Hlavní obsah

Pro Žižkov je pohárový soupeř stále velkou neznámou

PRAHA

Místo soustředění v rakouských Alpách museli vzít fotbalisté Viktorie Žižkov zavděk tradičním Sportovním centrem v Nymburce. Deset dnů před startem nového ročníku Gambrinus ligy bez reptání polykají tréninkové dávky trenéra Vítězslava Lavičky.

Foto: ČTK/Stanislav Peška

Jan Nezmar z Liberce (vlevo) hlavičkuje do rukou brankáře Viktorie Žižkov Petra Pižanowského. V popředí žižkovský Tomáš Oravec.

Článek

"Nikdo není zraněn, což je výtečné," lebedí si plzeňský rodák. "Původně jsme měli být v Rakousku, jenže nám ze tří nasmlouvaných zápasů dva nepotvrdili. Nechtěli jsme jet na blind. Proto jsme zvolili skromnější variantu a uspořené peníze půjdou na rekonstrukci stadiónu," vysvětluje trenér třetího týmu loňské sezóny, proč jeho tým vyrazil jen necelých padesát kilometrů za Prahu.

V pátek už budou jeho svěřenci zase doma. "Nehrozí tak žádná ponorková nemoc," je přesvědčen Lavička, který podobným způsobem během druhého týdne přípravy podrobil mužstvo drilu při nabírání fyzické kondice ve Františkových Lázních.

Školní hodina u videa

Hráči pilují taktické varianty, standardní situace, upřednostňována je souhra jednotlivých řad. "Objem se zvolňuje," přiznává Lavička. Nechybí ani video. Hráči po dobu pětačtyřiceti minut vstřebávají nejrůznější sestřihy. Někdy celé mužstvo, jindy jen obránci, záložníci či útočníci. "Je to jako hodina ve škole. Mnohdy to vypadá, že všichni všechno znají, ale je to velmi důležité," zdůrazňuje čtyřicetiletý trenér.

Hráčům jsou servírovány sestřihy buď ze zápasů Viktorie, nebo vybraných španělských či italských klubů. "Nekopírujeme jedno mužstvo. Snažíme si vzít od všech to nejlepší. Třeba zápas naší reprezentace ve Francii, to je báječná instruktáž," rozplývá se Lavička. "Je to však jen teorie. Podstatné je, zda to hráči přenesou na trávník."

Klade mužstvu na srdce, že je třeba vyhrávat i v přípravě. "Tím se získává chuť a vůle, duch týmu," vysvětluje Lavička. Právě tento atribut si u mužstva hodně cení. Věří, že na něm postaví cestu k úspěchům v nadcházející sezóně, stejně jako v minulé.

Zatím se však nezatěžuje myšlenkami na Gambrinus ligu. "Když budu tvrdit, že chceme být desátí, tak to bude alibismus. Jsem realista. Důležité je v sezóně obstát jako celek, to pak zviditelní všechny," říká trenér, pro něhož je Žižkov po krátké epizodě ve Spartě druhou štací v roli hlavního kouče v nejvyšší soutěži.

Informace shání přes internet

V hlavě nosí jen 2. kolo Poháru ČMFS, které je na programu v úterý. Ani předkolo Poháru UEFA ho ze spaní nebudí, i když los Žižkovu přidělil nepříjemný Ženis Astana z Kazachstánu. "Je to složité, velmi složité," vraští Lavička čelo.

Informace shromažďuje velmi těžce. "Hodně jsme zjistili přes internet, máme i vlastní zdroje v Rusku, ale kupříkladu videokazetu se nám dosud zajistit nepodařilo. Na tom velmi intenzívně pracujeme. Pořád je to pro nás neznámý a velmi ošidný soupeř, navíc neatraktivní," otevřeně říká trenér Viktorie.

Do 13. srpna, kdy je na programu první zápas, má ještě on i celý realizační tým, který si nemůže vynachválit, čas. "Není pravděpodobné, že bychom se vypravili sledovat soupeře do Kazachstánu. Ať už kvůli velkému časovému posunu, nebo době letu, která je téměř sedm hodin," přiznává bez obalu.

Velkou výhodu vidí ve skutečnosti, že jeho tým hraje první utkání doma. "Transfer do Kazachstánu i zápas v Astaně bude velmi složitý, proto věřím ve velmi přijatelný výsledek z prvních devadesáti minut," odkrývá záměry Lavička.

Reklama

Související témata: