Hlavní obsah

Jablonec - Budějovice 1:0Jablonec poprvé v sezóně vyhrál, střelecké prokletí zlomil Fukal

MinutaMin. Tým Hráč Akce
83. Fukal 1 : 0

Fotbalisté Jablonce slaví první tříbodový zisk v nové sezóně. Ve 4. kole doma proti Českým Budějovicím sice v neděli promrhali několik stoprocentních šancí, dvakrát orazítkovali břevno, ale nakonec se zásluhou Fukala, který odčinil předchozí penaltový nezdar, úspěšně naladili na čtvrteční odvetu Poháru UEFA. Dynamo na severu Čech herně zklamalo a navíc dohrávalo od 72. minuty bez vyloučeného Hunala.

Článek

Hostům se na poslední chvíli uzdravilo několik zdravotně indisponovaných hráčů, ale na hře to nebylo vidět. Stejně jako Jablonci jim začátek sezóny nevyšel podle představ, a tak úvod utkání na Střelnici ovládla potřeba bodovat a z toho pramenící křeč. V 11. minutě centr Baranka hosté odvrátili jen ke Svátkovi, jehož pohotovou střelu vytěsnil Kučera.

Domácí po dvaceti minutách zahodili nervozitu a přestěhovali se k šestnáctce hostí. Ve 24. minutě Vácha kolmicí vysunul Zelenku, hosté odkopli jen k Barankovi, jehož centr poslal hlavou mimo Svátek. Po půlhodině si to tato dvojice zopakovala a Kučera se musel hodně natahovat, aby míč konečky prstů zastavil. Zelenka pak ve snaze dorážet zahrál rukou a viděl žlutou kartu. Ve 35. minutě běžel do otevřené jihočeské obrany Zelenka, přesně vysunul Baranka, jenže domácí kapitán napálil jen Kučeru.

Za pár sekund popadl ve středu hřiště míč Zábojník a jeho projektil z dvaceti metrů zaduněl o břevno Kučerovy branky. Hosté se za celý poločas zmohli na jedinou přímou střelu na branku a mohli být rádi, že ve 40. minutě neinkasovali. Vácha našel zleva Baranka a po jeho hlavičce zblokované Kučerou podruhé zazvonilo břevno. Svátkovu dorážku zablokovali jihočeští beci.

Černého střelu z úhlu vyrazil nerozchytaný Špit

Začátek druhé půle připomínal úvod prvního dějství. Rozháranou podívanou zpestřila až největší šance hostů z 57. minuty, kdy Černého střelu z úhlu vyrazil nerozchytaný Špit. Za chvíli dění v Chance aréně rozbouřily emoce. Nejprve Baranek ošklivě zasáhl jihočeského dirigenta Vozábala a nikdo by se nemohl divit, kdyby sudí Paták vytáhl červenou kartu.

Vzápětí po přihrávce střídajícího Valenty postupoval směrem k hostujicí brance Svátek, po kontaktu s Homoláčem upadl a Paták k nevoli českobudějovické lavičky ukázal na značku penalty. K exekuci se postavil Fukal, ale nedůraznou přízemní střelou nechal vyniknout Kučeru. Hosté působili podrážděně a jejich zlobu Paták ještě zvýšil, když v 72. minutě ukázal Hunalovi po faulu na unikajícího Rilkeho druhou žlutou kartu.

V té době už jablonecký trenér Luboš Kozel stáhl hru na tři obránce a vše nasvědčovalo drtivému domácímu finiši. V 76. minutě ještě po Rilkeho přihrávce přestřelil Zelenka, ale v 83. minutě už hostující obrana kapitulovala. Svátek našel obloučkem Fukala a ten hlavou napravil své předchozí selhání. Jablonečtí tak doma na třetí pokus vyhráli, Jihočechy v lize porazili opět po třech zápasech a naladili se na odvetu Poháru UEFA s Austrií Vídeň.

FK Jablonec 97 - Dynamo České Budějovice 1:0 (0:0)
Branka: 83. Fukal. Rozhodčí: Paták - Hojsík, Hrubeš. ŽK: Zelenka, Baranek - Vozábal, Hílek. Plichta, Hunal, Bíro, Plocek. ČK: 72. Hunal (Č. Budějovice). Diváci: 4820.
Jablonec: Špit - Fukal, Zábojník, Homola, Flachbart (68. Rilke) - Baranek, Kordula (60. Valenta), Vácha, Hamouz - Svátek (87. Eliáš), Zelenka. Trenér: Kozel.
Č. Budějovice: Kučera - Plocek, Hunal, Homoláč, Šmíd - Plichta (80. Leština), Hílek, Vozábal, Černý (74. Žižka) - Zelinka (46. Bíro), Radzinevičius. Trenér: Cipro.

Reklama