Hlavní obsah

Rozhodčí Jára si za chyby v Ostravě do konce podzimu nezapíská

Karel FeltPrávo

Rozhodčí Jaroslav Jára už si na podzim v lize nezapíská. Komise rozhodčích a delegátů ČMFS mu ve čtvrtek omezila delegaci do 31. 12. 2007, což v praxi obnáší pět ligových utkání. V pondělním duelu Ostravy s Mladou Boleslaví nesprávně zapsal ve 20. min. žlutou kartu mladoboleslavskému hráči Tomáši Sedláčkovi místo Petru Voříškovi. V 68. min. pak v domnění, že už Sedláček jednu žlutou má, jej po druhé kartě stejné barvy vyloučil.

Článek

„Dopustil se tak hrubé chyby, která ovlivnila zbytek utkání. Co se týká posouzení hry rukou v šestnáctce, což se týkalo obou týmů, nasadil takový trend, penalty neodpískal, do čehož jsme nezasahovali. Jára na jednání přiznal, že na jeho pokyn čtvrtý sudí Paták opravil v poločase jméno potrestaného hráče a místo Voříška si napsal Sedláčka. V dodatku k zápisu o utkání pak Jára svoji chybu přiznal. Zápis o utkání i dodatek, který píše sudí doma, byly v pořádku podle pravidel,“ řekl k verdiktu komise její předseda Luděk Macela. Druhému asistentu Ondřeji Pelikánovi byla za chyby v tomto utkání omezena delegace na dvě utkání.

Macela uvedl, že svaz nebude žádat UEFA, aby omezil delegaci Járovi na mezinárodní zápasy. V nejbližší době jej čeká utkání Poháru UEFA Bayern Mnichov - Bolton. „I v jiných zemích mají sudí omezenu delegaci a mezinárodní zápasy řídí,“ vysvětlil Macela.

„K chybě se přiznávám, ale přiznání mi spíš ublížilo,“ řekl ve čtvrtek sudí Jaroslav Jára. Macela uvedl, že v komisi padaly návrhy i na tvrdší trest pro Járu za chyby z minulosti. „Ty mu přeci nemohu přičítat, komisi vedu rok a půl,“ odmítl Macela například vyškrtnutí Járy z listiny rozhodčích. Samotný sudí se už dříve vyjádřil, že po jaru definitivně s pískáním končí.

Macela se ohradil proti kritice ze strany mladoboleslavského ředitele Jaromíra Šeterleho a zdůraznil, že kluby sami chtěly, aby sudí nasazoval on osobně. K výrokům kouče Ščasného řekl: „Jsou pro mne vlastně pochvalou. Historie prokázala, že kdo je nekompetentní, je ve fotbale také neovlivnitelný a neuplatitelný.“

Komise ve čtvrtek také omezila delegaci asistentce Janě Adámkové na čtyři utkání za chybu při signalizování ofsajdu v utkání Vítkovice - Hlučín.

Reklama