Hlavní obsah

Budějovice - Olomouc 2:0Budějovice díky brankám nových posil zdolaly Olomouc

MinutaMin. Tým Hráč Akce
4. Radzinevičius 1 : 0
12. Vozábal 2 : 0

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Hned na samém startu nové prvoligové sezóny dali fotbalisté Českých Budějovic zapomenout na sérii šesti porážek za sebou ze závěru loňského ročníku. V úvodním nedělním kole Dynamo jasně ovládlo souboj dvou nově se tvořících týmů a na domácím trávníku zdolalo Sigmu Olomouc 2:0. Zásluhu na tom měly především jihočeské posily: už po čtyřech minutách se gólově uvedl Tomas Radzinevičius, za chvíli ho následoval navrátilec Martin Vozábal.

Článek

Letní přestávka přinesla do obou táborů mnoho změn a nových tváří. Jihočechy upustilo hned deset hráčů a mezery po nich se podařilo zacelit až na poslední chvíli. Nástupce Vlastimila Petržely u kormidla Hanáků Martin Pulpit zase přeorientoval svůj celek na ofenzivnější pojetí a hned na jihu Čech nastoupil v rozestavení 4-3-3.

Od úvodních minut ovšem působili sehranějších dojmem domácí, byť vyběhli jen s jedním klasickým útočník Radzinevičiusem, který přišel z Kladna. A právě litevský kanonýr si snad ani nemohl přát lepší premiéru v jihočeské dresu: už po čtyřech minutách mu pěkně přistrčila míč posila ze Slavie Šmíd a Radzinevičius krásnou k levé tyči Drobiszovy branky rozjásal fanoušky.

Olomoucké inkasovaný gól zaskočil a v úvodu existovalo na hřišti pouze jediné mužstvo. Ve 13. minutě bylo pro hosty ještě hůř: Homoláčův trestný kop ze strany se odrazil k Vozábalovi a navrátilec, který za České Budějovice nastoupil poprvé od prosince 2004, rozvlnil olomoucké síť podruhé.

Hostům evidentně scházel zraněný útočník Hartig, jedinou nebezpečnou střelu na domácí branku vyslal v 19. minutě Melinho, ale prostor mezi tyčemi netrefil. Naopak Jihočeši bavili fanoušky kombinačním fotbalem, aktivně si počínali především Radzinevičius, Vozábal a uzdravená opora Černý, který dokonce jednou vystřihl i elegantní patičku.

V 31. minutě zkoušel zblízka tečovat Hílkovu střelu Jungr, za chvíli ukončil zmatky v olomoucké obraně až odkopem do zázemí brankář Drobisz a těsně před pauzou po průniku Černého nedoskočil na centr Radzinevičius.

V šatně zřejmě dostali hosté od impulzivního kouče Pulpita co proto a po příchodu z kabin zjevně přidali. Domácí svůj blok trochu stáhli, a tak se dění přesunulo hlavně do středu hřiště. Po hodině hry sice hosté zvedali ruce nad hlavu, jenže Hubníkovu radost zastavil zvednutý praporek pomezního sudího.

Místo dalších šancí se množily hlavně žluté karty a ostré osobní souboje. Po jednom z nich opustil na nosítkách hřiště Vozábal, a přestože se na trávník opět vrátil, stáhnul ho raději trenér Cipro za velkých ovací publika ze hry.

Platonická snaha hostů o zdramatizování se dlouho rozbíjela o spolehlivě pracující jihočeskou obranu a vlastní nepřesnosti ve finální fázi. Až v nastaveném čase domácí gólman nejprve výborně zlikvidoval šanci Petra a pak vyrazil dalekonosný pokus Jurkiče. Dynamo tak Olomouc stejně jako loni zdolalo 2:0 a připsalo si první tři body.

Dynamo České Budějovice - Sigma Olomouc 2:0 (2:0)
Branky: 4. Radzinevičius, 13. Vozábal. Rozhodčí: Kovařík - Goňa, Kubáň. ŽK: Plocek, Vozábal, Hílek - Kaščák, Šuškavčevič, Škerle. Diváci: 4096.
Č. Budějovice: Kučera - Peroutka (62. Adamec), Horejš, Homoláč, Šmíd - Plocek, Vozábal (70. Plichta), Jungr, Hílek, Černý - Radzinevičius (89. Žižka). Trenér: Cipro.
Olomouc: Drobisz - Randa, Šuškavčevič, Škerle, Jurkič - Rossi, Melinho, Onofrej (36. Kaščák) - Janotka (80. Petr), Hubník, Kazár (63. Schulmeister). Trenér: Pulpit.

Reklama

Související témata: