Hlavní obsah

Slavia premiérově dobyla Letnou a vrátila se do čela

PRAHA

Kletba je zlomena! Fotbalisté pražské Slavie poprvé v historii samostatné české soutěže zvítězili na hřišti svého úhlavního nepřítele Sparty. V pondělní dohrávce 9. kola vyhráli slávisté 2:0, góly vstřelili Pudil a Šenkeřík. Sparta hrála více jak poločas bez vyloučeného Horvátha. Slavia se tříbodovým ziskem vrátila na první místo tabulky, Sparta zůstala čtvrtá.

Článek

Slavia na Letné nikdy v české lize nevyhrála, start ale měla famózní. Hned z prvního rohu přistál v pokutovém území míč u Daniela Pudila, který jej kolenem usměrnil do domácí branky. Sparťanský odchovanec okamžitě odběhl slavit ke slávistickému kotli. Srovnat mohl za okamžik bombou z dálky Kisel, Vaniak bravurně vyškrábl míč na roh. Slávisté postrádali šestici fotbalistů, ke kvartetu dlouhodobě zraněných se přidali Tavares a Janda.

Hrálo se ve vysokém tempu, Slavia většinou zastavovala útoky soupeře jen za cenu faulů. Ty ale sudí Kovařík žlutým napomínáním neocenil. Po necelé půlhodině skončilo první derby pro Francouze Belaida, s jehož defenzívou nebyl trenér Jarolím spokojený. Nahradil ho bývalý sparťan Ladislav Volešák, tlaku Sparty ovšem nezabránil.

Hrálo se tvrdě a píšťalka hlavního sudího byla v permanenci. Před koncem poločasu mohl být sparťanský bek Zabavník rád, že ostrý zákrok na Kalivodu viděl jen žlutou kartu. Za okamžik neudržel nervy na uzdě Horváth a na zemi kopnul faulujícího Pudila. Byl vyloučen a domácí hráli o desíti.

Vlčka vychytal Poštulka

I druhou půli mohli slávisté zahájit zdrcujícím atakem. Vlček pronikal po pravé straně, ale šanci mu zmařil včasným vyběhnutím gólman Poštulka. Domácí, přestože o desíti, se neustále snažili o vyrovnání a i v oslabení byli aktivnější. Zvýšit mohl tvrdou hlavičkou Suchý, Poštulka byl opět připraven.

Zápas několikrát přerušili neukáznění domácí příznivci, kteří za sparťanskou brankou házeli dýmovnice a Letnou několikrát zazněly ohlušující detonace dělobuchů. Nervozita na hřišti i v hledišti rostla, o žlutou kartu si koledoval tvrdými zákroky i nakopnutí míčem Ivany domácí Limberský.

Slavia se nadále soustředila na obranu a vůbec nebylo cítit, že má v poli o muže víc. Kouč Bílek zariskoval a poslal do hry dalšího útočníka Rezka. V závěru mohl rozhodnout po minele Kadlece střídající Šenkeřík, domácí bek se ale stihl vrátit a šanci zmařit. Šenkeřík si chuť spravil pět minut před koncem, kdy hlavou zvýšil na 2:0. A ze sektoru hostujících příznivců zněly oslavné chorály. Hosté poprvé po 14 letech na Spartě vyhráli a vrátili se tak do čela prvoligové tabulky, Sparta je čtvrtá s šestibodovou ztrátou.

Sparta Praha - Slavia Praha 0:2 (0:1)
Branky: 4. Pudil, 85. Šenkeřík. Rozhodčí: Kovařík - Filgas, Zlámal. ŽK: Došek, Zabavník - Suchý, Pudil, Kalivoda, Ivana, Švec. ČK: 44. Horváth (Sparta). Diváci: 20 565 (vyprodáno).
Sparta: Poštulka - Pospěch, Brezinský, Kadlec, Zabavník (84. Rezek) - Kisel, Kladrubský, Horváth, Limberský (78. Matušovič) - Došek, Kulič (71. Slepička). Trenér: Bílek.
Slavia: Vaniak - Krajčík (68. Jablonský), Suchý, Hubáček, Dřížďal - Kalivoda, Švec, Belaid (29. Volešák), Pudil - Vlček, Ivana (78. Šenkeřík). Trenér: Jarolím.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava zítra 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava