Hlavní obsah

Žižkov - Ostrava 0:2Na Žižkově zlobil proud, vyhráli fotbalisté Ostravy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
69. Bystroň 0 : 1
90. Svěrkoš 0 : 2

David KadlecSport.cz

V pondělní dohrávce 8. kola fotbalové Gambrinus ligy přivítala Viktoria Žižkov ambiciózní celek Baníku Ostrava. Utkání, hrané ve druhém poločase kvůli výpadkům elektrického proudu na hranici viditelnosti a tedy i regulérnosti, nakonec rozhodl ve prospěch hostů David Bystroň. Vítězství pojistil rekonvalescent Svěrkoš. Baník se díky tříbodovému zisku opět dotáhl do čela prvoligové tabulky, dva body za vedoucí Teplice se Slavií. Viktorii patří čtrnáctá příčka.

Článek

Kvůli avizovanému televiznímu přenosu si na atraktivní duel nenašlo do ochozů cestu příliš mnoho diváků. Výjimku tvořili jako obvykle výteční fanoušci Baníku. Ti, kteří se rozhodli duel sledovat v pohodlí svého domova se ale museli spokojit se začátkem vysílání ve 25. minutě prvního poločasu. Dřívější spuštění přenosu znemožnily údajně poruchy v dodávce elektřiny pro žižkovský stadión.

Ostravskému Baníku chyběl nejlepší střelec Róbert Zeher, alespoň na lavičce začala utkání největší letní posila týmu Karla Večeři a další hvězdný útočník Václav Svěrkoš. Domácí chtěli konečně po návratu do nejvyšší soutěže zvítězit na vlastním trávníku. Jediný tříbodový zisk v nové sezóně si Žižkov připsal hned v prvním kole, kdy zaskočil Mladou Boleslav na jejím hřišti.

Baník chtěl zase odčinit porážku z minulého kola, kterou mu připravili fotbalisté Olomouce. Ostravští tak na svém hřišti ztratili důležité body v přetahované na špici tabulky. O zvláštní motivaci do utkání měl postaráno domácí stoper Pavel Besta. Ten s Baníkem získal ligový titul i Pohár ČMFS, ale v létě přestoupil právě do pražského celku.

Švancara spálil dvě vyložené šance

Oba týmy zahájily utkání v sobě vlastním, ofenzívním stylu. Magerovi chyběl do sóla na domácího brankáře Bartalského krok, neobsazenému Novotnému při tvrdé střele na druhé straně hřiště zase přesnost. Jinak byla ale hra z počátku utkání plná nepřesností. Ta se postupně přesunula především na domácí kopačky. Díky tomu byli hosté z Ostravy stále nebezpečnější. Aktivně si počínal především na pravé straně František Rajtoral. Vedení na stranu pražského celku ale mohl strhnout Richard Kalod, který hlavičkoval nebezpečně, ale mimo Vaškovu branku.

Ve 33. minutě se sám na Bartalského branku řítil vytáhlý útočník Magera, slovenský gólman mu obětavým pádem pod nohy ve skórování zabránil. Poté se chopili iniciativy opět domácí a především Švancara měl po pěkném přiťuknutí osamocený ve vápně vstřelit úvodní branku utkání. Ten samý hráč se v minutě 40. odmítl stát hrdinou podruhé. Obtočil se okolo jednoho z obránců Baníku, pohrál si i s druhým, ale trefil plachtícího Vaška.

Hned po změně stran pálil nebezpečně na ostravského Vaška zpoza vápna Kušnír. Jeho střela minula hostující branku o pár decimetrů. O chvíli později se sám před brankou Baníku ocitl Švancara, který po kontaktu s obráncem upadl. Penalta se ale nepískala a domácí útočník dostal navrch žlutou kartu za filmování.

Nedostatek elektrické energie ohrožoval utkání 

Nad utkáním se začala doslova zatahovat černá mračna. Místní zdroj elektrické energie totiž nebyl schopen napájet zároveň televizní techniku a světla na stadiónu. Fotbalisté tedy na trávníku honili míč již v takřka neregulérních podmínkách - podzimním pološeru. Navíc nebyly dvacet minut druhého poločasu k dispozici světelné tabule ukazující čas.

To vůbec nevadilo hostujícímu Rajtoralovi, který po sóle a střele zpoza vápna jen o kousek minul levou tyč branky Bartalského. Po centru stejného hráče se vzápětí nejvýše do vzduchu vyšrouboval Magera a při slovenském gólmanovi stáli všichni svatí. O chvíli později už ale takové štěstí neměl, ve skluzu jej překonal po centru z pravé strany David Bystroň.

Branka jakoby přinesla vlnu pozitivní energie a na stadiónu se konečně začalo rozsvěcet umělé osvětlení. Domácí se sice snažili o vyrovnání, ale zejména po odchodu vystřídaného Švancary jim v ofenzívě chyběla potřebná kreativita. Baník naopak v 90. minutě potrestal nedůslednost v obraně Žižkova a rekonvalescent Svěrkoš díky šťastnému odskoku na hrbolatém trávníku pojistil tři body pro Ostravu.

Viktoria Žižkov - FC Baník Ostrava 0:2 (0:0)
Branky: 69. Bystroň, 90. Svěrkoš. Rozhodčí: Jech - Kordula, Goňa. ŽK: Kušnír, Švancara - Rajtoral. Diváci: 3848.
Žižkov: Bartalský - Kučera, Kropík (73. Bukač), Besta, Šťastný - Stracený (73. Moughfire), Novotný, Procházka, Kušnír - Švancara (78. Da Silva), Kalod. Trenér: Griga.
Ostrava: Vašek - Řezník, Cigánek, Bystroň, Čoupek - Rajtoral, Otepka (90. Tesařík), Marek, Tchuř (85. Tchuř)- Mičola (74. Svěrkoš), Magera. Trenér: Večeřa.

Reklama

Související témata: