Hlavní obsah

Fotbalisté Boleslavi potvrdili stoupající formu, Teplice se dotáhly na Slavii

PRAHA

Pěti zápasy osmého kola v neděli od sedmnácti hodin pokračovala Gambrinus liga. V souboji týmů, které v minulém kole porazily pražská "S", zvítězila Mladá Boleslav nad Bohemians 1905. Teplice se po výhře nad Plzní bodově dotáhly na vedoucí Slavii. Brno si díky brance Wagnera v závěru zápasu veze z Kladna tři body. Most v Českých Budějovicích prohrál a zůstává tak na dně ligové tabulky. V posledním nedělním utkání Sparta porazila góly Kisela Jablonec.

Článek

Fotbalisté Mladé Boleslavi přivítali na svém hřišti pražskou Bohemians 1905 a snažili se navázat na dobré výkony z předchozích zápasů. Proti Palermu v Poháru UEFA prohráli smolným gólem na konci utkání, ale po dobrém výkonu a v předchozím ligovém kole porazili na Letné Spartu. Bohemians v sedmém kole Gambrinus ligy porazila Slavii. Na vítězné vlně se chtěli svěřenci Zbyňka Busty vést i po nedělním zápase.

Pověstní fanoušci Klokanů vytvořili v Mladé Boleslavi bouřlivou atmosféru, ale byli to právě jejich fotbalisté, kdo inkasoval první gól. V osmnácté minutě se k ráně z hranice šestnáctky odhodlal Jan Kysela, Sňozík míč pouze vyboxoval před volného Iva Táborského, který otevřel skóre zápasu. I přes šance na obou stranách skončila první půle 1:0 pro domácí.

I ve druhé půli se domácím podařilo skórovat. O gólovou přihrávku se postaral Kysela a svou druhou branku v utkání vstřelil nabíhající Táborský. Pražané se sice snažili zápas zdramatizovat, ale to se jim nakonec nepodařilo a odvezli si z Boleslavi prohru 0:2

Martin Klein zajistil Teplicím tři body

Teplice mají za sebou smolné období, když nejdříve v minulém kole poprvé prohráli v nejvyšší soutěži se Zlínem a poté se nechali vyřadit druholigovým HFK Olomouc z Poháru ČMFS. V případě vítězství by se bodově dotáhli na vedoucí Slavii. Plzni se letos na hřištích soupeřů nedaří tolik jako v loňském roce, přesto chtěli hráči ze západu Čech odčinit domácí prohru s Libercem.

Fotbalisté Teplic vstoupili do zápasu překvapivě vlažným tempem, čehož mohli litovat už v osmnácté minutě, kdy vystřelil Jarolím. Slavík jeho střelu ale vytěsnil na roh. Až potom tepličtí vyrovnali hru. V první velké šanci domácích se objevil hlavičkující Smíšek, branku ale minul.

V druhé půli se hra přelévala z jedné strany na druhou, ale ani jeden z týmů se nedokázal dostat do vyložené šance. Zlom mohl přijít osm minut před koncem druhé půle, kdy musel po druhé žluté kartě z hřiště domácí stoper Petr Lukáš. Toho mohli hosté využít hned o dvě minuty později, střela Trappa však skončila pouze na břevně Slavíkovy branky. A tak nakonec udeřilo na druhé straně. Na centr si naskočil Martin Klein a hlavou poslal domácí do vedení. Stav už se do konce zápasu nezměnil a Teplice se tak bodově dotáhly na vedoucí Slavii.

Kladnu se v letošní sezóně daří na domácím trávníku, z posledních tří zápasů si svěřenci Jaroslava Šilhavého odnesli sedm bodů. Hostující brněnský celek se chtěl pokusit navázat na domácí výhru proti Jablonci.

Od začátku střetnutí měli hosté mírnou převahu, kterou korunovali těsně před koncem prvního poločasu gólem. Cigánek fauloval Střeštíka a z nařízeného přímého kopu, který rozehrál sám postižený hráč, se k míči dostal Trousil, který otevřel skóre.

Druhou půli však začali domácí fotbalisté aktivně. Dočkalovu střelu ještě zastavil brankář Lejsal. Minutu nato však byl faulován v pokutovém území Zoubele, penaltu proměnil Ondřej Szabo. Tři body ale nakonec přeci jen odvezli hostující hráči. Minut před koncem základní hrací doby se po rychlém brejku a centru Kaloudy prosadil René Wagner.

V Budějovicích rozhodl Homoláč

Souboj čtrnáctých Českých Budějovic a posledního Mostu byl zajímavý s ohledem na spodní příčky tabulky. Domácí tým z jihu Čech chtěl dovést František Straka k první ligové výhře od svého dosazení na trenérskou lavici, jeho tým v lize zatím jen dvakrát remizoval a jednou prohrál. Hráči trenéra Žáka ze sedmi předcházejících kol získali pouze čtyři body a v nedělním zápase se snažili získat co nejvyšší bodový přísun, aby se tak odlepili ode dna tabulky.

Do první gólové příležitosti se domácí dostali už ve druhé minutě. Radzinevičius, kterému míč naservíroval ze strany Mrkvička, však zevnitř pokutového území trestuhodně minul branku. Mostečtí se do první příležitosti dostali o deset minut později, kdy zaváhání v obraně využil Pilař, jeho střela těsně minula Kučerovu branku. I nadále se hrál ofenzivní fotbal, ale nakonec byli vždy úspěšnější brankáři a tak první pětačtyřicetiminutovka skončila bez branek.

Utkání rozhodla 87. minuta, v níž se domácím podařilo vsítit vítěznou branku. Na centr z rohu si naskočil David Homoláč, který ne zrovna povedenou, ale úspěšnou, hlavičkou rozhodl o tom, že tři body zůstaly na jihu Čech.

Sparta zvítězila v Jablonci

Sparta přijela do Jablonce odčinit nepřesvědčivé výkony z předchozích kol. Sparťané mají za sebou v poslední době prohru v Teplicích, remízu po nevýrazném výkonu proti Odense v Poháru UEFA a další prohru doma s Mladou Boleslaví. Nelichotivou bilanci Pražané napravili jen postupem přes Duklu v Poháru ČMFS. Domácí Jablonec si chtěl připsat plný počet bodů, hlavně proto, aby se vyšvihl z dvanácté příčky prvoligové tabulky. Svůj poslední zápas Gambrinus ligy prohráli svěřenci Luboše Kozla 1:2 v Brně.

Zápas začali aktivně oba týmy, Sparta však držela míč na svých kopačkách častěji a snažila se diktovat tempo hry. Hned ve třetí minutě mohl skóre otevřít Marek Kulič, míč ale v ideální pozici netrefil. V minutě dvacáté si šanci dokázali vytvořit i domácí fotbalisté. Dobře hrající Štěpán prostrčil míč do běhu Svátkovi, který šel sám na Poštulku. Ten ale snížil jabloneckému hráči úhel a znemožnil mu skórovat. První poločas se nesl v útočném duchu, gólu se však diváci nedočkali.

I druhá půle přinesla zajímavý fotbal. V 58. minutě se nejdříve prezentoval tvrdou ranou Milan Fukal a o několik vteřin později nastřelil na druhé straně Libor Došek tyč po Pospěchově centru. Stejný hráč šel o deset minut později sám na Michala Špita, míč ale poslal těsně vedle pravé tyče. Až osm minut před koncem si na centr Kuliče naběhl Karol Kisel a hlavou poslal Spartu do vedení 1:0. Stejný hráč v nastaveném čase zamířil přesně z přímého kopu a zvýšil vedení Sparty na 2:0. Tímto výsledkem zápas také skončil.

Reklama