Hlavní obsah

Na Strahově kralovali gólmani, v brance Slavie opět Vaniak

Fotbalová Slavia neprohrála v nejvyšší fotbalové soutěži již sedm kol, páteční domácí remízu v předehrávce 14. kola Gambrinus ligy s Olomoucí si ale vedoucí celek tabulky jako zisk určitě nezhodnotí. "Sešívaní" se sice tlačili dopředu, po většinu zápasu ale volili k překonání obranného valu Hanáků centrované míče, které pouze výjimečně chybující defenzíva soupeře spolehlivě pokrývala. I proto utkání skončilo bez branek.

Článek

Obrana Sigmy si vybrala slabší chvilku sice již v osmé minutě, kdy skrze ni propadl míč až k na chvíli volnému Tavaresovi, zadáci hostí ale dokázali na poslední chvíli francouzského záložníka zablokovat. Poté úvodní tlak domácích na Strahově ochabl. Na druhé straně se naopak dvakrát zjevil sám před Vaniakem útočník Michal Hubník, v obou případech ale selhal v koncovce.

„První poločas jsme zvládli výborně po taktické stránce a mohli jsme jít i dvakrát do vedení,“ litoval po zápase neproměněných šancí kouč hostů Martin Pulpit. A to ještě superšanci neproměnil ve 35. minutě brazilský špílmachr Melinho. Ten se na chvilku ocitl nehlídaný na malém vápně, proti jeho hlavičce se ale vytasil s bravurním zákrokem domácí brankář. „To pro mě byl určitě nejtěžší moment v zápase,“ svěřil se Martin Vaniak a dodal: „Hlavičku jsem totiž pořádně neviděl přes spoluhráče Krajčíka.“

Sedmatřicetiletý Vaniak dostal mezi tyčemi překvapivě přednost před kolegou Michalem Vorlem, který jej nedávno vystřídal na postu týmové jedničky. „Bylo to pro mě překvapení,“ komentoval rozhodnutí trenérů Vaniak po páteční předehrávce 14. kola. „Prostě jsme se rozhodli pro Vaniaka,“ nechtěl odtajnit příčiny změny asistent slávistického trenéra Petr Vrabec. Ten dorazil na pozápasovou tiskovou konferenci místo hlavního kouče Karla Jarolíma, který je kvůli nemoci pod silnými antibiotiky.

Druhý poločas přinesl opět zvýšenou aktivitu domácích, do šancí se ale proti zuby, nehty bránícímu soupeři příliš nepropracovávali. „Je těžké hrát proti devíti hráčům stojícím na vápně. Za naši snahu a útočnou aktivitu jsme si vítězství zasloužili,“ byl si jistý Vrabec. Sám ale vzápětí uznal, že bez gólu se prostě vyhrát nedá.

Tři body si mohli po devíti a půl letech odvést ze Slavie i Hanáci, to by ale těsně před koncem musel Onofrej naložit s tutovkou lépe. „Myslím si, že jsme měli víc vyložených šancí než soupeř,“ dušoval se Pulpit novinářům. To je pravda, ale tu největší spálil již v nastaveném čase střídající útočník domácích Zdeněk Šenkeřík. Svou střelou nechal pouze vyniknout olomouckého gólmana Drobisze. Toho za příspěvek k týmovému úspěchu pochválil i spokojený trenér Olomouce.

Reklama

Související témata: