Hlavní obsah

Novým trenérem fotbalistů Liberce se stal Ladislav Škorpil

Novým trenérem fotbalistů Liberce se stal Ladislav Škorpil. Dvaašedesátiletý bývalý kouč reprezentační jednadvacítky nahradil Michala Zacha, kterého vedení předposledního celku prvoligové tabulky před osmi dny odvolalo. Slovan představil Škorpila na pondělní tiskové konferenci, jeho asistentem bude Luboš Kozel.

Foto: PRÁVO/Lukáš Táborský, Právo

Noví trenéři Liberce Ladislav Škorpil (vlevo) a Luboš Kozel

Článek

"Hledali jsme nového kouče, který sejme tu deku z mužstva a připraví takový realizační tým, abychom hráli rozhodně důstojnější roli v Gambrinus lize," řekl novinářům ředitel klubu Libor Kleibl.

Liberečtí se se Škorpilem definitivně dohodli na konci upylnulého týdne, poprvé byl ale osloven už minulé pondělí šéfem klubu Ludvíkem Karlem. "Byl na mě vznesen dotaz panem Karlem, zda, jak a čím bych byl ochoten pomoci Slovanu. Vyslovil některé vize, které se mi nezdály scestné," přiblížil nový kouč Severočechů.

Šéf klubu ho prý chtěl mít na lavičce už ve středečním pohárovém utkání ve Fulneku, kde mužstvo nakonec dočasně vedl Radim Nečas. "Jelikož jsem měl řadu jiných aktivit, sklouzla jednání do druhé poloviny týdne," uvedl Škorpil, který podepsal smlouvu na dobu neurčitou. "Naše vztahy jsou takové, že tady budu tak dlouho, dokud to bude přínosné. Zítra, pozítří, týden, měsíc," vtipkoval Škorpil, který bude hráčům představen v úterý.

Škorpil nad nabídkou neváhal

Ostřílený trenér se tak po necelých čtyřech letech vrací do míst, kde v sezóně 2001/02 spolu s Josefem Csaplárem dosáhl na zisk historického mistrovského titulu a na postup do čtvrtfinále Poháru UEFA. Nad nabídkou příliš neváhal. "Pět let jsem tu působil. Můj vztah k Liberci nezůstal platonický, i nadále byl aktivní, a tak jsem považoval skoro za povinnost pomoci tam, kde je třeba," uvedl.

Tentokrát ale přebírá tým zmítající se v nevídané krizi. Po devíti kolech se ambiciózní Slovan dělí s Jabloncem o předposlední místo a na kontě má jen jedinou výhru. "Určitě trochu jdu do rizika. Co Liberci nejvíc chybí? Body. Musíme začít získávat body a v první řadě je to také o atmosféře. Žít s mužstvem v době neúspěchů není jednoduché, musíme vytvořit relativní pohodu," nastínil Škorpil své představy. Na konci sezóny by prý byl spokojený s umístěním v první polovině tabulky.

Za asistenta si Škorpil vybral Kozla, který byl shodou okolností odvolán z lavičky Jablonce pouhý den po Zachovi. "Musíme brát, co dobrého trh nabízí a dokud to je," vysvětlil svou volbu Škorpil. "My jsme Luboše chtěli už před sezonou, ale nakonec šel do Jablonce, takže jsme rádi, že to teď dopadlo," řekl Kleibl.

Kozel: Post asistenta neberu jako degradaci

Kozla nabídka mile překvapila. "Minulý týden v pondělí jsem si nemyslel, že se takhle brzo do toho kolotoče vrátím. Jsem rád, že můžu pracovat s takhle zkušeným trenérem. Určitě neberu post asistenta jako degradaci," uvedl mladý trenér.

Otázka zbytku nového realizačního týmu v Liberci má být dořešena v příštích dnech. "Životaschopný realizační tým je jeden z prvních a nejbližších úkolů. Kandidáti jsou jak z řad těch, kteří zde působili doteď, tak i několik dalších jiných jmen, která by bylo ale bezpředmětné teď uvádět. Každopádně se otázka realizačního týmu musí vyřešit co nejdřív," řekl Škorpil.

Předchůdce Vítězslava Lavičky u národního výběru do 21 let figuroval mezi kandidáty, o nichž se hovořilo v souvislosti se Zachovým nástupcem. Liberečtí šéfové se údajně zajímali také o Jaroslava Hřebíka, Jozefa Chovance nebo Františka Komňackého. Toho ovšem angažoval sousední Jablonec. Kleibl však rozhovory s dalšími kandidáty nepotvrdil. "Ta jména já nikdy neřekl. Já jsem jednal pouze s jedním trenérem, a tím byl pan Škorpil," prohlásil liberecký ředitel.

Škorpil trénoval v minulosti vedle Liberce i Hradec Králové, pražskou Duklu nebo Dunajskou Stredu. Stal se čtvrtým novým trenérem v letošní ligové sezóně; kouče dosud vyměnili rovněž v Jablonci, Českých Budějovicích a Mladé Boleslavi.

Reklama

Související témata: