Hlavní obsah

Trenéři pražských „S” jsou před derby optimisty

Optimisty jsou před pondělním derby Sparta - Slavia trenéři obou celků. Letenští hodlají navázat na postup v Poháru UEFA, sešívaní chtějí ukončit více jak třináctiletou neúspěšnou sérii na hřišti soupeře. „Tyhle zápasy je nutností vyhrát,“ říká trenér Sparty Bílek. „Je na čase špatnou sérii zlomit,“ kontruje slávista Jarolím.

Článek

Pondělní zápas z hlediska bojů o mistrovský titul nic neřeší, do konce soutěže zbývá velká porce utkání. Přesto je derby důležitější, než jiná klání. „Prohrát v derby se nepromíjí,“ ví brankář Sparty Tomáš Poštulka. „Chci svoje první derby vyhrát,“ dodává obránce Jiří Kladrubský. Spartě hraje do not dlouhodobá statistika. Sešívaní na Letné v samostatné české lize nikdy nevyhráli.

„Nevyhráli jsme tam od jara 1993, ale každá série někdy skončí a když se to podaří tentokrát, tak to bude příjemné. Chceme bodovat,“ věří v úspěch trenér Karel Jarolím. Jeho svěřenci minulý týden prohráli v Lize mistrů v Seville a duel ve Španělsku ukázal slabiny Slavie. Příliš chybující obrana mohla být ráda, že Sevilla vstřelila jen čtyři góly. „My se musíme vyvarovat chyb a na Spartě bodovat. Věřím, že navážeme na předchozí výkony,“ vzpomněl Jarolím na poslední ligové kolo, v němž Slavia deklasovala Zlín 7:1.

Jarolíma trápí marodka, počítat nemůže s několika hráči základní sestavy. Lýtkový sval si zranil Vladimír Šmicer, po zranění kolenního vazu začal rehabilitovat stoper Erich Brabec, rehabilitace čeká i Dušana Šventa. Mimo je stále Martin Latka. „Snad už budeme mít k dispozici Tavarese,“ věří v uzdravení francouzského fotbalisty trenér.

Zápas je už vyprodaný

Kompletní nebude ani Sparta, která minulý týden v 1. kole poháru UEFA vyřadila dánské Odense. Pro disciplinární trest nemůžou nastoupit Řepka s Abrahamem, zraněný je defenzivní záložník Hušek. Nastoupit by měl tvůrce hry Horváth. „Věřím, že derby dopadne minimálně stejně jako v minulé sezóně, kdy byla výborná atmosféra a soupeře jsme přehráli,“ připomněl kouč Bílek výhru 1:0. Atmosféra derby by měla být kvalitní, Axa Aréna je už vyprodaná.

Domácí příznivci doufají, že po pondělku budou mít jejich oblíbenci na svém kontě stejný počet bodů jako Slavia. Ta má nyní před tradičním rivalem tříbodový náskok. „Víme, jaký je stav v tabulce. Případné vítězství nás posune na úroveň Slavie, takže motivace je obrovská,“ uvědomuje si Bílek.

Zápas na Letné začíná v 17:15 a vysílá jej ČT2. Na stránkách Sport.cz můžete sledovat podrobnou on-line reportáž z utkání.

Reklama

Související témata: