Hlavní obsah

Tour: Armstrong upadl, nakonec ale vyhrál

Američan Lance Armstrong v 15. etapě Tour de France upadl, ale dočkal se gentlemanského gesta od svého největšího rivala, Němce Jana Ullricha. Vítěz závodu z roku 1997 na čtyřnásobného šampióna počkal, ale Armstrong mu ani nestihl na trati poděkovat - naskočil znovu do sedla a dojel si pro vítězství.

Foto: archiv

Lance Armstrong

Článek

Armstrong po kolizi nasadil strhující tempo a brzy se přehnal kolem zkoprnělého Ulricha. V cíli najel na německého závodníka 40 sekund, celkem jej od něj dělí více než minuta.

Pondělní etapa rovněž rozhodla o tom, že se domácí cyklista Richard Virenque stal v předstihu nejlepším vrchařem. Soutěž o puntíkovaný trikot vyhrál dvaatřicetiletý Francouz už pošesté. Vyrovnal tak rekordmany Federika Bahamontese ze Španělska a Luciena van Impeho z Belgie, jimž se to povedlo rovněž šestkrát.

Armstrong se srazil s divákem

Armstrong upadl v závěrečném stoupání poté, co se srazil s divákem, kterých se podél silnice tlačilo tradičně velké množství. Američanovi se podsmeklo kolo a chvíli zůstal ležet na zemi.

Pak se zvedl, ale krátce poté znovu ztratil rovnováhu, když mu uklouzla noha na pedálu, a ačkoliv tentokrát neupadl, znovu ztratil. Rychle se ale vrátil k pelotonu a nasadil k trháku, který dotáhl až do vítězného konce.

Legendě Tour se do cesty postavil neukázněný mladík. Armstrong zavadil brzdou o jeho tašku ve chvíli, kdy na špici soupeřil s Ullrichem. Majitel žlutého trikotu se na zemi během letošní Tour ocitl už podruhé.

Vinokurov ztrácí téměř tři minuty

Poprvé to bylo hned o prvním víkendu, kdy se zapletl do hromadné kolize. "Po té havárii mi stoupl adrenalin. Řekl jsem si: 'No tak, Lanci, dnes musíš vyhrát'," popsal klíčové okamžiky etapy.

Ze srážky s divákem se vinil i sám. "Neměl jsem jet tak blízko u krajnice," sypal si popel na hlavu. Pak ale vylétl dopředu jako blesk. S dlouho vedoucím Francouzem Sylvainem Chavanelem si ve chvíli, kdy jej lehce míjel, ještě stihl potřást rukou.

Více než Ulrich ztratil třetí v pořadí, Kazach Alexandr Vinokurov, který dnes dojel devátý s více než dvouminutovým mankem.

TOUR DE FRANCE - 15. etapa
Bagneres-de-Bigorre - Luz-Ardien, 159,5 km
1. Armstrong (USA)4:29:26 hod
2. Mayo (Šp.)- 40
3. Ullrich (Něm.)
4. Zubeldia (Šp.)
5. Moreau (Fr.)
6. Basso (It.)- 47
7. Hamilton (USA)- 1:10
8. Vinokurov (Kaz.)- 2:07
9. Rubiera (Šp.)- 2:45
10. Chavanel (Fr.)- 2:47
Průběžné pořadí:
1. Armstrong (USA)65:36:23
2. Ullrich (Něm.)- 1:07
3. Vinokurov (Kaz.)- 2:45
4. Zubeldia (Šp.)- 5:16
5. Mayo (Šp.)- 5:25
6. Basso (It.)- 8:08
7. Hamilton (USA)- 9:02
8. Moreau (Fr.)- 11:09
9. Mancebo (Šp.)- 16:05
10. Sastre (Šp.)- 16:12

Reklama