Hlavní obsah

Hříšník Pudil odchází na hostování do Slavie

PRAHA

Zajímavý přesun se zrodil během pátečního odpoledne v domácí fotbalové lize. Těsně před uzavřením soupisek pro evropské poháry odchází z Liberce do pražské Slavie reprezentační záložník Daniel Pudil na půlroční hostování s opcí na případný přestup. Výši odstupného se kluby dohodly nezveřejnit. V souvislosti s tím byla uvolněna transfer karta obránce Miroslava Holeňáka, který už dva měsíce trénuje s Libercem.

Článek

Pudil se v posledních dnech zviditelnil spíše svými potížemi se zákonem. Minulý týden fotbalistu dopadli policisté při řízení auta v době, kdy měl 1,8 promile alkoholu v těle. Ačkoli mu hrozil až jeden rok vězení, peněžitý trest a zákaz řízení, nakonec vyvázl jen s podmíněným trestem.

Nyní se bude moci jednadvacetiletý záložník naopak sportovně zviditelnit v celé Evropě. Slavie s ním počítá pro zápasy Ligy mistrů, jeho příchod se náramně hodil  trenérovi Karlovi Jarolímovi. Pudil by měl totiž být v těžkých zápasech adekvátní náhradou za zraněného Dušana Šventa. Hráč sice nastoupil za Severočechy v letním Poháru Intertoto, ale to mu podle regulí UEFA nijak nebrání ve startu v hlavní části Ligy mistrů za jiný klub.

Levý krajní středopolař zažil na jaře strmý vzestup kariéry, který kulminoval jeho povoláním do reprezentačního výběru. V něm si pod trenérem Brücknerem zahrál přípravné utkání proti Belgii. V Bruselu se prezentoval nadějným výkonem, formu ale neudržel. Jeho herní pád symbolizovalo vyloučení proti Baníku Ostrava ve třetím kole nové sezóny Gambrinus ligy, díky kterému má stop na další dvě utkání.

Holeňák se dočkal vysvobození ze Slavie

Miroslav Holeňák se může těšit na obnovenou premiéru v dresu Slovanu. Jeho registrace byla díky odchodu Pudila dotažena do úspěšného konce a trenér Zach s ním může počítat pro sobotní utkání se Zlínem. Holeňák trénuje s Libercem už dva měsíce a nyní byla uvolněna jeho transfer karta.

Kauza Holeňákovy transfer karty začala návratem zkušeného borce z rakouského Mattersburgu do Čech. Práva na hráče totiž vlastnila Slavia, která ale zároveň měla finanční dluh vůči svému bývalému hráči. Kvůli tomu měl na nějaký čas vicemistr ligy zastavené přestupy, čímž zřejmě fotbalista vedení klubu rozhněval. To se pak rozhodlo blokovat jeho přestup na sever Čech tím, že zadržovalo jeho registraci.

Českomoravský fotbalový svaz poté navrhoval změnu řádů, která by pomohla podobnou situaci v budoucnu vyřešit. Klub, ze kterého hráč odešel do zahraničí by měl mít na fotbalistu přednostní právo jako dnes, ale také povinnost jeho transfer kartu zaregistrovat do jednoho měsíce. Holeňákovy peripetie nakonec vyřešil teď již bývalý spoluhráč Pudil výměnou dresů.

Reklama