Hlavní obsah

Řepka rozhodnutí DK respektuje, ale možná se odvolá

PRAHA

Čtvrteční rozhodnutí Disciplinární komise ČMFS ohledně potrestání aktérů incidentu na konci ligového střetnutí Teplic se Spartou bylo veřejností přijato s rozpaky. Kapitán letenských Tomáš Řepka dostal stop na sedm zápasů a patnáct měsíců nesmí vykonávat funkci kapitána. „Sedm zápasů je dlouhá pauza, pokud to tak zůstane, tak se budu připravovat na to, abych se vrátil ve formě a pomohl Spartě,“ řekl potrestaný Řepka.

Článek

Téměř osmdesát procent z devíti tisíc čtenářů, kteří zatím hlasovali na serveru Sport.cz, považuje udělené tresty za neadekvátní. V internetové diskuzi čtenáři často vyslovují názor, že se jedná o výsměch českému fotbalu. Například čtenář s přezdívkou rejnok2, jehož příspěvek ostatní diskutující ohodnotili jako jeden z nejkvalitnějších, se cítí jako fanoušek českého fotbalu rozhodnutím disciplinární komise dotčen.

„Vedení počítalo s různými variantami trestů pro hráče. Tím, že Řepka s Abrahamem nebudou nominovaní na zápas, přijdou o velmi významné finanční částky. I to brala disciplinární komise v potaz,“ řekl bezprostředně po verdiktu zástupce Sparty Lukáš Přibyl.

„Konkrétně u Tomáše Řepky jsme si mysleli, že dostane peněžitý trest, protože se dopustil nesportovního chování mimo hřiště, ale toto je názor komise a my ho v žádném případě nemůžeme zpochybňovat,“ dodal tiskový mluvčí letenského klubu.

Faktem je, že Tomáš Řepka jako kapitán jednoho z nejznámějších sportovních celků u nás a historicky nejúspěšnějšího fotbalového klubu v republice jde příkladem mnoha mladým lidem a ti k němu vzhlížejí jako ke svému vzoru. Je potřeba tyto okolnosti vidět v širším kontextu a nepodceňovat výchovný dopad takového jednání. Disciplinární komise v čele s doktorem Károlyim mohla udělit obránci Sparty šestiměsíční zákaz činnosti, ale nakonec se rozhodla pro stop pouze na sedm utkání.

Řepkovi zřejmě pomohlo, že na disciplinárce nebyl 

„Kdybychom panu Řepkovi udělili trest na šest měsíců, minulo by se to účinkem, jelikož by v tom bylo zahrnuto 5 týdnů, kdy se nehraje,“ vysvětloval výši trestu předseda komise Alexander Károlyi. Ten se ještě před samotným zasedáním vyjádřil ve smyslu, že stoperovi Sparty k nižšímu trestu může pomoci i jeho osobní neúčast na čtvrtečním fotbalovém soudu. Připomněl tak arogantní chování známého bouřliváka v kauze, při níž obránce se zkušenostmi z vyspělých evropských lig nazval tehdejšího kouče Jihlavy Karla Večeřu ´kreténem´.

Řepka poté nepřišel s kajícnými prohlášeními a od disciplinárky vyfasoval pokutu 50 tisíc. O něco vstřícnější byl po dalším excesu - zdviženým prostředníčkem počastoval fanoušky Teplic. Skrze prohlášení klubu se tehdy hříšník severočeským příznivcům omluvil a jednání komise se na vlastní žádost nezúčastnil. Výsledek? Pokuta ještě o dalších třicet tisíc vyšší.

Stejný postup zvolil i v případě nejnovější kauzy, při níž se choval jako utržený ze řetězu v nastaveném čase teplického utkání, které Sparta prohrála 1:2. "Rozhodnutí disciplinární komise v tuto chvíli respektuji, uvidíme co bude dál a zda podáme odvolání," stojí mimo jiné v prohlášení, které písemnou formou distribuoval letenský klub novinářům po nepovedeném vystoupení Sparty v Poháru UEFA proti dánskému Odense. Ze čtvrtečního strahovského zasedání jej omluvila právě vrcholící příprava na duel prvního kola evropského poháru.

Sparta vybírá, kdo navlékne kapitánskou pásku

Poslední mistr musí co nejrychleji vyřešit, kdo se stane po vynesení trestů vůdcem letenské kabiny. Řepka měl dva zástupce - zkušeného záložníka Pavla Horvátha a krajního beka Zdeňka Pospěcha. "Kapitánem bude Horváth," mínil po utkání s Odense sparťanský trenér Bílek, který sám za počínání v Teplicích dostal padesátitisícovou pokutu.

Vedení klubu, které musí za teplický exces oželet 700 tisíc z pokladny, by ale vidělo kapitánskou pásku raději na paži Zdeňka Pospěcha. Ten je narozdíl od Horvátha, který se nedávno dostal do všeobecného povědomí svým hajlováním po utkání s Viktorií Žižkov, zatím bez škraloupu.

Pravý krajní obránce byl dle televizních obrázků ze severu Čech navíc mužem, který zabránil v inzultaci rozhodčího Kociána smyslů zbavenému Abrahamovi. Odbarvený defenzivní záložník si nezahraje další čtyři soutěžní zápasy. Pospěch zklidňoval i rozzuřeného kapitána Řepku a v nepřehledné situaci zastával ze strany Sparty funkci jediného diplomata, který si uvědomuje, co dělá a jaké to bude mít následky.

Reklama