Hlavní obsah

Šéf rozhodčích Macela má jednoznačnou podporu

Šéf komise fotbalových rozhodčích Luděk Macela má i nadále podporu, rozhodli o tom na úterním jednání v pražském hotelu Galaxie zástupci ligových klubů. Ke kritice zástupců Mladé Boleslavi, kteří jej v minulých dnech označili za nekompetentní osobu, se nikdo nepřidal.

Foto: internet

Fotbalové rozhodčí povede i nadále Luděk Macela

Článek

Macela předstoupil před klubové činovníky a omluvil se Mladé Boleslavi i Mostu za skandální přehmaty svých podřízených v ligových zápasech. "Nevystoupil jsem dnes s obhajobou rozhodčích, ale musel jsem se vyjádřit ke kritice Mladé Boleslavi, podle níž nejsem kompetentní," reagoval na kritická slova, která dnes znovu vyslovil ředitel středočeského klubu Jaromír Šeterle.

Macela se snažil vysvětlit, že jeho komise pracuje s rozhodčími dostatečně intenzivně, podobně jako to dělají jejich kolegové v zahraničí. "Řídíme se evropskými standardy, spolupracujeme i s komisí rozhodčích UEFA. Musíme si ale zároveň uvědomit, že na častější přípravu nezbývá více času i kvůli tomu, že naši rozhodčí jsou stále jen amatéři, byť jsou za svoji činnost ve fotbale velmi dobře placeni," uvedl Macela.

Mostecký šéf Petr Kabíček se také s kritikou ozval, ale k tvrdým atakům Mladé Boleslavi se nakonec nepřidal. "Z diskuze vyplynulo, že pan Macela má jednoznačnou podporu většiny klubů," konstatoval generální sekretář svazu Rudolf Řepka.

Bezpečné stadiony

Šéf svazového sekretariátu informoval kluby o novinkách vyplývajících především z možností čerpat finanční dotace z fondů UEFA, jak mu již dříve dal za úkol výkonný výbor. Dobrou zprávou pro český fotbal je, že pět miliónů korun za bezpečnostní audit bude zaplaceno kompletně z těchto prostředků.

Hlavní část práce a nákladů na zajištění bezpečných stadionů stále ještě svaz čeká. "Kluby dnes dostaly návrh bezpečnostní strategie, která by umožňovala plné využití kamerového systému, což ale v celém rozsahu není možné bez platné české legislativy. Té bychom se mohli dočkat počátkem roku 2009," uvedl svazový bezpečnostní sekretář Jan Platil.

Reklama