Hlavní obsah

Derby mezi Bohemians a Žižkovem bylo zápasem se vším všudy

PRAHA

Vršovický Dolíček byl svědkem konce dvou nepříjemných sérií. Domácí Bohemians se dokázali po 444 minutách střelecky prosadit v první lize, hosté ze Žižkova zase notně zlepšili svou obrannou fázi a po třech kanonádách do své branky inkasovali až oslabeni o dva muže v poli. Pondělní dohrávka 5. kola fotbalové Gambrinus ligy tak nakonec přinesla spravedlivou remízu 2:2.

Článek

Klokani i hráči Žižkova se před sezónou vrátili do nejvyšší soutěže a nováčkovskou euforii brzy vystřídal pád do spodních pater tabulky. Bohemians nedokázali do pondělního střetnutí vstřelit v Gambrinus lize gól a na svém kontě měli pouze dva body za remízu se zatím tragickým Libercem a Olomoucí.

Viktoria sice dokázala v prvním kole překvapit výhrou na půdě Mladé Boleslavi, ale od té chvíle, podle hesla ´První vyhrání s kapsy vyhání´, dostávala samé brankové příděly. „Je dobře, že se zlepšil obrázek naší hry a doufám, že v podobných výkonech budeme pokračovat. Snad jsme zlomili tu černou sérii porážek,“ věřil po zápase žižkovský kapitán Luděk Stracený.

V druhém pražském derby letošní sezóny se čekal tvrdý boj do posledního dechu. Agresivní hra totiž patří k obvyklému rejstříku dvou méně slavných klubů z hlavního města. Podmáčený trávník navíc nedával velké šance ke kombinacím. „Na Bohemce se hraje tvrdý fotbal, hlavně díky domácím hráčům,“ postěžoval si po zápase kouč Viktorie Stanislav Griga. Jako první ale poznal jak bolí derby mezi Vršovicemi a Žižkovem domácí záložník Michal Pávek, který musel po jednom z ostrých střetů střídat již po čtyřech minutách hry.

„Nám se bohužel už ve třetí minutě zranil hráč. To, co jsem chtěli oproti minulým zápasům změnit v záloze, nám tedy krachlo,“ litoval brzké změny v sestavě domácí oficiální lodivod Václav Hradecký. Utkání přineslo v prvním poločase kromě obrovského nasazení i dvě nádherné gólové akce. Nejprve dokázal hostující kapitán Stracený prostrčit mezi čtyřmi protihráči míč na křídlo, odkud jej před branku prvním dotykem poslal Kušnír na nabíhajícího Švancaru. Útočník s devítkou na zádech dostál pověsti kvalitního zakončovatele a poslal Žižkov do vedení.

Švancara o něco později předvedl i svou techniku vedení míče, když obešel tři protihráče, naservíroval Bukačovi a hosté odcházeli do kabiny s dvougólovým vedením. „V prvním poločase byla Viktorka lepší a zaslouženě vedla,“ ukázal nadhled Hradecký. O poločasové přestávce v šatně Bohemians panovala ponurá atmosféra, každý z domácích hráčů si uvědomoval, že mít na kontě po pěti odehraných kolech jen dva body by bylo již kritické.

V souboji kapitánů předčil Slezák Straceného

„Nálada v kabině nebyla vůbec příjemná, ale já jsem pořád věřil v úspěch,“ řekl po zápase kapitán Klokanů Dalibor Slezák. Jako správný vůdce se projevuje nejen mimo hřiště, ale především přímo na zeleném pažitu. Během druhého poločasu hnal neúnavně své spoluhráče na steč Bartalského branky, sám pak vstřelil důležitou vyrovnávací branku v nastaveném čase. „Nebylo to tak lehké, protože balón proletěl skrz několik hráčů přede mnou a já jej uviděl až na poslední chvíli,“ popisoval domácí veterán svůj zásah hlavičkou takřka z kleče.

Žižkovští usnadnili soupeři honbu za vyrovnáním svou nedisciplinovaností. Nejprve se nechal, do té doby vynikající francouzský levý obránce Moughfire, vyloučit po druhé žluté kartě za zbytečný faul uprostřed hřiště. V 79. minutě jej napodobil Stracený, který viděl podruhé žlutý kartónek za protesty. „Takový je prostě fotbal a někdy se to stane,“ neházel špínu na spoluhráče Švancara, ale vzápětí dodal s varovně vztyčeným prstem: „Samozřejmě jsme si to v kabině vyříkali, už se to nesmí opakovat.“

Trenér Griga evidentně neměl z chování svého kapitána velkou radost: „Druhá žlutá karta Straceného byla opravdu zbytečná. Bez dvou hráčů to bylo těžké, byli jsme pod obrovským tlakem.“ Přesto jej mužstvo po vysokých porážkách příjemně potěšilo. „Do zápasu jsme šli s cílem být kompaktní v defenzívě a to se nám až na závěr podařilo,“ řekl slovenský kouč. Oba trenéři se na pozápasové tiskové konferenci shodli, že byl bod před zápasem jejich cílem. I dle vývoje utkání byla remíza zasloužená.

Reklama

Související témata: