Hlavní obsah

Speciál k fotbalové Gambrinus lize

PRAHA

Začátek srpna přinesl start nejvyšší české fotbalové soutěže a Sport.cz přináší souhrn zajímavostí k úvodu Gambrinus ligy. Můžete si přečíst shrnutí přestupů, popřemýšlet nad prognózami pro nadcházející ročník nebo se dozvědět o některých statistických zajímavostech. Samozřejmostí je servis v podobě údajů o klubech i hráčích a kompletní rozlosování.

Článek

Letní období tradičně přináší velké množství změn a všechny kluby se podle svých možností snaží posílit kádr pro další pokračování soutěže.

V úvodu ligy mají týmy stejnou startovní pozici, přesto se pravděpodobné rozložení sil dá odhadnout již předem. Podle odborníků i bookmakerů sázkových kanceláří bude mistrem Sparta, které bude nejvíce na paty šlapat pražský rival Slavia.

Podle statistik jde do nového ročníku s nejmladším kádrem Viktoria Plzeň, nejlepšího aktivního střelce má Jablonec v osobě Luďka Zelenky. Nejzkušenějším prvoligovým borcem je s 372 ligovými starty slávista Stanislav Vlček. Před startem soutěže mají celky v kádrech 68 cizinců, téměř polovina z nich je ze Slovenska.

Po minulém ročníku došlo k zemětřesení na lavičkách, na svých místech oproti úvodu ročníku 2006/07 zůstalo jen trio trenérů - Jarolím ve Slavii, Cipro v Českých Budějovicích a Večeřa v Ostravě. Do soutěže přišla nová krev v podobě mladých koučů.

V nejvyšší soutěži se po létech opět objeví čtyři pražské kluby. To je stejný počet zástupců Moravy v Gambrinus lize, jedná se o historické minimum.

Fotbalová liga odstartuje v neděli 5. srpna a mistra bude nejpozději znát po 30. kole 19. května.

Reklama