Hlavní obsah

Sparta se omluvila ČT a dala pokuty Řepkovi, Abrahamovi a Sieglovi

PRAHA

Vedení fotbalistů pražské Sparty se v pondělí omluvilo šéfredaktorovi sportovní redakce ČT Otakaru Černému za nedělní incident při utkání v Teplicích, v jehož závěru obránce Sparty Tomáš Řepka po svém vyloučení napadl kameramana ČT. Případem se bude na svém čtvrtečním zasedání zabývat disciplinární komise ČMFS. Vedení Sparty v pondělí udělilo Řepkovi, Abrahamovi a asistentu Sieglovi pokuty.

Článek

V závěru zápasu nezvládl hostující tým emoce, vykázáni na tribunu byli trenér Michal Bílek s asistentem Horstem Sieglem, červenou kartu dostali Martin Abraham a Tomáš Řepka. Ten při odchodu napadl pěstí kameramana ČT. "„Konec utkání provázel velký stres a pod dojmem obrovské křivdy jsem se dopustil chování, za které se omlouvám,“ uvedl den po utkání Tomáš Řepka. "Dnes se vedení Sparty omluvilo šéfredaktorovi sportovní redakce České televize Otakaru Černému za chování na konci utkání v Teplicích,“ řekl Sport.cz mluvčí Sparty Jakub Otava.

Vedení Sparty označilo jednání svých hráčů i trenérů za nepřípustné. " Rozhodli jsme se potrestat pokutou 150 tisíc korun hráče Tomáše Řepku, pokutou 150 tisíc korun hráče Martina Abrahama a pokutou 50 tisíc korun asistenta trenéra Horsta Siegla. Současně vedení klubu důrazně upozornilo trenéra Michala Bílka, že osobně odpovídá za to, aby se podobné chování ze strany hráčů neopakovalo," stojí v prohlášení Sparty. Ta současně podává protest proti výkonu rozhodčích.

Otakar Černý uvedl, že ČT momentálně nechystá žádné právní kroky. „Nicméně upozorníme Českomoravský fotbalový svaz i jeho marketingovou společnost STES na porušení smlouvy. Podle ní nám totiž garantují, že na zápasech bude zajištěna bezpečnost našich pracovníků,“ řekl Černý ČTK.

Trenér Sparty Michal Bílek byl v závěru utkání vykázán na tribunu poté, co reagoval na neodpískanou ruku domácího kapitána Pavla Verbíře nakopnutím míče na hřiště. To spustilo lavinu protestů a nadávek hostujících hráčů. Řepka se pustil do hádky s rozhodčími i domácím pořadatelem a byl následně po druhé žluté kartě vyloučen. Cestou do šatny napadl kameramana ČT.

Řepka předtím slovně urážel i domácího asistenta hlavního pořadatele Jaroslava Svobodu. „Pan Svoboda měl na pokyn hlavního pořadatele doprovodit vykázaného trenéra Bílka na tribunu. Vznikla ale mela, během níž všichni na pana Svobodu začali neprávem útočit. Pořadatelé přitom jen dělali svoji práci a byli slovně napadeni,“ popsal pro Sport.cz strkanici z nastavení obchodní ředitel Teplic Petr Heidenreich.

Abraham hýřil úsměvy, Řepka mával fotografům 

Sparťané po nedělní prohře 1:2 na severu Čech v pondělí od deseti hodin absolvovali tradiční pozápasový trénink. Ještě před ním si kouč Michal Bílek, který byl v Teplicích ve vypjatém závěru také vykázán na tribunu, si na desetiminutové pohovory pozval právě Řepku s Abrahamem.

O čem ale diskutovali, na povrch nevyplulo, zástupci médií v pondělí s Bílkem ani hráči hovořit nemohli. Nezdálo se však, že by dopolední příprava sparťanů byla poznamenána nedělním skandálem. Abraham při vyklusávání na spodním tréninkovém hřišti pod hlavním stadionem na Letné hýřil úsměvy na všechny strany, Řepka pak na přítomné fotografy dokonce několikrát provokativně zamával. Po necelé půlhodině byl trénink pro veřejnost i novináře uzavřen.

Přehled prohřešků fotbalového obránce Sparty Tomáše Řepky
Březen 1996 - Ve čtvrtfinálovém utkání ME hráčů do 21 let České republiky se Španělskem (1:2) dostal červenou kartu už po třech minutách od zahájení druhé půle. Po druhé čtvrtfinálové porážce Češi nepostoupili na OH v Atlantě a Řepka se kvůli následnému dvouzápasovému trestu připravil o nominaci na mistrovství Evropy 1996 v Anglii.
Březen 1999 - Po podzimním přestupu ze Sparty do italské Fiorentiny viděl svou první červenou kartu v italské nejvyšší soutěži v zápase proti Piacenze (2:1). Předčasně do kabin odešel zato, že po sporném verdiktu vyrukoval na hlavního rozhodčího.
Říjen 2000 - V 53. minutě kvalifikačního utkání o účast na MS 2002 na Maltě se ohnal po protihráči a byl vyloučen. Oslabený tým pouze remizoval (0:0) a i díky této bodové ztrátě nakonec zamířil z druhého místa do baráže.
Září 2001 - Zřejmě nejhorší Řepkovo období. Svůj nástup v prvoligovém anglickém West Hamu United, kam přestoupil o měsíc dříve, "ozdobil" vyloučením hned při vlastní premiéře v utkání na hřišti Middlesbrough (0:2). Z hřiště byl vykázán po druhé žluté kartě deset minut před koncem zápasu.
Říjen 2001 - Další červenou kartu obdržel ve svém třetím utkání. V zápase proti Blackburnu Rovers (1:7) putoval předčasně do sprch znovu po druhé žluté kartě, a to v 61. minutě hry.
Listopad 2001 - Řepkův nejznámější prohřešek. V prvním utkání baráže o MS s Belgií (0:1) opět neudržel nervy na uzdě a v závěru prvního poločasu udeřil jednoho z protihráčů loktem do obličeje. Oslabený tým už nedokázal vyrovnat a zklamal i v odvetě, před kterou Řepku kvůli jeho nevhodným výrokům trenér Jozef Chovanec z mužstva vyhostil. Za vyloučení dostal čtyřzápasový trest a reprezentační dres od té doby už neoblékl.
Březen 2003 - Vyhlášený bouřlivák se neovládl při druholigovém zápase West Hamu v Prestonu (1:2). Těsně před koncem první půle uviděl červenou kartu, protože podle rozhodčího udeřil hlavou jednoho z protivníků. Ve vyhrocené atmosféře se někteří fotbalisté v tunelu cestou do šaten poté poprali.
Květen 2006 - První Řepkův incident po návratu do české ligy, do níž se na začátku téhož roku v dresu pražské Sparty vrátil. V průběhu duelu v Jihlavě urážel domácího trenéra Karla Večeřu - nazval ho mimo jiné kreténem - a od disciplinární komise ČMFS odešel s pokutou 50 000 korun.
Září 2006 - Vulgární chování si notorický hříšník neodpustil ani v zápase v Teplicích, kdy v reakci na pokřiky domácích fandů ukázal směrem k tribunám vztyčený prostředník, což zachytily televizní kamery. Tentokrát musel zaplatit 80 000 korun.
Září 2007 - Také letošní zápas v Teplicích Řepka nezvládl. V nastaveném čase byl po hádce s rozhodčími a potyčce s domácím pořadatelem vyloučen. Při odchodu ze hřiště posléze vztekle praštil do kamery České televize, jež natáčela jeho odchod.
Zdroj: ČTK

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice