii bude chybět rychlík Švento, který si na testech v Derby County zranil koleno a po plastice vazu jej čeká dlouhá pauza. Příznivci klubu se těší na plánované jarní stěhování z prozatímního azylu na Strahově na zbrusu nový stadión v Edenu.

Bejbl pomůže Liberci na hřišti i v kabině

Dalšího stříbrného reprezentanta z EURA 1996 získal Liberec. Na sever Čech přichází Radek Bejbl, který by měl loňskému šampiónovi svými zkušenostmi pomoct zejména v kabině. Uvidí se, jak se tým vyrovná s odchodem úspěšného trenéra Vítězslava Lavičky. Toho vystřídal Michal Zach.

Nového kouče má i bronzový celek z uplynulého ročníku Mladá Boleslav, Dušana Uhrina mladšího nahradil Luděk Zajíc. Ten se bude moci opřít o zkušené posily Petra Voříška a ex-slávistu Tomáše Hrdličku. Nejvyšší českou fotbalovou soutěž budou v nadcházejícím ročníku hrát čtyři pražské kluby, Bohemians 1905 a Viktoria Žižkov by měly být zpestřením soutěže. Fanouškovské zázemí klokanů bude jejich největší devízou, Žižkov vhodně posílil.

Oproti minulé sezóně se očekává vzestup moravských klubů, přestože jich v nastávajícím ročníku Gambrinus ligy bude historické minimum - čtyři. Ostrava stabilizovala kádr, získala kvalitní posily v osobách Reného Bolfa a Václava Svěrkoše a s fanouškovskou podporou může myslet na vylepšení sedmé příčky. Loňský propadák Olomouce by měl být výjimkou, na dobré výkony budou naopak chtít navázat v Brně.

Mladíci z úspěšné dvacítky čekají na šanci

I podle kurzu sázkových kanceláří jsou největšími adepty na sestup celky Kladna a Mostu. Středočeský klub oslabil odchod vlivného prezidenta Michala Krause a slabší zázemí bude slabinou Kladna, Most experimentuje s velkým množstvím často nekvalitních zahraničních fotbalistů, spoléhat bude na zkušeného útočníka Alexandra Mendyho a záložníka Tomáše Pilaře.

Otázkou zejména pro úvodní kola zůstává, jak se do sestav týmů promítne nedávný úspěch reprezentační dvacítky. Opory vicemistrů světa podle všeho dostanou příležitost v základních kádrech, vydařený turnaj by jim mohl pomoci k vylepšení pozice v klubu.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články