Hlavní obsah

Policie Horvátha za hajlování nevyšetřuje

lh, ravPrávo

Policie fotbalistu Sparty Pavla Horvátha za hajlování, za které dostal od disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu pokutu 200 tisíc korun, nevyšetřuje. „Prohlédli jsme si ty televizní záběry zachycující gesta pana Horvátha a nemyslíme si, že by se mělo jednat o úmyslný trestný čin podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka,“ řekla včera Právu mluvčí pražských policistů Eva Brožová.

Foto: Repro ČT

Gesto sparťana Pavla Horvátha během utkání na Žižkově

Článek

Upozornila však, že pokud by policie obdržela na Horvátha trestní oznámení, musela by věc prošetřit.

Mluvčí policejního prezidia Petra Srnková pak upřesnila, že pro konání policie přímo na místě je důležité spojení nacistického gesta pravé ruky s pokřikem Sieg Heil nebo Heil Hitler. „Přesný vzor hajlování ale nemáme. O zásahu rozhoduje vždy daná situace, prostředí a skutkové okolnosti trestného činu,“ uvedla.

Znalec: Ruku zvedal polovičně

Autor posudku pro fotbalový svaz brněnský soudní znalec Miroslav Mareš včera Právu sdělil, že Horváth použil v gestu jen polovinu nacistického pozdravu.

„Vztyčení pravice verbálním projevem nedoprovázel,“ okomentoval Mareš fotbalistovo počínání v utkání Sparta Praha–Viktorie Žižkov. Podle něj jde v tomto případě o částečné hajlování. „O plném hajlování podle nacistického způsobu mluvíme tehdy, když člověk zdvihá pravici a projevuje se verbálně. Ale i za nacismu bylo poloviční hajlování – někdo jen stál se zdviženou pravicí, odpovídal ostatním,“ upřesnil Mareš.

Disciplinární komise Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) položila znalci dva dotazy – zda Horváthovo gesto bylo hajlováním a zda lze Horváthovo chování posuzovat jako extremismus. Na první otázku Mareš odpověděl ano, na druhou ne. Včera Právu zopakoval své stanovisko, že Horváth gestem nepropagoval nacismus ale zřejmě chtěl uklidnit diváky.

„Extremismus by šířil každý, kdo by hajlování spojil s nějakým ideologickým prvkem, snažil by se podpořit nějaké hnutí, které by směřovalo proti demokratickému státu, například šel v demonstraci oslavující Adolfa Hitlera,“ podotkl Mareš.

Dodal, že i když někdo hajluje, nemusí být nutně extremista. „Třeba anarchisté hajlují na neonacisty. Nechtějí ale šířit nacismus – vlastně tím znevažují a zesměšňují své protivníky,“ uzavřel znalec.

Reklama