Hlavní obsah

Mladíci zúročili stříbrný šampionát, v lize jich nastoupilo osm

Před šestnácti dny ještě čeští fotbalisté do 20 let válčili ve finále mistrovství světa, nyní už bojují o prosazení se do základních sestav svých klubů. Vicemistrům světa se v úvodním kole dařilo rozdílně, celkem start ligy zažilo na hřišti osm stříbrných reprezentantů. Nejlépe se předvedl útočník Martin Fenin, který dvěma góly vystřílel Teplicím výhru v Kladně.

Článek

Výkony svých svěřenců na nedávném šampionátu sledoval i trenér Miroslav Soukup. "Fenin s Šimůnkem předvedli špičkové vystoupení," řekl brněnský asistent redakci Sport.cz.

Teplický štírek si skvělou formu z Kanady přenesl i do nejvyšší české soutěže. Na gól ve finále MS proti Argentině navázal dvěma přesnými zásahy. A to po krátké dovolené s týmem trénoval pouhé dva dny. „Neodehrál jsem ani jeden přátelák. Ale cítil jsem, že forma ze šampionátu vydržela,“ říkal po utkání Fenin. Toho kouč Rada v závěru střídal. V dresu domácích odehrál devadesát minut Marcel Gecov.

Skvěle se při návratu do Sparty uvedl i kapitán dvacítky Jan Šimůnek. Mladý stoper při neúčasti Řepky dirigoval defenzívu mistra a diváci jej dokonce zvolili mužem zápasu. Šimůnek je suverénní na hřišti, na mediální pozornost si stále zvyká. „Je to hrozný. Tiskové konference mě zabíjejí,“ byl nesvůj bek na pozápasovém setkání s novináři.

Slávisté pomohli k výhře v Jablonci

Stejně jako Šimůnek odehráli celý zápas slávisté Marek Suchý a Petr Janda, kteří pomohli svému týmu k výhře 1:0 na hřišti Jablonce. Trenér dvacítky Miroslav Soukup, který dělá asistenta Petru Uličnému v Brně, zblízka sledoval výkony Marka Střeštíka a nejlepšího střelce dvacítky v Kanadě Luboše Kaloudy. Těm se ale nedařilo a oba v 56. minutě střídali. „Dokud jim stačily síly, hráli dobře," řekl pro Sport.cz Miroslav Soukup. "Navázali na výkony z Kanady, teď musejí dohnat kondici," dodal kouč.

Brno bude moci od příštího kola počítat s další oporou dvacítky - levým bekem Lukášem Kubáněm. Toho klub získal na hostování ze Slovácka. "Lukáše Kubáně jsme chtěli získat už před šampionátem. Je to typ univerzálního hráče, kterého můžeme využít i v záloze. Jsem rád, že se povedlo přesvědčit klubové vedení a Lukáše angažovat," uvedl Soukup.

Do hry zasáhl i Jiří Valenta, jablonecký záložník střídal v 77. minutě Flachbarta. Jen na lavičce náhradníků byl připravený teplický Jakub Mareš, do nominace se nevešli ostravský Mičola, brněnský Okleštěk a liberecký Dohnálek. V posledním kole loňského ročníku nastoupil pouze kvartet z výběru Miroslava Soukupa, úspěšné mistrovství světa znamenalo zdvojnásobení účasti mladíků v zápasech úvodního kola. "Ti hráči by nejspíš nastoupili stejně, ale úspěch na mistrovství jim pomohl. Ukázali, že umějí zahrát i proti těžkým soupeřům," zhodnotil vystoupení mladíků Miroslav Soukup.

Reklama