Hlavní obsah

Trenér Zach u fotbalistů Liberce skončil, mužstvo zatím povede Nečas

LIBEREC

Trenér Michal Zach byl odvolán od fotbalistů Liberce, které převzal před touto sezónou. Vedení klubu ho zbavilo funkce po sobotní remíze 1:1 s Kladnem v devátém kole první ligy, v níž patří Slovanu až čtrnácté místo. Nový kouč má být představen v nejbližších dnech.

Článek

Mužstvo, které má v lize na kontě jedinou výhru, zatím povede trenér rezervního týmu Radim Nečas.

"Jméno nového trenéra veřejnosti prozradíme v nejbližších dnech. Vedením týmu byl pověřen trenér Radim Nečas a trenérská rada. Trenér Michal Zach vedl tým ve 13 soutěžních zápasech. V lize tým vyhrál jedno utkání, třikrát remizoval a pětkrát odešel poražen. V Poháru ČMFS svěřenci trenéra Zacha dvakrát zvítězili, a v Intertoto Cup jednou remizovali a jednou prohrali," stojí v prohlášení na internetových stránkách klubu.

"Na jaře jsme s podobným kádrem hráli o přední příčky, a tak jsme věděli, že se dá z týmu dostat víc," sdělil ČTK hlavní důvod ukončení spolupráce s koučem liberecký ředitel Libor Kleibl.

O svém odvolání se Zach dozvěděl v noci na neděli. Netajil své zklamání, ale po sobotním nepovedeném duelu s Kladnem už tušil, že jeho dny na liberecké lavičce jsou sečteny.

Remíza s Kladnem byla osudná 

"Že budu po devíti kolech odvolán, jsem nečekal, když jsem se v létě stal hlavním trenérem. Ale rozhodující jsou samozřejmě výsledky a my jsme nedokázali vstoupit do sezóny podle představ," řekl Zach. "Hlavně doma jsme udělali strašně málo bodů. Kdybychom to všechno zvládli, tak je to jiné. Uhráli jsme zkrátka velmi málo bodů a stojí za tím víc negativních faktorů, které se seběhly dohromady. Nechci si ale dělat žádné alibi, výsledky nejsou dobré," dodal Zach.

Ve svém prvním prvoligovém angažmá měl prý Zach důvěru do poslední chvíle. "Možná ale, že ten čas vypršel už minule. Byl to delší vývoj a trend, řekli jsme si, že prostě musí přijít ta změna," dodává Kleibl. Poslední kapkou pak zřejmě bylo utkání s Kladnem.

"V prvním poločase jsme hráli v pohodě, mohli jsme dát i více branek. Ovšem to, co se stalo v druhém poločase, nepochopí snad nikdo," vrátil se Kleibl k sobotnímu duelu, ve kterém se Severočeši i přes předchozí převahu stáhli do obrany a čtvrt hodiny před koncem přišli o vedení.

Nástupci by mohli být Csaplár, Škorpil nebo Hřebík 

Trenér Zach je v této sezóně první ligy již třetím odvolaným koučem. František Cipro skončil v Českých Budějovicích po čtvrtém kole, mladoboleslavský Luděk Zajíc byl odvolán o kolo později. "My s odvoláním musíme počítat. Kdykoli může přijít," říkal Zach po prohře s Kladnem.

Michal Zach nahradil před sezónou na postu hlavního trenéra Liberce populárního Vítězslava Lavičku. Nynější trenér jednadvacítky získal se severočeským klubem před dvěma lety titul, loni skončil Liberec čtvrtý.

Do Slovanu přišel Zach v červnu roku 2005. Jako svého asistenta jej tehdy přivedl právě Lavička. V minulosti vedl ve druhé lize Neratovice, Most a Ústí nad Labem.

Jméno Zachova nástupce se veřejnost brzo, spekuluje se o Josefu Csaplárovi, Jaroslavu Hřebíku nebo Ladislavu Škorpilovi.

Reklama

Související témata: