Hlavní obsah

Po jarním zklamání jde Liberec do ligy se širokým kádrem

LIBEREC

S jednatřiceti hráči v kádru vstoupí do fotbalové ligy Slovan Liberec, který v pátek získal ještě brankáře Zdeňka Zlámala ze Sparty, s níž se utká v pondělí v prvním kole. Početná soupiska kontrastuje se situací na jaře, kdy se tehdejší trenér Vítězslav Lavička potýkal s nedostatkem hráčů.

Článek

"Po nevydařeném závěru loňské sezóny a následném vyřazení z Poháru Intertoto jsme chtěli posílit a doplnit mužstvo tak, abychom znovu bojovali v ligové špičce o evropské poháry. A také aby měl trenér kam sáhnout v případě jakýchkoli komplikací," řekl na páteční tiskové konferenci sportovní ředitel Josef Jinoch, který po minulé sezóně nahradil odstoupivšího Ladislava Maiera.

"Máme poměrně dost hráčů, kteří mohou nastoupit jak na postu stopera, tak defenzivního štítu v záloze. Byl to záměr. Například pro talentovaného obránce Jana Poláka je určitě lepší devadesátiminutové herní zatížení v třetiligové rezervě, než když musel sedět na lavičce áčka, aby jistil zadní řady pro případ zranění některého ze stoperů," uvedl Jinoch. Naopak posílení ofenzivy Liberci nevyšlo podle představ. "Měli jsme nějaká jednání, ale vyhlédnutí hráči se nakonec rozhodli jinak."

Nový trenér Michal Zach je se současným stavem kádru spokojen. "Přišli k nám jak zkušení, tak mladí hráči. Všechny příchody byly opodstatněné, jedná se o zkvalitnění kádru," prohlásil kouč, kterému nástup do angažmá pokazilo nevydařené vystoupení v Intertotu s kazašským Tobolem Kostanaj.

Slavia dělá problémy Holeňákovi

Včetně Zlámala figuruje na liberecké soupisce oproti jarní části dvanáct nových jmen. Výraznými posilami by měli být Radek Bejbl (Rapid Vídeň), Adam Petrouš (Ankaraspor) a Miroslav Holeňák (Mattersburg), jehož případ však ještě bude mít dohru. Jeho bývalý zaměstnavatel Slavia si stále nevyžádal transferkartu od rakouského klubu a bez ní nemůže nastoupit. Pražskému celku se totiž nelíbí, že Holeňák porušil dohodu, podle které se měl z Mattersburgu vrátit do Slavie. Jinoch se odmítl k případu vyjádřit, v nejbližších dnech má věc řešit svaz.

Do Slovanu dále přišli Petr Krátký (Mladá Boleslav), bratři Radek a Robin Dejmkové ze Slavie Praha a Brazilci Hudson (Atlético Sorocába) a Jales (Joinville E. C.). Z hostování se vrátili Filip Dort (Teplice), Radek Hochmeister (Olomouc) a Martin Jirouš (Čáslav). Odešli Kostaričan Winston Parks a Brazilci Rick a Sales a Juraj Ančic. Litevec Tomas Radzinevičius byl poslán na další hostování do Českých Budějovic, kde bude působit také Daniel Rehák. Do Opavy odešel hostovat Milan Matula.

Před zápasem na Spartě trenéra Zacha trápí doznívající zranění některých hráčů. "Nemůžeme počítat s Dortem, málo pravděpodobný je start Blažka," posteskl si Zach. Další útočník Nezmar nemůže nastoupit kvůli karetnímu trestu ze závěru minulé sezóny. Mimo hru je stále dlouhodobě zraněný Frejlach, otazník visí nad startem Brezinského.

Zdravotních potíží se již zbavili obránci Šinglár a Janů, kteří budou k dispozici. "Všichni se na zápas na Spartě těšíme. Bude to správný ostrý start určitě před výbornou diváckou kulisou. Chceme napravit vyřazení z Intertoto Cupu a na Spartě uspět," uvedl kapitán Tomáš Janů s tím, že cíle Slovanu se nemění. "Chceme se prát o čelo tabulky a příští rok pod Ještěd vrátit evropské poháry," řekl.

Reklama

Související témata: