Hlavní obsah

Komise našla chyby rozhodčích v teplickém utkání, Hájek má stop

PRAHA

Komise rozhodčích fotbalového svazu v úterý večer s předstihem řešila průběh šestého kola včetně nedělního utkání Teplice - Sparta, v kterém našla několik chyb na straně sudích a částečně uznala protest, který podal pražský klub. Hlavní arbitr Radek Kocián prý chyboval ve dvou klíčových situacích, čtvrtý sudí Robert Hájek za nedostatky dokonce dostal zastavení činnosti na tři zápasy.

Článek

Ještě v pondělí  předseda komise Luděk Macela tvrdil, že komise bude teplické události řešit v rámci dalších zápasů šestého kola až 1. října, ale nakonec se k tomu odhodlala dříve. "Navršily se ještě další úkoly komise, musíme do konce měsíce sestavit listinu sudích pro FIFA, připravit seminář, a tak jsme se rozhodli probrat i aktuální kolo včetně teplického utkání," zdůvodnil Macela pro ČTK mimořádné projednání případu.

Hlavním impulzem zřejmě ale bylo blížící se čtvrteční jednání disciplinární komise, kam byli předvoláni také rozhodčí. Disciplinárka bude řešit incident, po němž byli v nastaveném čase vykázáni do hlediště trenéři Sparty Michal Bílek a Horst Siegl a vyloučeni Tomáš Řepka s Martinem Abrahamem. Řepka navíc při ochodu z trávníku uhodil do kamery České televize, která zabírala jeho odchod.

Čtvrtý rozhodčí není jen na zvedání čísel

Sparta reagovala peněžitými tresty pro Řepku, Abrahama i Siegla, ale současně podala protest proti způsobu řízení utkání rozhodčími. Ti podle ní udělali nejméně pět hrubých chyb, kterými ovlivnili průběh zápasu.

"Stížnost byla uznána jako důvodná jen částečně. Hlavnímu Kociánovi jsme vytkli chyby ze 16. a 67. minuty. V prvním případě nenařídil penaltu za zákrok na Kuliče a před druhým gólem Teplic přehlédl faul na Pospěcha," uvedl Macela, podle kterého ale chybám odpovídá hodnocení delegáta Miroslava Bubeníka, který dal Kociánovi po zápase nízkou známku pět na desetibodové stupnici. Především druhou chybou Kocián ovlivnil výsledek utkání, protože zápas skončil 2:1 pro Severočechy.

Zatímco Kocián vyšel jen se sníženou známkou a domluvou, jeho kolega Hájek na strkanici před lavičkami jen tak nezapomene. "Vyčetli jsme mu, a o on to na jednání přiznal jako chybu, že mohl Bílka se Sieglem řešit mnohem dříve. Nemuselo by potom dojít k tomu ošklivému závěru," řekl Macela, který prý rozešle okamžitě i dalším rozhodčím důrazné instrukce, v nichž znovu upozorní na důležitost práce čtvrtého sudího. "Není tam (čtvrtý rozhodčí) jen kvůli tomu, aby zvedal čísla při střídání. Musí si udělat pořádek," řekl šéf komise.

Reklama