Hlavní obsah

Žižkov - Sparta 1:4Sparta si před Arsenalem zvedla sebevědomí na Žižkově

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Kisel 0 : 1
48. Horváth (penalta) 0 : 2
60. Abraham 0 : 3
89. Došek (penalta) 0 : 4
90. Novotný 1 : 4

PRAHA

V prvním sobotním utkání čtvrtého kola fotbalové Gambrinus ligy přivítala Viktoria Žižkov mistrovskou Spartu. Jednalo se rovněž o první pražské derby sezóny, kterých se diváci v hlavním městě dočkají celkem dvanáct. Domácí byli favoritovi v prvním poločase vyrovnaným soupeřem, ale kvůli nedůrazu v šestnáctce soupeře a především ztrátě koncentrace v úvodech obou pětačtyřicetiminutovek nakonec odešli poraženi 1:4. Utkání provázely neustálé problémy s letenskými výtržníky.

Článek

V brance Viktorky dostal před ostříleným Oldřichem Pařízkem přednostPeter Bartalský, což byl zřejmě důsledek vysokého počtu obdržených branek v posledních dvou utkáních žižkovského celku. Na lavičce zůstal i kapitán Luděk Stracený, který zřejmě není úplně fit. V dresu Sparty si připsal obránce Michal Kadlec jubilejní stý start v nejvyšší soutěži. Další oslavenec Martin Abraham nastoupil ke 150. zápasu a přestože před ním dostal v hostující základní jedenáctce přednost Luboš Hušek, nadělil si jako dárek krásný gól. Miroslav Matušovič, který rozhodl poslední utkání se Zlínem, zaujal post levého záložníka, o který bojuje s Davidem Limberským.

Sparta se do svého soupeře pustila jak se na mistra ligy sluší. Po centru Pospěcha a nedorozumění v domácí obraně se střelou zpoza vápna prosadil hned v úvodní minutě Karol Kisel. Ten prostřelil vše, co mu stálo v cestě, brankář Viktorky Bartalský stačil míč pouze tečovat konečky prstů. Letenští i nadále tlačili, aktivní byl především Matušovič, který nejdřív přetavil nádherný Horváthův pas za obranu v rohový kop, vzápětí obral o míč na rohu velkého vápna domácích nepochopitelně kličkujícího Kučeru. Z akce ale nedokázal nic vytěžit.

Zle mohlo být pro Žižkov v sedmé minutě. Po dlouhém centru ze standardní situace vrátil do malého vápna hlavou Sparťan Brezinský, balón se dostal ke Kladrubskému a ten překvapivou střelou přes hlavu jen o kousek minul odkrytý růžek branky. Ve třinácté minutě musel kapitán letenského týmu Pavel Horváth domlouvat hostujícím fanouškům, rozhodčímu Kovaříkovi se totiž nelíbilo jejich antisemitické skandování. Ten samý hráč byl vzápětí ošetřován kvůli poranění hlavy, které bylo důsledkem ostrého střetu se stoperem Labantem. Ten nosí na rukávu pásku pro kapitána v žižkovském mužstvu.

V minutě dvaadvacáté si hostující dvojice Došek s Matušovičem vyšachovala obranu soupeře. Prvně jmenovaný vytáhlý útočník ale nedokázal, neobsazený na malém vápně, v branku přetavit precizní centr bývalého ostravského hráče. Postupně ale začínali otěže zápasu přebírat domácí. Po obrovské Poštulkově chybě se míč doslova dokutálel z Labantovy nohy na sparťanskou tyč a i další závary před zkušeným gólmanem zaváněly srovnáním skóre. Na hřišti také přibývalo nervozity, vzhledem k tomu, že rozhodčí Kovařík příliš nezvládal oddělovat herecké etudy od nedovolených zákroků.

Po půlhodině hry pálil zprava nebezpečně Hušek, gólman Viktorky Bartalský se ale proti jeho střele vytáhl. V nastavení prvního poločasu se ještě za záda domácích obránců dostal díky skvěle načasované přihrávce Horvátha rychlonohý Matušovič. Místo střely ovšem volil přihrávku na fiktivního spoluhráče, za což se posléze dlouho držel za hlavu. Hlavní rozhodčí Kovařík poté odpustil žižkovskému stoperovi Labantovi hru oběma rukama ve vlastním malém vápně a celky odešly do šaten za stavu 1:0 pro Spartu.

Druhý poločas odstartoval Horváth proměněnou penaltou

Domácí Viktorka nezvládla ani úvod druhého poločasu. Po nevinně vypadající akci Sparťanů se vytasil se zákrokem ve stylu karate proti Kuličovi do té doby velmi dobře hrající Kučera. Hostující útočník se skácel k zemi a sudí Kovařík ukázal nekompromisně na značku pokutového kopu. Ten tvrdou ranou pod břevno přetavil v druhou branku svého týmu Horváth. Potom na sebe na dlouhé minuty strhli pozornost neukáznění fandové vedoucího klubu, když proti nim musela zasáhnout policie.

Další smrtelnou ránu zasadil Viktorii střídající Martin Abraham, jenž pohodlný slalom mezi obránci soupeře zakončil parádní křížnou střelou. Ta vymetla pavučinku v pravém horním rohu Bartalského branky. V končící sedmdesáté minutě navíc běžel sám na domácí branku střídající hráč Jan Rezek, slovenský gólman ale jeho pokus o obstřel se štěstím zalehl. V třiaosmdesáté minutě bylo utkání již potřetí přerušeno, sparťanští fanoušci totiž zasypali pokutové území svého brankáře Poštulky světlicemi.

Levý obránce Viktorie Marcel Šťastný završil nepovedené utkání červenou kartou o dvě minuty později. Po zbytečné ruce obdržel druhou žlutou kartu a šel předčasně ze hřiště. Za malou chvíli nebyl podruhé v utkání sudí Kovařík němý při ruce Labanta v pokutovém území a kanonýr Došek vstřelil z penalty svou třetí branku v ročníku. Poté utkání počtvrté přerušili agresivní příznivci hostů, hlavní arbitr si ale již těsně před koncem nechtěl přidělávat trable předčasným ukončením utkání. V nastavení ještě zmírnil porážku svého týmu po skrumáži domácí Jan Novotný. Sparta tak v generálce na odvetu 3. předkola Ligy mistrů proti anglickému Arsenalu dokráčela ke snadné výhře 4:1.

Reklama

Související témata: