Hlavní obsah

Brno - Budějovice 2:1Brňané porazili po dlouhé přesilovce Budějovice jen 2:1

MinutaMin. Tým Hráč Akce
10. Besta 1 : 0
75. Kalouda 2 : 0
85. Černý 2 : 1

BRNO

Hodně utrápené vítězství zaznamenali fotbalisté Brna, kteří zdolali České Budějovice po sedmdesátiminutové přesilovce 2:1 brankami Aleše Besty a Kaloudy. Hosté hráli od 20. minuty bez vyloučeného obránce Horejše, ale zejména po změně stran sehráli vyrovnanou partii a sahali po bodovém zisku. Kontaktní branku vstřelil až sedm minut před koncem Černý.

Článek

Po oboustranně opatrném úvodu začali Brňané útočně. Aktivita vynesla domácím fotbalistům už po deseti minutách vedoucí branku. Aktivní Kalouda založil po pravé straně rychlou akci, míč se před Tomáše Doška dostal k neobsazenému Aleši Bestovi, jenž přízemní střelou pod brankářem Kučerou poslal míč do sítě.

Po vstřelené brance ztratili Brňané na chvíli koncentraci a hned z protiútoku zachraňoval Mrkvičkovu střelu hlavou akrobatickým zákrokem brankář Lejsal. Po tomto varování už ale domácí fotbalisté soupeře do střelecké příležitosti nepustili. Naopak Kalouda mohl ve 13. minutě zvýšit náskok, jeho střelu ale stačil Kučera vyrazit.

Průběh utkání ovlivnil ve 20. minutě faul budějovického obránce Horejše, jenž v sólovém úniku na branku srazil Kaloudu a za tento zákrok uviděl červenou kartu. Trenér Straka okamžitě přeskládal sestavu, ze hry stáhl nebezpečného útočníka Radzinevičiuse a zařazením obránce Homoláče naznačil, že už bude spoléhat jen na defenzívu s občasnými protiútoky.

Budějovice se zatáhly před vlastní branku a domácí fotbalisté navzdory početní převaze působili najednou v útoku poněkud bezradným dojmem. Zkoušeli se dostat ke střelbě krátkými přihrávkami i dlouhými nakopávanými míči, ale ani jedna metoda nevedla k výraznému úspěchu. Pouze po půlhodině hry oklamal Besta zadáky soupeře a přesným centrem našel před brankou volného Tomáše Doška, jenž zbrkle přestřelil. Další střelu bez potřebné razance vyslal těsně před přestávkou mezi tyče Střeštík.

Kalouda zvýšil náskok domácích

Po změně stran Budějovice změnily taktiku. Proti neškodnému soupeři se začali osmělovat k aktivní útočné hře se snahou o vyrovnání. Hostům se podařilo ovládnout střed pole a Brňané jen s obtížemi a hodně těžkopádně kombinovali. Jedinou šanci měl po Střeštíkově centru z levé strany Besta, jehož hlavičku stačil Kučera vyrazit.

V 56. minutě musel na druhé straně brankář Lejsal krýt s námahou přízemní tvrdou střelu Vozábala a o čtvrt hodinu později jen konečky prstů vytáhl mimo branku střelu Černého. Přetížená obrana hostů se ale nevyvarovala chyby. Po rohovém kopu se v 75. minutě dostal odražený míč ke Kaloudovi, jenž z hranice trestného území vstřelil svou první ligovou branku.

Aktivní Budějovice se v závěru prosadily gólově, když sedm minut před koncem střelou z pětadvaceti metrů a velkého úhlu zaskočil Černý nepřipraveného brankáře Lejsala. Těsné vítězství už ale Brňané uhájili.

1. FC Brno - SK Dynamo České Budějovice 2:1 (1:0)
Branky: 10. A. Besta, 75. Kalouda - 83. Černý. Rozhodčí: Příhoda - Zlámal, Hrubeš. ŽK: Holek, Besta, Pacanda - Peroutka, Homoláč. ČK: 20. Horejš (ČB). Diváci: 2120.
Brno: Lejsal - Kuncl, Večeřa, Pavlík, Siegl - Kalouda, Holek, Polách (88. Švejnoha), Střeštík (66. Kubáň) - T. Došek (46. Pacanda), A. Besta. Trenér: Uličný.
Budějovice: Kučera - Peroutka, Horejš, Hunal, Žižka - Plocek, Hílek (80. Renan), Vozábal, Černý - Mrkvička (59. Stráský), Radzinevičius (24. Homoláč). Trenér: Straka.

Reklama

Související témata: