Hlavní obsah

Rozhodčí Kocián bude za hrubou chybu pykat, trest se dozví ve čtvrtek

Ve čtvrtek 15. listopadu se rozhodčí Radek Kocián dozví, jak bude pykat za hrubou chybu v sobotním ligovém utkání mezi Libercem a Mostem. V něm totiž odvolal gól hostujícího týmu těsně předtím, než domácí fotbalisté rozehráli. Po zápase svoji chybu přiznal, ale to ho od citelného postihu neuchrání.

Článek

Předseda komise rozhodčích Luděk Macela v rozhovoru pro ČTK prohlásil, že navíc připravuje důsledná a adekvátní opatření nejen pro něj, ale i pro další rozhodčí.

Macela měl první informace o průběhu libereckého duelu krátce po posledním hvizdu, kdy se mu osobně ozval telefonicky chybující sudí. "Stejně jako před novináři přiznal svou hrubou chybu," popsal Macela stručně vyjádření svého podřízeného.

Jeho selhání už ale nehodlá nijak tolerovat. Zvlášť proto, že v krátké době je to druhý ligový skandál způsobený rozhodčím, což dělá soutěži špatnou vizitku. Rozhodčí Jaroslav Jára si za opakované chyby v duelu Ostrava - Mladá Boleslav, které vyvrcholily nesprávným vyloučením hostujícího Sedláčka, na podzim v domácích soutěžích už nepískne.

Macela: Sudí na sobě nepracují, jak je potřeba

Dá se očekávat, že Kocián dopadne stejně, a protože je teprve na startu své kariéry, postih může mít ještě tvrdší dopad. "Je to druhé selhání během dvou týdnů a paradoxně se ho dopustili rozhodčí z opačných pólů - nejzkušenější sudí Jára a nováček Kocián. Nemyslím sice, že by šlo o tendenční chyby, ale minimálně svědčí o tom, že sudí na sobě nepracují, jak je potřeba," uvedl Macela.

Kociánovi navíc přitěžuje, že se za poslední rok dopustil hrubých chyb opakovaně. Na jaře si přes vítězství 3:1 nad Slováckem na něj stěžovala Sparta, vyčítáno je mu také, že na podzim loňského roku neodpískal penaltu proti Slavii na Kladně, kde hosté vyhráli 1:0.

Do historie soutěže se zapsal také letos v 7. kole, kdy rozhodoval duel Teplice - Sparta (2:1). Komise tehdy uznala, že Kocián měl nařídit penaltu proti domácím a později přehlédl Gašparíkův faul před vítězným gólem Severočechů. Zápas pak ukončila vypjatá situace, po níž sudí vyloučil Řepku, Abrahama i oba sparťanské trenéry. Tehdy ještě Macela a spol. mladého sudího pouze pokárali, ovšem teď mu asi tehdejší selhání přičtou.

Šéf rozhodčích hrozí společnou přípravou 

Je totiž zjevné, že případem Kocián Macelova trpělivost vypršela. "Musíme bouchnout pořádně do stolu. Nejde totiž pouze o mediálně sledované případy, ale já našel chyby i na zápasech, kde rozhodčí dostávali šestky a sedmičky. Mám pocit, že na sobě někteří arbitři přestali po poměrně klidném průběhu jara pracovat a jsou příliš uspokojeni," konstatoval svazový funkcionář.

Drobné polevení lze prý zjistit i jinak než hrubými chybami na trávníku. "Mají například povinnost posílat přesné záznamy o tom, jak pracují na své fyzické kondici. V poslední době ale někteří z nich na to začali zapomínat," uvedl Macela.

Kociána předvolal na čtvrtek, dorazí s ním i jeho tři kolegové. Možná ale přijde doba, že týden co týden vyrazí nedobrovolně na Strahov i všichni další rozhodčí. "Pokud neuvidím výrazné zlepšení, budou muset každý týden absolvovat společnou přípravu. Jinou možnost nevidím. Z naší strany mají pro svou činnost kvalitní podmínky, ale musí to potvrdit i v praxi," pohrozil Macela mužům s píšťalkami a praporky.

Reklama