Hlavní obsah

Liga bude možná o něco kvalitnější, míní experti

Ondřej CupalSport.cz

Fotbaloví experti oslovení Sport.cz se shodují, že největším favoritem na vítězství v příštím ročníku Gambrinus ligy je obhájce titulu ze Sparty. Cestu za titulem by měli obhájci znepříjemnit Slavia, Mladá Boleslav, Liberec a Ostrava. Mezi sestupujícími by neměli být nováčci z Prahy. Účinkování nových trenérů bude příjemným impulzem do celé ligy.

Článek

Nová sezóna Gambrinus ligy bude stejná jako ta loňská, možná o něco atraktivnější, myslí si experti. Jako jediný s tímto názorem nesouhlasí Ladislav Vízek: „Liga by mohla být zajímavá díky několika přestupům, které se v létě uskutečnily, ale nedomnívám se, že by nadcházející ročník měl být nějaká bomba. Ani loňský rok se mi nelíbil. Bohužel nemám důvod se domnívat, že by letošní ročník měl být lepší. Jsem pesimista,“ řekl Vízek. Většina znalců se ale na začátek ligy těší. „Úroveň bude možná i lepší,“ řekl například Pavel Hapal. „Rozhodně si myslím, že stoupne návštěvnost,“ dodal bývalý kouč Olomouce.

„Oba nováčci mají nejenom tradici, ale i herní kvalitu k tomu, aby se v nejvyšší soutěži udrželi. Bohemians mají i důležitou diváckou podporu. Myslím si, že by se oba týmy měly v lize udržet,“ odpověděl Vítězslav Lavička na dotaz, zda budou hrát Žižkov a Bohemians ligu i napřesrok. Podobný názor má většina expertů. „Přál bych jim to, ale určitě to budou mít těžké, i když se nedá předjímat, dokud nebudeme minimálně v pátém kole,“ tvrdí Vízek.

Poukazovat na týmy, které by mohly mít se setrváním v první lize problémy, nechtěli. „To se před sezónou nehodí a jako trenér vím, jak je to nepříjemné, když jeho tým média podceňují,“ řekl například Zdeněk Ščasný. Když už některá jména padla, patřily mezi ně týmy Kladna, Mostu a Zlína.

Titul vyhraje Sparta, míní experti  

O nejvážnějším uchazeči na ligový titul mají všichni jasno, je jím pražská Sparta. Stíhat by ji měla Slavia, Mladá Boleslav, Liberec a Ostrava. „Kandidátem je rozhodně Sparta. Myslím, že by s českým fotbalem bylo něco v nepořádku, kdyby Sparta nevyhrála titul,“ prohlásil dokonce Ladislav Vízek. A pravdou je, že letenský tým všichni experti jmenovali jako první. „Určitě se shodneme, že největším favoritem je Sparta. Ale já si myslím, že na paty jí bude šlapat nejenom Slavia, Mladá Boleslav, Liberec, ale i moravské týmy. Zejména Brno a Ostrava,“ řekl Lavička.

Na otázku, jestli se vítězi ligy podaří vyhrát i Českomoravský pohár, jak se to loni podařilo Spartě, odpovídali experti vyhýbavě. „Zda získá i pohár ČMFS je otázkou, jelikož v lize se umístění odráží od výkonů podávaných v celé sezóně, kdežto v poháru stačí pokazit jediný zápas a s trofejí se můžete rozloučit,“ řekl za všechny Pavel Hapal.

Do české ligy také vstupuje další zajímavý faktor - noví trenéři. Jsou sice nezkušení, ale mladí a plní odhodlání. „Jsou určitým impulzem do ligy,“ řekl o nich Lavička. Ale jak si povedou se experti neodvažují odhadovat. „Zda byli angažovaní na post trenéra správní lidé, to ukáže čas,“ myslí Hapal.

Reklama

Související témata: