Hlavní obsah

Horváth dostal za hajlování pokutu 200 tisíc korun

fly,mvSport.cz

Pokutou ve výši 200 tisíc korun potrestala Pavla Horvátha Disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu za hajlování během pražského derby ve 4. kole fotbalové ligy mezi Žižkovem a Spartou. Záložník letenského týmu po svém vystřídání přišel uklidňovat fanoušky, přičemž dvakrát zvedl pravici. Horváth i zástupci Sparty obvinění z fašistického gesta odmítli.

Článek

"I přes tu pokutu opakuji, že jsem to nemyslel nijak rasisticky nebo nacisticky," opakoval ve čtvrtek po jednání disciplinárky Horváth. To tvrdil ostatně už v dřívějším prohlášení, kde uznal gesto za nešťastné a omluvil se. "Jsem jednoznačně proti rasismu a dalším souvisejícím projevům," prohlásil Pavel Horváth už minulý týden.

Disciplinární komise měla k dispozici záběry kamer České televize a stanovisko Miroslava Mareše, soudního znalce na extremismus. "Horváth užil hajlování, aby si fanoušky získal," poznamenal ve svém spise znalec s tím, že přesnou hráčovu motivaci určit nemohl.

Na svém pravidelném zasedání minulý čtvrtek se komise gestem zabývala a hráče si pozvala na své další zasedání. Po něm obvinila Horvátha z užití vizuálního nacistického pozdravu zdvižením pravé pruky.

"I když příhlédneme k tomu, že Pavel Horváth šel fanoušky v dobré víře uklidnit, za což mu patří uznání, nemůžeme v žádném případě přehlížet nebo podceňovat gesta, která by mohla evokovat rasismus, neonacismus nebo xenofobii," kategoricky odmítl jakékoliv zlehčování případu předseda komise Alexander Károlyi.

Horváth byl potrestán za znevážení jména českého fotbalu. Trest je mírný i vzhledem k tomu, že Sparta trvale bojuje proti rasismu. Hráč letenského klubu mohl dostat pokutu až 500 000,- Kč

Reklama