Hlavní obsah

Liberec - Zlín 0:1Zlín vyhrál v Liberci, vítězství zvenku veze po 40 zápasech

MinutaMin. Tým Hráč Akce
64. Opiela 0 : 1

LIBEREC

Fotbalisté Liberce se dál potácejí v hluboké krizi, v sobotním utkání pátého ligového kola doma podlehli Zlínu 0:1. Hosté se tak po 40 zápasech dočkali výhry na hřišti soupeře, tři body jim pod Ještědem přinesla trefa záložníka Lukáše Opiely z 64. minuty. Liberec, který loni slavil ligový triumf, naopak má jistotu, že i po pátém kole zůstane na posledním místě tabulky, a odvolání kouče Michala Zacha tak nabírá stále reálnější obrysy.

Článek

Liberecký kouč Zach se pokusil povadlé mužstvo probrat dalšími rošádami v sestavě. Do hry poprvé v sezoně nasadil do hry stopera Holeňáka, jehož přestup ze Slavie byl dořešen až v pátek, do zálohy vrátil Papouška a na hrot vedle Nezmara překvapivě vysunul vicemistra světa do 20 let Dohnálka.

Ovšem jen v úvodu se zdálo, že by Slovan mohl vybřednout z herní a výsledkové mizérie. Zamlklé diváky ve čtvrté minutě potěšila rychlá akce po pravé straně, i když po Hudsonově centru v dobrých šancích neuspěli Dohnálek s Papouškem, a za deset minut neuspěl ani Nezmar, jenž po Papouškově nahrávce v pádu hlavičkoval těsně vedle.

Tápání v ofenzivě a při zakončení domácí tým zase poznamenalo. Po nadějném začátku liberečtí fotbalisté začali kupit laciné chyby a byla na nich patrná křeč a nervozita. Nepřidalo jim ani to, že Holeňák po svém návratu do libereckého dresu musel už po necelé půlhodině střídat kvůli zranění.

Zlín byl dlouho v ofenzivě naprosto neškodný a nevyužil ani velkou šanci těsně před odchodem do kabin. Do nejisté obrany Liberce vtrhl Žůrek, na pravé straně našel Malára, který ale sám před exzlínským gólmanem Zlámalem v zakončení selhal.

Také nástup do druhého poločasu Slovanu vyšel. Domácí zvýšili aktivitu i pohyb po celém hřišti a na několik minut sevřeli Zlín před jeho branku. Po Papouškově rohu našel Nezmar jen náruč gólmana Baránka, po gólu volala i Hudsonova možnost, ale brazilský záložník z pravé strany mířil jen do boční sítě.

Zlín si naopak pro domácí nachystal šokující úder. Nový muž na trávníku Zapletal utekl po levé straně, adresoval zpětnou přihrávkou na hranici pokutového území a špílmachr Opiela krásnou ranou o břevno uvrhl rozklížený liberecký tým do ještě většího zmaru.

Liberec na zlínské vedení vůbec nedokázal reagovat. Dvanáct minut před koncem jeho tým z bídy nevytáhl ani slabý pokus Dohnálka a rozčarovaní diváci začali vyvolávat jméno předchozího kouče Vítězslava Lavičky, který loni Liberec přivedl až k titulu.

Na liberecké hráče se ale v krizi lepila i smůla. Nezmarovi několikrát k míči před brankou scházel krůček, domácí útočník sedm minut před koncem nechtě zblokoval i Košťálovu střelu mířící mezi tyče, Petroušovu ránu z trestného kopu pak se štěstím vyrazil Baránek. Petrouš z podobné pozice neuspěl ani v druhé minutě nastavení.

Zlín už první výhru venku od 27. listopadu 2004, kdy uspěl v Opavě, uhájil. Z Liberce přitom odjížděl s třemi body naposledy před více než jedenácti lety.

FC Slovan Liberec - Tescoma Zlín 0:1 (0:0)
Branka: 64. Opiela. Rozhodčí: Franěk - Kubáň, Adámková. ŽK: Zúbek, Bača (oba Zlín). Diváci: 5305.
Liberec: Zlámal - Šinglár (74. Jirouš), Košťál, Holeňák (29. Jonáš), Petrouš - Hudson (80. Liška), Hodúr, Bílek, Papoušek - Nezmar, Dohnálek. Trenér: Zach.
Zlín: Baránek - Vidlička, Kroča, Zbožínek, Penner (82. Vrtělka) - Šmahaj, Zúbek, Opiela, Vyskočil (55. Zapletal) - Malár, Žůrek (76. Bača). Trenér: Hoftych.

Reklama

Související témata: