Hlavní obsah

Sudí Kocián: Udělal jsem hrubou chybu, slyšel jsem pípnutí

Sudí Radek Kocián přiznal, že v momentě, kdy hostujícímu Mostu neuznal v sobotním utkání 13. kola první ligy branku Goče Toleského, hrubě chyboval. Prý zaslechl pípnutí signalizačního zařízení a mylně se domníval, že se jedná o ofsajd. Proto mosteckou akci těsně před střelou do sítě přerušil. Od delegáta Václava Chytila si vysloužil nízkou známku čtyři, což znamená neuspokojivý výkon.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbaloví rozhodčí - ilustrační foto

Článek

Diváci na stadiónu v Liberci si v sobotu zopakovali situaci z Příbrami ze srpna 2003. Tehdy hlavní sudí Helebrant stejně jako nyní Kocián odvolal zprvu uznaný gól sparťana Gluščeviče. I v sobotu sudí po dlouhém dohadování rozhodl ve prospěch domácích.

Pozápasová porada Kociána s delegátem se hodně protáhla, mezi novináře přišli až skoro hodinu a půl po konci utkání. Sudí pak přiznal chybu. "Zaslechl jsem pípnutí zařízení, chybně se nepodíval na asistenta, zda nesignalizuje ofsajd a chybně přerušil hru. Byla to moje hrubá chyba, která ovlivnila zápas. Beru ji na sebe," řekl zástupcům médií Kocián.

Zpočátku se zdálo, že gól uzná, ale po protestech libereckého celku a poradě s asistenty vrátil míč ze středové kruhu, kde se chystalo rozehrání. "Pomocí zařízení jsem konzultoval s asistenty, jestli jsem písknul dřív, než padl gól. Ta komunikace chvíli trvala," vysvětloval Kocián. "Oni mi potvrdili, že jsem hru chybně přerušil ještě před gólem, a proto gól nemohl být uznán," prohlásil. Tuto verzi prý také Kocián tlumočil hostujícímu kapitánovi Tomáši Pilařovi.

Z jakého důvodu zaslechl pípnutí, nedokázal vysvětlil. "Prostě nevím, slyšel jsem ho," pokrčil rameny. Ocenil poločasovou reakci mosteckého kouče Roberta Žáka. "Při odchodu se pan Žák slušně ptal, co se stalo. Z jeho strany to bylo velice korektní jednání," řekl sudí.

Za dalšími rozhodnutími si Kocián stojí

K asistentovi Večeřovi se ve sporném okamžiku nejprve seběhli domácí, ale podle Kociána jejich protesty nepřesáhly obvyklou mez. "Stejné to bylo potom, když jsme gól neuznali, to se zase seběhli hosté," uvedl rozhodčí.

Za dalšími spornými situacemi včetně penalty a tří červených karet si stál. "To bylo tak, jak jsem to viděl, je zbytečné to víc popisovat. Museli jsme tu situaci hodit za hlavu a pokračovat dál. Takové chyby se stanou v Lize mistrů, smůla pro rozhodčího je, že z toho padl gól. Kdyby to bylo na půlce, nemělo by to takový dopad," dodal rozhodčí.

O Kociánovi se tak v krátké době hodně diskutuje už podruhé. V polovině září vyvolal hodně emocí jeho výkon v zápase Teplic se Spartou, v němž se sudí podle komise dopustil několika vážných chyb. Komise rozhodčích to tehdy vyřešila jen sníženou známkou a domluvou.

Reklama

Související témata: