Hlavní obsah

Sparta - Olomouc 1:0Trápící se Spartu proti Olomouci v závěru spasil Došek

MinutaMin. Tým Hráč Akce
85. Došek 1 : 0

PRAHA

Fotbalisté pražské Sparty v duelu 5. kola první ligy porazili Sigmu Olomouc 1:0, ale na výhru se pořádně nadřeli. Až pět minut před koncem jejich vítěznou trefu obstaral útočník Libor Došek a Sparta, která hrála celou hodinu bez vyloučeného beka Kladrubského, se bodově dotáhla na druhou Ostravu. Na vedoucí Slavii oba týmy ztrácejí dva body.

Článek

Sparta na prahu sezóny ale jen marně vzpomíná na formu, která ji na konci minulé sezóny vynesla k ligovému titulu i vítězství v domácím poháru. Celým prvním poločasem proti Olomouci se domácí vyloženě protrápili a protože Olomouc takřka rezignovala na snahy o ofenzivu, začátek diváky nijak nadchnout nemohl.

Sparta zahrozila jen v šesté minutě, kdy na Horváthův oblouček u vzdálenější tyče těsně nedosáhl Rezek. Tápajícím domácím se přitížilo ještě víc po půlhodině hry, kdy bek Kladrubský za půlící čarou zkosil unikajícího Hubníka a sudí Racek mu ukázal červenou kartu, přestože by ještě Hubníka mohl křižovat vracející se Hušek. Domácí se pak na rozhodčího zlobili i pět minut před poločasem, kdy zase marně žádali červenou kartu pro Randu, který zezadu srazil Rezka.

Sparťané v oslabení paradoxně začali hrát o poznání lépe, kouč Bílek stáhl ze hry nevýrazného slovenského reprezentanta Žofčáka, který se poprvé představil v základní sestavě. Místo něj naskočil do hry stoper Brezinský, zatímco Kadlec se přesunul na levý kraj obrany. Domácí si vynutili mírnou převahu, ale s výjimkou stereotypních nákopů na dlouhána Doška a standardních situací nebyli dost nebezpeční pro Drobiszovu branku.

Rozhodčí si zapomněl žlutou kartu

V poločase Bílek sáhl už ke druhé změně, když Kisela nahradil reprezentant Kulič, ale ani on hru nijak neoživil a svezl se s bídným výkonem celého týmu. Po pěti minutách mohli letenští přece jen jít do vedení, jenže Brezinského hlavičku mířící do odkryté části branky obětavě stačil zastavit vracející se útočník Hubník. Strnulé představení pak nechtěně oživil spíš rozhodčí Jech, když chtěl udělit žlutou kartu Hubníkovi, ale ve své kapsičce ji nenašel a podat mu ji tak musel až čtvrtý rozhodčí za čarou.

Mírně rostoucí sparťanský nápor nekorunoval ani Došek, který z hranice pokutového území trefil jen tyč. Sparťané se dál tlačili do neúčelných kombinací, zatímco hosté je vystrašili trestným kopem Rossiho a hlavičkou Hubníka.

Olomoučtí se už těšili na to, že z Letné po dvou letech zase odjedou s bodovým ziskem, ale nakonec se jejich sny bleskově rozplynuly. Pět minut před koncem Pospěchův centr tečoval jeden z obránců a Došek hlavičkou pod rukama brankáře Drobisze svou čtvrtou trefou v sezóně rozhodl, že body zůstanou v Praze.

Bílek: Výhru jsme si zasloužili za nasazení

Trenér Sparty Michal Bílek připustil, že v úvodu měl k vystoupení svých svěřenců spoustu výhrad. "Do 25. minuty nám chyběl pohyb, nasazení. Ale po tom vyloučení se to v oslabení hodně zlepšilo," uvedl Bílek po utkání na tiskové konferenci. "V deseti jsme soupeře dokázali dostat pod tlak, měli jsme nějaké šance a nakonec jsme alespoň tu jednu šanci využili," radoval se Bílek.

Podle něj byla nakonec vydřená výhra Sparty zasloužená. "Za to nasazení, odhodlání a touhu po vítězství, které jsme ukázali po tom vyloučení, si to vítězství zasloužíme," dodal Bílek.

Olomoucký kouč Martin Pulpit nehledal výmluvy, inkasovanou branku připsal na vrub brankáři Drobiszovi, který prohrál vzdušný souboj s útočníkem Doškem a pak mocně protestoval. "Po shlédnutí videozáznamu musím říci, že ten gól byl regulérní. Byla to zkrátka chyba. Mrzí to o to víc, že to bylo chvíli před koncem," uvedl Pulpit.

Také Drobisz se po utkání kál. "Teď vím, že jsem chyboval. Měl jsem to i s Doškovou hlavou vyboxovat na roh a byl klid," posteskl si Drobisz. Ani Došek na svém gólu neviděl nic, co by odporovalo pravidlům. "Byl to souboj v malém vápně, Drobisz si tam musí udělat pořádek. Pokud k nějakému kontaktu došlo, tak maximálně tělem," poznamenal Došek.

Podle Pulpita sice Olomouc předvedla nejlepší letošní vystoupení na hřištích soupeřů, ale kouče mrzí, že jeho svěřenci stále podávají odlišné výkony doma a venku. "V hlavách některých hráčů to prostě pořád je. V minulé sezóně Olomouc venku uhrála pouhé čtyři remízy, což je možná pořád svazuje," uvažoval olomoucký lodivod.

Pulpit po utkání připustil, že Kladrubského vyloučení jeho týmu paradoxně uškodilo. "Měli jsme pak být mnohem víc aktivnější a víc si v útoku dovolit. Hráli jsme zbytečně zataženě," dodal Pulpit.

Sparta Praha - Sigma Olomouc 1:0 (0:0)
Branka: 85. Došek. Rozhodčí: Racek - Pelikán, Dobrovolný. ŽK: Brezinský, Poštulka - Jindřišek, Randa, M. Hubník, Banaczek, Bajer, Hudec, Drobisz. ČK: 31. Kladrubský (Sparta). Diváci: 4438.
Sestavy:
Sparta: Poštulka - Pospěch, Řepka, Kadlec, Kladrubský - Kisel (46. Kulič), Horváth, Hušek, Žofčák (35. Brezinský) - Rezek (78. Matušovič), Došek. Trenér: Bílek.
Olomouc: Drobisz - Randa (43. Jindřišek), Šuškavčevič, Škerle (63. Hudec), Jurkič - Janotka, Rossi, Kaščák - Hartig (49. Banaczek), M. Hubník, Bajer. Trenér: Pulpit.

Reklama

Související témata: