Hlavní obsah

Plzeň neuspěla s protestem proti počtu mosteckých cizinců

MOST

Vedení fotbalového klubu Viktoria Plzeň v pátek podalo oficiální protest proti průběhu duelu prvního ligového kola, které hráli Západočeši v Mostu. Severočeský soupeř podle nich totiž poslal do utkání více zahraničních hráčů, než mu soutěžní řád povoluje. Plzeňská snaha zvrátit nerozhodný výsledek ale bude zbytečná, protože jednak jejich stížnost nesplňovala všechny náležitosti a navíc se ve svém názoru mýlí.

Foto: ČTK/Libor Zavoral

Hráči Mostu Michal Gašparik (uprostřed) a Alexandre Mendy (v pozadí vpravo)

Článek

"Protest jsem obdržel v pátek odpoledne a v pondělí ráno na něj písemně odpovím. Svaz by se případem ale vůbec nemusel zabývat, protože nesplňuje všechny formální náležitosti. Přesto k němu uvedu, že protest je stejně zbytečný, neboť Most normy rozhodně neporušil," uvedl pro ČTK šéf soutěžního úseku ČMFS pro profesionální fotbal Ivo Lubas.

Podle všeho plzeňští funkcionáři zjevně porušili znění soutěžního řádu, které jim ukládá protest podat nejdéle do tří dnů po utkání. V tomto případě tak mohli učinit nejpozději ve středu.

Na soupisce k utkání může být cizinců, kolik chce

Západočeši si navíc zřejmě spletli ustanovení soutěžního předpisu, podle kterého nesmí do utkání zasáhnout více než tři hráči ze zemí mimo Evropskou unii. "Na soupisce k utkání může být cizinců, kolik chce, důležité je pouze to, kolik jich pak skutečně nastoupí. V tomto případě byli hráči pouze tři," potvrdil svazový činovník vysvětlení, které už po utkání vyřkl mostecký šéf Petr Kabíček.

Ten si totiž spolu s trenérem Robertem Žákem úzkostlivě hlídá, aby svazové nařízení neporušili. Už jen proto, že v Mostu je 16 cizinců, zdaleka nejvíc ze všech českých klubů.

Sporným hráčem 'navíc' mohl být autor jediné mostecké brankyGoče Toleski, neboť Makedonie ještě členem EU není. "Ale v případě zemí, které již začaly vstupní rozhovory, se s hráči nakládá, jako by byli z Evropské unie," vysvětlil Lubas.

Protest i tak měl smysl, tvrdí Valášek

Vedle Toleského zasáhli ze zahraničních fotbalistů v dresu Mostu do hry také Andrew Hainault (Kanada), Alex Mendy, Vincent Mendy (oba Francie), Vitalij Trubila (Bělorusko), Lubomir Bogdanov (Bulharsko) a Patrick Oboya (Keňa). Hráči mimo EU byli tedy pouze Hainault, Trubila a Oboya.

Plzeňští zřejmě sami tušili, že jejich protest nebude uznán, přesto prý měl smysl. "Já sám nejsem zastáncem, aby se podobné věci řešily mimo hřiště, ale prospěje to i samotnému Mostu. Lepší než aby se třeba po pátém kole řešilo, že všechny předchozí zápasy byly neregulérní," uvedl pro ČTK šéf plzeňského klubu Ladislav Valášek

Reklama

Související témata: