Hlavní obsah

Došek zařídil vítězný start obhájce titulu

PRAHA

Fotbalistům pražské Sparty vyšel vstup do nového ročníku nejvyšší české soutěže. V pondělní dohrávce 1. kola porazili na Letné v souboji dvou posledních šampiónů Liberec 1:0. Vítězný gól vstřelil už v 19. minutě Libor Došek, obhájce titulu měl zápas pevně v rukou a mohl vyhrát i vyšším rozdílem.

Článek

Trenér Bílek do stoperské dvojice za distancovaného Řepku postavil kapitána vicemistrů světa do 20 let Šimůnka společně s Kadlecem. V dresu hostí nastoupily nové posily včetně Radka Bejbla, nový trenér Zach nemohl počítat s Nezmarem. Liberecký útočník byl stejně jako Řepka v disciplinárním trestu za čtyři žluté karty.

Zápas dvou posledních mistrů začal v rychlém tempu, první šanci měl domácí Abraham. Ex-libereckému hráči nesedl volej po centru Pospěcha. Po bojovné úvodní fázi se v 19. minutě přes těsnou obranu Košťála prosadil Libor Došek a poslal Spartu do vedení. Navíc vzápětí se do brejku dostal Kulič, obhodil si Šinglára, ale střelu poslal nad Hauzrovu branku. Sparta měla převahu, hostující obrana měla potíže s trvalým tlakem domácích.

Hned při své ligové premiéře v dresu Sparty mohl vstřelit gól Abraham po uvolnění Horváthem, Hauzr míč vytlačil na tyč a odražený míč před dobíhajícím Kuličem odkopl na roh Janů. Kulič nezakončil ani další signál Sparty, míč mu hlavou předložil Došek.

Došek nedokázal zvýšit

Po příchodu z kabin mohl přidat druhý gól Došek, ale Abraham jej v dobré pozici uvolnil jen do ofsajdové pozice. Domácí kanonýr ovšem stejně svoji šanci nevyužil. Stejně se Doškovi vedlo po hodině hry, kdy nedokázal hlavičkou trefit odkrytou hostující branku.

Sparťanům to ale vadit nemuselo, Liberec se do ofenzívy dostával jen sporadicky. Domácí trenér Bílek mohl v závěru do hry poslat Slepičku i novou slovenskou posilu Žofčáka. Vedení letenští bez potíží uhájili a nový ročník zahájili výhrou 1:0.

Sparta Praha - FC Slovan Liberec 1:0 (1:0)
Branka: 19. Došek. Rozhodčí: Příhoda - Pospíšil, Hojsík. ŽK: 2:3. Diváci: 16 544.
Sparta: Poštulka - Pospěch, Šimůnek, Kadlec, Kladrubský - Kisel (82. Žofčák), Abraham (73. Matušovič), Hušek, Horváth - Došek, Kulič (80. Slepička). Trenér: Bílek.
Liberec: Hauzr - Šinglár, Košťál, Petrouš, Janů (46. Hudson) - Papoušek, Bílek, Bejbl, Pudil - Robin Dejmek (58. Jirouš), Hodúr (77. Hochmeister). Trenér: Zach.

Reklama

Související témata: