Hlavní obsah

Sparťané se na derby těší, pohárový postup nepřeceňují

PRAHA

S očekáváním půjdou do pondělního derby proti Slavii fotbalisté pražské Sparty. Ti ve čtvrtek postoupili z prvního kola Poháru UEFA, přes prohru soupeře v Seville a výhodu domácího prostředí se jako favorité tradičního zápasu necítí. „Favoritem není nikdo, šance jsou vyrovnané,“ řekl na páteční tiskové konferenci kapitán Zdeněk Pospěch.

Článek

Sparťané si na lehkém pátečním tréninku zahráli bago a uvolnění po postupu z 1. kola Poháru UEFA bylo znát. Prostranstvím před Axa Arénou zněl smích a vtípky letenských fotbalistů. Ti mají v sobotu volno, sejdou se v neděli odpoledne a odjedou na soustředění.

Český mistr sice nedokázal ve dvou utkáních s dánským Odense BK vstřelit gól, ale zvládl penaltovou loterii a radoval se z postupu. Teď už sparťané myslí na blížící se pražské derby se Slavií. „Věřím, že nás postup správně nakopne. Tohle je veliká psychická vzpruha,“ říkal bezprostředně po zápase v Dánsku obránce Michal Kadlec.

Čtvrtá Sparta je za svým odvěkým rivalem tři body a pokud zvítězí, bude s první Slavií bodově vyrovnaná. „Z pozice ligy je derby nejdůležitější zápas. Prohrát v derby se nepromíjí,“ uvědomuje si důležitost blížícího se duelu zkušený brankář Tomáš Poštulka.

Premiérové derby čeká na Jiřího Kladrubského. „Těším se, bude to moje první derby. Chci ho vyhrát,“ tvrdí odhodlaně jednadvacetiletý obránce. Sparta je v derby historicky úspěšnější, v české lize z 28 utkání vyhrála třináctkrát. Slávisté se z vítězství radovali jen třikrát. I poslední derby vyhráli letenští, výhru 1:0 jim zajistil gól Pavla Horvátha. S tím už může kouč Michal Bílek měl mít k ruce. "Věřím, že ho budeme mít k dispozici na celý zápas," doufá v účast špílmachra trenér.

Vítěznou bilanci chtěji sparťané zachovat. "Věříme, že derby dopadne minimálně stejně jako v minulé sezóně, kdy byla výborná atmosféra a soupeře jsme přehráli," vzpomínal Bílek.

Reklama

Související témata: