Hlavní obsah

Radikální fanoušci Sparty hrozí bojkotem

PRAHA

Radikální fanoušci fotbalové Sparty vyhlásili bojkot domácích zápasů svého klubu. Skupina Ultras tím na své internetové stránce reagovala na soubor opatření, které vedení klubu v úterý vyhlásilo s cílem skoncovat s projevy antisemitismu v hledišti a zabránit používání pyrotechniky během utkání.

Článek

Ultras označují tuto snahu klubu za nehorázná represivní opatření. Protestují především proti plánovanému zavedení evidence fanoušků v kotli a chystaným zákazům vstupu na stadión. Nelíbí se jim ani už dříve zavedená opatření v podobě zákazu pyrotechniky, postavení plotu napříč sektorem a přítomnosti ochranky a policie přímo v sektoru.

Sparta tvrdí, že své fanoušky na razantní kroky připravila a hodlá s nimi o nich nadále diskutovat. "Ultras jsme o připravovaných opatřeních informovali dříve než ostatní veřejnost, čímž jsme vyvolali debatu, ve které chceme pokračovat. Rozhodně to ale není tak, že bychom je postavili před hotovou věc," prohlásil mluvčí klubu Jakub Otava, který je stejně jako celé mužstvo v Toulouse, kde ho ve čtvrtek čeká večerní duel Poháru UEFA.

Cílem rozhodně není škodit klubu

Vedle bojkotu obsahuje prohlášení Ultras i další nespecifikované výhrůžky. "Současný trend a postup vedení vnímáme jako útok na samotnou naši existenci. Naším cílem rozhodně není škodit klubu, ale jsme k tomuto činu tlačeni, a jestliže nedojde ke změně situace, budou z naší strany následovat další kroky," píše se v prohlášení. Ultras věří, že najdou podporu i u ostatních fanoušků Sparty.

Napětí mezi vedením klubu a takzvaným tvrdým jádrem fanoušků se tak zřejmě ještě zvyšuje. Kluboví funkcionáři dospěli k závěru, že agresivita nejradikálnějších příznivců už přerostla únosnou mez, a dali jasně najevo, že o problémové fanoušky nestojí.

Šéf klubu Daniel Křetínský na úterní tiskové konferenci prohlásil, že to není boj proti Ultras, ale proti jedincům, kteří mezi ně pronikli. Po pondělní schůzce se zástupci radikálního křídla řekl, že Ultras opatření klubu chápou. Čtvrteční prohlášení však svědčí spíše o opaku.

Reklama

Související témata: