Hlavní obsah

Macela viděl hrubou chybu Járy, ale Ščasného kritiku odmítá

PRAHA

Plnou hlavu starostí má po nedělním duelu Ostravy s Mladou Boleslaví šéf komise fotbalových rozhodčích Luděk Macela. Ten bude ve čtvrtek společně se svými kolegy hodnotit výkony hlavního arbitra Jaroslava Járy i jeho asistentů, kteří si vysloužili všeobecnou kritiku za hrubé ovlivnění utkání.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Rozhodčí Jaroslav Jára

Článek

Macela připustil, že Jára zásadně pochybil především ve chvíli, kdy neoprávněně vyloučil mladoboleslavského Tomáše Sedláčka v domnění, že nasbíral dvě žluté karty.

Sedláček ale v prvním poločase kartu nedostal, Jára si jej spletl s Voříškem, kterému ve skutečnosti kartu udělil, a pak k překvapení všech Sedláčka vykázal ze hřiště. "Je to samozřejmě velmi nepříjemná situace, s níž jsem se ještě nesetkal. Jára pak hrubou chybu po zápase sám přiznal, uznal námitku kapitána hostí v zápise," řekl v pondělí ČTK Macela. Sám Jára se hájil tím, že byl přesvědčen o dvojitém trestání Sedláčka, ale později poznal, že si zapsal u Voříška špatné číslo dresu.

Zatímco kritiku veřejnosti i obou klubů Macela chápe, proti pozápasovým výpadům mladoboleslavského kouče Zdeňka Ščasného se důrazně ohradil. Kouč předsedu komise rozhodčích označil za zcela nekompetentní osobu, která má rozhodčí navádět k tomu, aby jej úmyslně vykazovali na tribunu.

Podle Ščasného není Macela muž na svém místě

Na té se Ščasný ocitl letos podruhé, premiéru si odbyl na Spartě, v loňské sezóně ho sudí vyloučili hned dvakrát. "Pokud budou tak kvalitní utkání řídit rozhodčí, které bude delegovat pan Macela, který je u mě naprosto nekompetentní člověk, tak se nic nezmění. Pan Macela několikrát upozorňoval rozhodčí, kteří mi to říkali před zápasem, že mám skončit na tribuně. Není to muž na svém místě. A vím o spoustě jiných vazeb, ale to tady nechci rozpitvávat," prohlásil Ščasný po nedělním zápase.

Macela nechápe, kde kouč dohady bere. "Nehodlám s ním bojovat přes média. Já mám svědomí čisté a nikoho k ničemu nenabádám. Až ke mně pan Ščasný přivede nějakého rozhodčího, kterému jsem tohle říkal, tak před ním smeknu," poznamenal Macela.

Ščasný s podobným vyjádřením nevyrukoval poprvé, ale na Spartě ještě neřekl jméno toho, kdo proti němu řídí komplot. Z kontextu vyjádření však vyplynulo, že šlo o šéfa komise rozhodčích.

Postihy pro trio sudích nebudou mírné

Komise se bude výkony rozhodčích z posledních dvou kol zabývat na svém pravidelném čtvrtečním zasedání, ale vystoupení Járy a jeho asistentů Antonína Korduly a Ondřeje Pelikána bude hlavním bodem hodnocení. Macela sice nechtěl předjímat možné postihy, podle všeho se na ně však trio arbitrů musí kvůli svým přehmatům připravit. A podle všeho nebudou vůbec mírné, protože Járovo selhání s vyloučením nesprávného hráče česká liga nepamatuje.

Jára, ještě v minulé sezóně nejvýše postavený český sudí na mezinárodní listině, nesprávně vyloučil Sedláčka, a pak na obou stranách nechal bez povšimnutí hru rukou boleslavského zadáka Adriana Rolka a domácího stopera Petra Cigánka, po kterých se obě strany zřejmě oprávněně dožadovaly odpískání penalty.

Macela se však v těchto případech Járy nečekaně zastal. "Nasadil jednotný metr, pokaždé šlo o ruce nastřelené a ani jednou penaltu neodpískal. Kdyby jednu pískl a druhou ne, tak by se to dalo brát jako tendenční rozhodování, ale to nebyl tenhle případ," bránil podřízeného Macela.¨

Asistenti posuzovali ofsajdová postavení nepřesně

Přestože po zápase s Ostravskými i Mladoboleslavskými cloumaly emoce, podání protestu proti výkonům arbitrů ani jedna strana nezvažuje. Po skončení zápasu se ale na rozhodčí valila kritika z obou stran a pod palbou byli i oba asistenti, kteří nepřesně posuzovali ofsajdová postavení.

Boleslavští se zlobili na Pelikána, že v prvním poločase zastavil samostatný únik Kysely, Baník pak zase na Kordulu, který deset minut před koncem přehlédl Vaněčkovo postavení v ofsajdu při vyrovnání na 3:3. Ale chyb tam podle televizních záznamů bylo více. "Kyselův ofsajd asi opravdu nebyl, ale u Vaněčka bych si tak jistý nebyl. Všechno ještě musíme detailně prozkoumat s kolegy, pak bude prostor na větší soudy," řekl Macela.

Reklama

Související témata:
Marcela