Hlavní obsah

Vrátí se Ultras na Spartu, nebo začala nová éra fotbalové kultury?

PRAHA

Fotbalová Sparta v pondělní dohrávce 13. kola Gambrinus ligy porazila 3:1 předposlední fotbalisty Bohemians 1905 a posunula se na druhé místo tabulky. Herní a výsledková krize posledního mistra je zřejmě definitivně zažehnána. Vedení ekonomicky nejsilnějšího českého klubu i samotné hráče Sparty ale nyní čeká další těžký úkol – získat zpátky své nejvěrnější fanoušky, ovšem již daleko kultivovanější.

Článek

Tradiční kotel skalních příznivců Sparty v sektoru za jednou z branek se před pondělním zápasem zaplnil pouze sporadicky. O poločase jej letenští Ultras opustili definitivně a rozptýlili se do jiných sektorů Axa arény, či ji definitivně opustili. Během zápasu se navíc zapojovali do povzbuzování svého týmu spíše výjimečně. Tvrdé jádro nejvěrnějších fanoušků zřejmě nedorazilo vůbec.

Důvod? Vedení nejúspěšnějšího českého klubu vyhlásilo válku antisemitismu a násilí v hledišti, stejně jako používání pyrotechniky během domácích zápasů. Letenští představili minulé úterý kampaň "Sparta fandí slušně“ jen čtyři dny poté, co se fanoušci vloupali do Axa arény, sprejem postříkali sedačky na střídačce a zanechali výstražný transparent s nápisem "Poslední varování“ na středovém kruhu hřiště.

Kvůli tomuto incidentu pak hráči nešli po zápase 12. kola poděkovat svým příznivcům, kteří je podporovali při jednoznačné výhře 5:0 v Mostě. I přesto, že šéf  Sparty Daniel Křetínský prohlásil, že kampaň není namířená proti Ultras jako takovým, ale proti jedincům, kteří mezi ně pronikli, skalní příznivce si tak nijak nezískal. Ba naopak – reakce ze strany radikálních fanoušků na sebe nenechala dlouho čekat.

Ultras vyhlásili bojkot domácích zápasů 

„Současný trend a postup vedení vnímáme jako útok na samotnou naší existenci a fungování na domácím stadiónu a máme v úmyslu podle toho také adekvátně reagovat,“ uvedli Ultras na své oficiální stránce a jak napsali, tak udělali. Přesto, že kotel o poločasové přestávce definitivně osiřel, atmosféra na stadiónu byla velmi dobrá – velkou měrou se o to postarali tradičně výborní fandové Bohemians 1905.

Do ochozů dorazilo i přes neúčast skalních příznivců Sparty 8433 diváků, což je vzhledem k nevlídnému počasí a televiznímu přenosu výborné číslo a zároveň nejvyšší návštěva 13. kola. „Děkujeme fanouškům, kteří nás povzbuzovali a vytvořili vynikající atmosféru. Nemůžeme respektovat nesportovní fandění,“ vyjádřil se po pondělní dohrávce domácí lodivod Michal Bílek.

„Je nám to líto. Přijatá opatření nejsou proti nim, ale proti několika jednotlivcům. Doufám, že se vrátí zpátky do ochozů,“ litoval postoje Ultras po zápase s "Klokany" kapitán letenského celku Zdeněk Pospěch, vzápětí ale nešikovně dodal: „Vážíme si každého fanouška, který nám fandí.“ Sparta přitom podle svého vedení nestojí o ty, kteří sice fandí Spartě, ale neumějí to slušně. „S těmi problémovými se neztotožňujeme,“ řekl minulé úterý jasně prezident Josef Chovanec.

Sparta se pokouší o "anglický" model 

"Jsme přesvědčeni, že v Ultras nejsou žádná organizovaná skupina, která by byla napojena na nějakou například neonacistickou organizaci," prezentoval názory Sparty Chovanec. O tom by se dalo jistě spekulovat. Sborovým pokřikem "Jude Slavie“ (Židovská Slavie), nebo "hučením“ na adresu hráčů tmavé pleti se sparťanský kotel „proslavil“ nejen v české lize, ale i na mezinárodní scéně.

Snaha sparťanského vedení nastavit na svém stadiónu pro fanoušky řád podobný tomu, který je s úspěchem používán v anglické Premier League, je chvályhodným počinem a zároveň dobrou marketingovou strategií jak na svůj stadión přilákat širší veřejnost. Ta obvykle nestojí o projevy rasismu, násilí a vulgarity, či snad pocity strachu a ohrožení sebe sama.

Otázkou zůstává, zda rodiny s dětmi dokáží vytvořit pro fotbalisty odpovídající kulisu, o kterou se obvykle neúnavná hrdla Ultras starají, a zda budou pověstným dvanáctým hráčem svého týmu. Nebo se snad tvrdé jádro fanoušků "Železné Sparty“ nakonec smíří s vůlí vedení? Rozuzlení příběhu si budeme muset ještě nějakou chvíli počkat.

Požadavky Ultras na vedení Sparty:
- volný vstup do kotle bez evidence a omezení, které jsou plánované
- dohodu o povolení choreografie a pyrotechniky
- podporu fanouškovských aktivit
- odstranění plotu napříč kotlem a stažení ochranky ze sektoru

Reklama

Související témata: